fbpx

5 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις (και) τα φετινά Χριστούγεννα!

Πλέον μετράμε αντίστροφα και τα Χριστούγεννα απέχουν μόλις μια ανάσα! Στολίσαμε, φτιάξαμε γλυκά, αρχίσαμε να κάνουμε σχέδια για εξόδους, ρούχα, δώρα και απλώς περιμένουμε.

Τελικά, τις περισσότερες φορές, τα Χριστούγεννα κάθε χρόνου είναι ακριβώς τα ίδια. Οικογένεια, γεύματα μέχρι να σκάσουμε, καμιά έξοδο με φίλους όταν οι θείες σταματούν να ρωτούν πώς πάει η σχολή κι αν βρήκες κάνα καλό παιδί, ψώνια μέχρι τελικής πτώσεως.

Όχι ότι μας χαλάνε οι περισσότερες από αυτές τις συνήθειες, αλλά μερικές από αυτές… μάλλον πρέπει να τις αλλάξουμε λίγο.

Τι λοιπόν ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε και φέτος;

1
Μην φας 10 φορές το βάρος σου σε φαγητό

Εντάξει, κάτι τέτοιο μπορεί να μοιάζει ανέκδοτο, διότι όλοι τρελαινόμαστε για τα Χριστουγεννιάτικα φαγητά. Τόσα πολλά, και όλα πεντανόστιμα, ενώ σε τόσες επισκέψεις που πάμε θα μας τα προσφέρουν σίγουρα. Επιπλέον Χριστούγεννα είναι, ας φάμε λίγο παραπάνω, σωστά; Λάθος!

Κανόνας πρώτος: Ξεκαθαρίζω πως σίγουρα δεν πρόκειται να στερηθούμε κανένα φαγητό. Τι να πω κι εγώ που είμαι από την Ελλάδα και τρώω το φαΐ της μαμάς 3-4 φορές το χρόνο; Αδύνατον να αντισταθούμε, άρα θα φάμε και θα το απολαύσουμε! Άλλο όμως απολαμβάνω το φαγητό και άλλο μπουκώνομαι σαν να μην υπάρχει αύριο.

Θα φάμε από όλα, αλλά σε λογικές ποσότητες. Λίγο παραπάνω είναι εντάξει, αλλά όχι και σαν να μην έχουμε φάει τίποτα όλο το χρόνο. Πρώτον, έτσι η γεύση που τόσο μας αρέσει χάνει την αξία της και δεύτερον επιβαρύνουμε το σώμα και την υγεία μας κάτι που θα φανεί μετά τις γιορτές και δε θα μας αρέσει καθόλου.

2
Μην δώσεις όλα σου τα λεφτά στο στολισμό

Και σίγουρα μη γεμίσεις το σπίτι με φώτα. Εκτός του ότι θα καταδικάσεις σε επιληψία όσους βρίσκονται σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων, δε θέλουμε να ξέρουμε πόσο θα σου έρθει ο λογαριασμός του ρεύματος. Βρες τις καλύτερες τιμές για το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα στολίδια του – δεν είναι ανάγκη να είναι ούτε πολλά ούτε πολύ φανταχτερά, αρκεί να μπείτε στο πνεύμα των Χριστουγέννων– και το δέντρο να δείχνει καλόγουστο. Δεν ήρθε ακόμα το καρναβάλι, άλλωστε.

Όσο για το υπόλοιπο σπίτι, κάτι απλό και όμορφο είναι αρκετό. Το να φορτώσει όλο το σπίτι κουράζει και το μάτι και το πορτοφόλι σου. Ούτως ή άλλως, δεν είμαστε πάμπλουτοι και θα θέλαμε τα χρήματά μας να ξοδευτούν για κάτι πιο ουσιαστικό.

3
Μην τα δώσεις όλα ούτε στα δώρα

Καταλαβαίνω πως θες να δώσεις τα καλύτερα δώρα στα αγαπημένα σου πρόσωπα, αλλά το καλύτερο δεν σημαίνει πάντα και ακριβότερο. Σίγουρα δεν θα ήθελαν όσοι σε αγαπούν να σε “γδύσουν” οικονομικά. Αντίστοιχα, όσοι περιμένουν ακριβότερα δώρα, μάλλον δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνουν στα αλήθεια τα Χριστούγεννα.

Τα καλύτερα δώρα είναι είτε τα πρακτικά, τα οποία το άτομο χρησιμοποιεί κάθε μέρα και του διευκολύνουν τη ζωή με αποτέλεσμα να σκέφτεται εσένα που του το δώρισες, είτε τα συμβολικά, τα οποία μπορεί να μην είναι ακριβώς χρήσιμα στην καθημερινότητα, αλλά σημαίνουν κάτι συγκεκριμένο που καταλαβαίνει μόνο αυτός που δίνει και αυτός που παίρνει το δώρο. Ή, ακόμα καλύτερα, κάτι που έφτιαξες εσύ ο ίδιος ή έδωσες παραγγελία για να φτιαχτεί κάτι μοναδικό.

Τα δώρα πάντα (πρέπει να) έχουν ένα μήνυμα – αν είναι απλώς “τυπικά” και δείχνουν πως δεν το σκέφτηκες πολύ πριν τα πάρεις, καλύτερα να μην υπάρχουν καθόλου!

4
Μην τρέχεις για όλα την τελευταία στιγμή

Θα το μετανιώσεις την ίδια ώρα και στιγμή. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, λέει μια σωστότατη παροιμία! Χωρίς σχέδιο δεν κάνεις τίποτα, ειδικά μια περίοδο που τρέχεις ουσιαστικά παντού. Είτε μιλάμε για περιποίηση ή καθάρισμα στο σπίτι, είτε για οργάνωση γευμάτων, εξόδους, ψώνια κ.τ.λ., μην τρέχεις να τα κάνεις την τελευταία ώρα και μάλιστα χωρίς πρόγραμμα, διότι στο τέλος το μόνο που θα σου μείνει από τις γιορτές θα είναι το άγχος και η κούραση.

Διακοπές έχουμε, άρα ας τις χαρούμε με τους αγαπημένους μας. Κάνε λίγα πράγματα κάθε μέρα, και σίγουρα όχι τις Παραμονές κ.τ.λ. – έτσι και όσα θέλεις θα κάνεις, και δεν θα καταλάβεις καν πώς έγιναν, χωρίς να σου βγει η ψυχή.

5
Μην ξεχάσεις ποιοι αξίζουν να είσαι μαζί τους

Μιλάμε φυσικά για την οικογένεια! Κι όταν λέω οικογένεια, δεν εννοώ απαραίτητα αυτή του αίματος, αλλά αυτή της καρδιάς. Είτε είναι οι γονείς, είτε τα αδέρφια, ο/η σύντροφος, οι καρδιακοί φίλοι ή άλλοι αγαπητοί συγγενείς, αν είναι δυνατόν φρόντισε να περάσετε μαζί όσο περισσότερο μέρος των γιορτών σας γίνεται.

Μην κάνεις κρατήσεις στα κλαμπ με άκυρους που δεν μπορείτε καν να μιλήσετε και να πείτε δυο ουσιαστικές κουβέντες – δεν είναι αυτός τρόπος να περάσεις τα Χριστούγεννα. Είναι η γιορτή της αγάπης, η γιορτή που καταλαβαίνουμε πόσο εκτιμάμε εκείνους τους ξεχωριστούς ανθρώπους στη ζωή μας. Μαζί τους τα δώρα, οι εκδρομές, το φαγητό, ακόμα και ο πιο απλός τρόπος να περάσετε μαζί τις γιορτές έχει ξεχωριστή αξία.

Το “πού” και το “πώς” δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το “με ποιον” θα γιορτάσετε. Και καθώς δεν μας υποχρεώνει κανείς για το αντίθετο, να είστε με αυτούς που πραγματικά αγαπάτε… και έτσι θα κρατήσετε τις καλύτερες στιγμές και αναμνήσεις!

Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος που έρχεται για όλους μας!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending