fbpx

2ο Παγκύπριο Συνέδριο Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας από το Παν. Λευκωσίας!

Yπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξεως διεξάγεται στις 17 και 18 Φεβρουαρίου 2017, το 2ο Παγκύπριο Συνέδριο Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας, με τίτλο: «Ποινικές & Εγκληματολογικές Προκλήσεις – Αντιπαράθεση ή Διάλογος;».

Το Συνέδριο συνδιοργανώνουν το Τμήμα Νομικής, το Ινστιτούτο Ποινικών Σπουδών και Εγκληματολογίας και το Cyprus Center of Law & Justice του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Στο Συνέδριο θα απευθύνουν χαιρετισμό o Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, ο Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρων Νικολάτος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, και ο Αρχηγός Αστυνομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμοu.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και οι εργασίες του θα λάβουν χώρα στην Αίθουσα Cine Studio (και τις δύο ημέρες) καθώς και στην Αίθουσα Unesco (στις παράλληλες συνεδρίες του Σαββάτου) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Οι θεματικές του Συνεδρίου είναι οι εξής: 1. Πρόσφατες Νομοθετικές και Νομολογιακές Εξελίξεις στο Τομέα Ποινικών Επιστημών και Εγκληματολογίας [2014 – 2017], 2.Ποινικές & Ψυχιατρικές Επιστήμες στις Εξαρτήσεις και το Έγκλημα, 3. Σεξουαλική Εγκληματικότητα, Μεταχείριση Θυμάτων και Δραστών Την έναρξη του διήμερου συνεδρίου θα κηρύξει ο Αντιπρύτανης Έρευνας & Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Φελλάς, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, η εκπρόσωπος του Cyprus Center of Law & Justice, Άννα Πλεύρη και η Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δήμητρα Σορβατζιώτη.

Στο συνέδριο με εισηγήσεις τους θα λάβουν μέρος 53 διεθνώς αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί του Ποινικού Δικαίου και της Εγκληματολογίας, διακεκριμένοι επιστήμονες τόσο του νομικού κλάδου (Δικαστές, Εισαγγελείς, Δικηγόροι) όσο και άλλων επιστημών (Ιατροδικαστές, Ψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Αστυνομικοί), καθώς και σημαντικοί φορείς (όπως το ΚΕΘΕΑ).

Στη θεματική της πρώτης ημέρας θα αναπτυχθούν εισηγήσεις που αφορούν σε σύγχρονα ζητήματα ποινικού δικαίου και εγκληματολογίας καθώς και στις νομοθετικές και νομολογιακές εξελίξεις του εθνικού, διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Ενώ προβληματισμό θα θέσουν ομιλίες που θα αναπτύξουν την σύγχρονη πραγματικότητα της κοινωνίας μας.

Το Σάββατο 18/2/2017, στις πρωινές συνεδρίες σε ειδικές εισηγήσεις θα παρουσιαστεί η σχέση του εγκλήματος με την εξάρτηση από ουσίες νόμιμες και μη (αλκοόλ- ναρκωτικά) και τα τυχερά παιγνίδια καθώς και η μεταχείριση του δράστη αξιόποινων πράξεων. Επίσης θα παρουσιαστεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ποινικό Δίκαιο & Εξαρτήσεις (το οποίο συνδιοργανώνεται και προσφέρεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) εν όψει της έναρξης του 2ου χρόνου λειτουργίας του.

Το απόγευμα του Σαββάτου στη τρίτη συνεδρία που αφορά στο σεξουαλικό έγκλημα θα αναλυθούν από ειδικούς επιστήμονες, οι σεξουαλικές παρεκκλίσεις και η εγκληματικότητα καθώς και η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του δράστη αξιόποινων πράξεων ενώ θα σημειωθούν ιατροδικαστικές δυσκολίες στην έρευνα του σεξουαλικού εγκλήματος.

Περισσότερες πληροφορίες, το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου και δελτία συμμετοχής είναι διαθέσιμα στο συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο.

Για την παρακολούθηση του Συνεδρίου ως ακροατής είναι απαραίτητη η έγκαιρη συμπλήρωση της σχετικής φόρμας. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σε αυτούς που θα παρακολουθήσουν στην αίθουσα δια ζώσης ή στην αίθουσα UNESCO με ζωντανή αναμετάδοση (live streaming).

Θα χορηγηθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο info.cclj@unic.ac.cy ή τηλεφωνικά στο 22 842200.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending