fbpx

Έτσι πήραν το όνομα τους οι κορυφαίες αθλητικές φίρμες!

Πες τις αθλητικές φίρμες, πες τα brands, το σίγουρο ένα είναι: Αποτελούν μέρος της ζωής μας για τα καλά αφού είτε σε θέμα ρουχισμού, είτε υπόδησης όλοι λίγο-πολύ έχουμε τις προτιμήσεις μας. Ονόματα όπως η Adidas, η Nike, η Puma και τόσες άλλες έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας με όλους τους πιθανούς τρόπους.

Αναρωτήθηκες όμως ποτέ από που πήραν τα ονόματα τους οι κορυφαίες αθλητικές φίρμες; Ποια είναι η ιστορία πίσω από την ονομασία τους;

Με μια μικρή έρευνα βρήκαμε 6 από αυτές και σου τις παρουσιάζουμε!

 

1
Adidas και Puma

Η γενέτειρα της Adidas (αλλά και της Puma) είναι το Herzogenaurach της Γερμανίας. Από εδώ ξεκίνησε η ιστορία από τα αδέλφια Rudolph και Adollf Dassler. Η πρώτη ονομασία της εταιρείας ήταν Gebrüder Dassler Schuhfabrik αλλά μια διαμάχη ανάμεσα στα 2 αδέλφια, που κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, έμελλε να αλλάξει για πάντα την ιστορία της αθλητικής ένδυσης.

Το 1947 τα αδέλφια Dassler διάλυσαν την εταιρεία και δημιούργησαν 2 ξεχωριστές. Ο Rudolph δημιούργησε την Ruda (από το Rudolph Dassler) που μετονομάστηκε σε Puma το 1948.

Την ίδια χρονιά, ο Adolf Dassler δημιούργησε την Adidas (από το Adolph “AdiDassler) και μια μεγάλη διαμάχη είχε μόλις ξεκινήσει.

2
Nike

Η Nike ιδρύθηκε το 1964 ως Blue Ribbon Sports από τους Bill Bowerman και Phil Knight. Αρχικά, οι δυο τους διένεμαν παπούτσια για τρέξιμο σε αγώνες δρόμου. Το 1971, αποφάσισαν να παράγουν οι ίδιοι αθλητικά παπούτσια και υιοθέτησαν το όνομα με το οποίο μάθαμε την εταιρεία και είναι ελληνικότατο. Πρόερχεται από την αρχαία Ελληνίδα θεα Νίκη!

Η Nike εδρεύει στο Oregon των Ηνωμένων Πολιτειών.

3
Reebok

Η Reebok είναι βρετανική φίρμα, ιδρύθηκε στο Bolton το 1958 και από το 2005 είναι θυγατρική της Adidas. Σήμερα εδρεύει στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ιδρύθηκε από τους Joe και Jeff Foster και το όνομα προέρχεται από ένα λεξικό της Νοτίου Αφρικής που ο πρώτος είχε κερδίσει σε ένα αγώνα ταχύτητας όταν ήταν παιδί. Reebok σημαίνει αντιλόπη στη διάλεκτο Afrikaans!

4
Diadora 

Η ιταλική φίρμα ιδρύθηκε λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1948. Ιδρυτής της είναι ο Marcello Danielli στο Caerano di San Marco στα βόρεια της Ιταλίας. Η ιστορία της εταιρείας ξεκίνησε, βέβαια κατά τη διάρκεια του πολέμου όταν στην περιοχή παράγονταν παπούτσια για αναρρίχηση στα βουνά.

Μετά το τέλος του πολέμου και με την χώρα να μαστίζεται από ανεργία, η λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής παπουτσιών αναρρίχησης έμοιαζε με θείο δώρο για τους κατοίκους της περιοχής.

Έτσι, όταν ο Danielli αποφάσισε να μετατρέψει το εργοστάσιο του σε αθλητική φίρμα (μετά την νίκη του Gino Bartali στο Tour de France, νίκη που θεωρήθηκε εθνική) ενας φίλος του εισηγήθηκε να ονομαστεί Diadora από το ελληνικό δια τα δώρα!

Όνομα που τελικά υιοθετήθηκε και έμελε να στιγματίσει την ιταλική φίρμα!

5
Umbro

 

Η Umbro είναι βρετανική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1924 στο Wilmslow, μια πόλη 18 χιλιόμετρα νότια του Manchester. Ιδρυτής της ήταν ο Harold Humphrey με την βοήθεια του αδελφού του Wallace.

Η έμπευση του Harold ήταν ο τελικός κυπέλλου Αγγλίας του 1923 ανάμεσα στην Bolton και την West Ham, τελικός που έμεινε στην ιστορία ως ο τελικός του Άσπρου Αλόγου. Το παιχνίδι, που ήταν το πρώτο που διεξήχθη στο Wembley, παρακολούθησαν 200 χιλιάδες κόσμου με τον Humphrey να θεωρεί πως αυτό το παιχνίδι που έγινε πλέον εμμονή στη χώρα ήταν η ευκαιρία του να μπει στην αθλητική ένδυση.

Το όνομα Umbro είναι ουσιαστικά μια συντομογραφία του Humphreys Brothers Clothing!

Εσύ, ήξερες από που πήραν τα ονόματα τους αυτές οι αθλητικές φίρμες;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending