fbpx

Δεν υπάρχει κακή δημοσιότητα… ή μήπως υπάρχει;

«Χειρότερο από το να μιλούν για ‘σένα είναι το να μην μιλούν για ’σένα.» είχε πει ο Οσκαρ Ουάιλντ. Κάποιοι πήραν τα λεγόμενα του πολύ σοβαρά, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να είναι συνεχώς στο προσκήνιο.

1
Όπως είναι ευνόητο, κάθε μορφής προβολή έχει σκοπό να ενισχύσει τη δημόσια εικόνα του ατόμου ή του οργανισμού.

Αυτό που δεν είναι ευνόητο είναι ότι, σε αντίθεση με τη γνωστή ρήση «καμία δημοσιότητα δε μπορεί να είναι κακή δημοσιότητα», η αρνητική δημοσιότητα μπορεί πολύ εύκολα να βλάψει τη δημοτικότητα του εμπλεκόμενου.

Στην περίπτωση της εταιρικής δημοσιότητας, μια επιχείρηση που ενδιαφέρεται να γίνει γνωστή παρουσιάζει θετική δημόσια εικόνα, ή διαφημίζει τα προϊόντα της, έτσι ώστε αφενός να είναι αναγνωρίσιμα, και αφετέρου να θεωρούνται ποιοτικά καλά.

Όσο μεγαλύτερος ανταγωνισμός υπάρχει σε μια αγορά, τόσο μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα προσπαθεί να επιτύχει. Σε περιπτώσεις όπως αυτή, κάθε μορφής δημοσιότητα μπορεί να ωφελήσει την επιχείρηση. Επιπλέον, έρευνες έδειξαν ότι στις περιπτώσεις όπου μια επιχείρηση ή τα προϊόντα της είναι σχετικά άγνωστα στο κοινό, η αρνητική δημοσιότητα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των πωλήσεων, διότι αυξάνεται η αναγνωρισιμότητα της μάρκας.

2
Ερωτήματα προκύπτουν όμως στην περίπτωση της υπερέκθεσης ή και αρνητικής δημοσιότητας ατόμων

Ο λόγος είναι επειδή δεν έχουν υπάρξει αιτιολογημένες μελέτες που να αποδεικνύουν κατά πόσο η αρνητική προβολή επηρεάζει αρνητικά ή θετικά τη δημοτικότητα του ατόμου.

Μπορεί η αρνητική δημοσιότητα να έχει ολέθρια αποτελέσματα σε κάθε περίπτωση; Πότε τα σκάνδαλα μπορούν να ωφελήσουν ή να ζημιώσουν ένα άτομο; Πώς ακριβώς, μπορεί η δημοσιότητα να επηρεάσει τη μνήμη των ψηφοφόρων και να εκθέσει τους υποψήφιους; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν έχουν ακόμα μελετηθεί επαρκώς και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να αποτελούσαν το θέμα μελλοντικών ερευνών.

Άλλες έρευνες όμως, καταδεικνύουν ότι οι νεοεισερχόμενοι στο προσκήνιο μπορεί να έχουν λίγα να χάσουν, όταν πρόκειται για κάθε είδους δημοσιότητα, αφού το ζήτημα είναι απλώς να προβάλλονται.

3
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση γνωστών και καταξιωμένων προσωπικοτήτων;

Kατά τη δική μου εκτίμηση, κάθε είδους αρνητική προβολή είναι μια μορφή διαφήμισης, και κάθε μορφής διαφήμιση έχει το κοινό στο οποίο έχει ενισχυμένη απήχηση.

Αν πάρουμε το παράδειγμα του Γιάννη Βαρουφάκη (για να αποφύγουμε τοπικές αναφορές), δεν ήταν λίγες οι φορές που επιδίωξε ξέφρενη δημοσιότητα, σνομπάροντας τη γραβάτα π.χ., και προκαλώντας με αυτό τον τρόπο τα ΜΜΕ ανά το παγκόσμιο. Σκοπός του δεν ήταν να αδράξει ψήφους, αλλά να εξασφαλίσει χρυσά συμβόλαια για βιβλία, διαλέξεις και διαφημίσεις ή μια επίζηλη θέση σε κορυφαία πανεπιστήμια.

Άρα θα μπορούσαμε ίσως να συμπεράνουμε ότι όντως, η κακή δημοσιότητα μπορεί έμμεσα να εξυπηρετήσει το σκοπό των εμπλεκομένων, σαν εργαλείο άμεσου μάρκετινγκ. Όσον αφορά τις μάρκες από την άλλη πλευρά, διακυβεύονται πολλά περισσότερα και το ρίσκο είναι πολύ μεγαλύτερο.

4
Κλείνοντας, παραθέτω αυτούσιο ένα επίλογο που βρίσκω ενδιαφέρον

Ο παλαιότερος μετρ της κακής δημοσιότητας που την αξιοποίησε υπέρ του εαυτού του, υπήρξε χωρίς άλλο ο Αλκιβιάδης στην Αθήνα του Περικλή όταν αναγκάστηκε να κόψει την ουρά του σκύλου του και να τον πάρει μαζί του στην Αγορά, διότι όπως εκμηστηρεύτηκε σε φίλους του, “Η Αθήνα έπαψε να συζητά για τον Αλκιβιάδη’”!”

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending