5 καταστάσεις που θα ζήσουν μόνο οι κοπέλες όταν δουλέψουν μετά τις σπουδές!

Φοιτήτρια Διοίκησης Επιχειρήσεων - Μάρκετινγκ Πανεπιστήμιο Κύπρου
ethnos.gr

Είναι γενικά παραδεκτό και τεκμηριωμένο πως στον επαγγελματικό χώρο υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα.

Οι διακρίσεις αυτές δημιουργούνται από τα διάφορα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από το φύλο και συγκεκριμένα τη γυναίκα. Οι περισσότεροι άνθρωποι, είτε συνηδειτά, είτε όχι τοποθετούν τη γυναίκα στο σπίτι: μητέρα και νοικοκυρά που φροντίζει τον άντρα και τα παιδιά της.

Καλώς ή κακώς (μόνο κακώς κατ’ εμένα) αυτό μεταφέρεται και στον εργασιακό χώρο, όποτε αποφοιτούμε και ψάχνουμε για δουλειά, και δυσκολεύουν εμάς τις γυναίκες.

Δες πιο κάτω όσα θα ζήσουμε ως κοπέλες:

 

1Χάσμα Μισθοδοσίας

huffingtonpost.gr

Οι γυναίκες σύμφωνα με έρευνες, στις περισσότερες χώρες, -και συγκεκριμένα στις Ευρωπαϊκές- αμοίβονται με 17% λιγότερα χρήματα απ’ ότι οι άντρες. Αυτό συμβαίνει γιατί βρίσκονται περισσότεροι άντρες σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις. 

Επίσης, οι γυναίκες “τιμωρούνται” (motherhood penalty) λόγω μητρότητας. Ακόμη, πολλοί εργοδότες δεν προσφέρουν περισσότερα στις γυναίκες, μιας και θεωρούν ότι οι γυναίκες δεν διεκδικούν. Γι’ αυτό πρέπει να διεκδικούμε…

2“Εύθραυστη” γυναίκα

Θα δεις ότι δύσκολα θα κατακτήσεις μια διευθυντική θέση ή μια θέση που απαιτεί να παίρνεις σημαντικές αποφάσεις.

Ο λόγος είναι ότι -πάλι- μας θεωρούν ευαίσθητες και εύθρευστες και ότι δεν θα μπορούμε να χειριστούμε μια θέση με τόσο σημαντικό ρόλο. Δεν είμαστε γυάλινες όμως…

3Επαγγέλματα μόνο για γυναίκες

Έτσι, αφού δεν θα βρίσκουμε κάποια δουλειά που να μας αντιπροσωπεύει, θα καταλήγουμε στις δουλειές που έχουν χαρακτηριστεί “γυναικείες”, όπως: οι νηπιαγωγοί οι γραμματείς, οι τηλεφωνήτριες κτλ. 

Επομένως, εδώ δεν θα διατρέχουμε τον κίνδυνο να μας τις… πάρουν οι άντρες.

4“Κολλώδη” Πατώματα

lgmawa.org.au

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πιο πάνω επαγγέλματα που έχουν χαρακτηριστεί γυναικεία, δεν έχουν προοπτικές ανέλιξης και στον κόσμο των επιχειρήσεων καλούνται ως “επαγγέλματα με κολλώδη πατώματα”.

Γι΄αυτό κοπέλες αποφεύγουμε αυτά τα επαγγέλματα μην πιαστούμε σαν τα ποντίκια…

5“Αρρενωπή” Γυναίκα

everydayfeminism.com

Κακά τα ψέματα, οι επιχειρήσεις επιβραβεύουν και αναδεικνύουν τις γυναίκες που διακατέχονται από αντρικά χαρακτηριστικά.

Βλέπουμε γυναίκες που διακρίνονται, να έχουν υιοθετήσει ένα πιο ανδρικό look, να είναι δυναμικές, αυταρχικές και απόλυτες όπως ένας άνρας.

Ίσως κοπέλες, να χρειαστεί να “μετατραπούμε” σε άντρες για να ανεβούμε επαγγελματικά…

Κορίτσια δύσκολος ο δρομός που έρχεται, έτσι; Μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό; Πώς;