fbpx

5 προπονητές που ίσως δεν ήξερες πως δούλεψαν στην Κύπρο!

Συνηθίζεται, πολύ σωστά, να λέγεται πως οι πρωταγωνιστές στο ποδόσφαιρο είναι οι ποδοσφαιριστές. Μεγάλο όμως κεφάλαιο στο άθλημα είναι και οι προπονητές αφού είναι ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο χτίζεται η ομάδα. Αυτός είναι υπεύθυνος για όλα τα θέματα που αφορούν την ομάδα αγωνιστικά.

Στην Κύπρο βέβαια, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, συνηθίζουμε να λέμε πως η καρέκλα του προπονητή είναι και “ηλεκτρική” αφού η θέση του εξαρτάται από τα αποτελέσματα. Αυτή είναι η μοίρα του προπονητή.

Επειδή όμως αποτελούν και αυτοί μέρος της ιστορίας του κυπριακού ποδοσφαίρου μέσα από μια μικρή έρευνα βρήκαμε 5 προπονητές που ίσως δεν ήξερες πως κάποτε δούλεψαν στην Κύπρο.

Δες ποιοι είναι παρακάτω:

1
Henk Houwaart

Η πρώτη γνωριμία του κυπριακού φίλαθλου κοινού με τον Ολλανδό προπονητή ήταν τον Νοέμβριο του 2000 όταν φόρεσε για πρώτη φορά την φόρμα της Ομόνοιας. Ήρθε με συστάσεις του Arie Hann που κάθισε στον πάγκο του τριφυλλιού για μόλις 2 αγωνιστικές.

Με τον Houwaart στον πάγκο οι πράσινοι έκαναν μια εξαιρετική πορεία κατακτώντας το πρωτάθλημα της περιόδου 2000-01, το πρώτο μετά από 8 χρόνια. Η επόμενη περίοδος, ωστόσο, δεν ξεκίνησε καλά για την ομάδα της Λευκωσίας με αποτέλεσμα ο Henk Houwaart να αποδεσμευθεί την 9η αγωνιστική.

Ο Ολλανδός επέστρεψε στην Κύπρο την περίοδο 2003-04 για λογαριασμό της ΑΕΛ όπου όμως δεν έμεινε για πολύ. Την οδήγησε μέχρι τον τελικό κυπέλλου εκεί όπου αντιμετώπισε την ΑΕΚ, γνωρίζοντας την ήττα με 2-1

Η σχέση του με την Κύπρο, όμως, δεν θα τελείωνε εδώ. Επέστρεψε τον Ιανουάριο του 2005 για την Ομόνοια οδηγώντας την στην κατάκτηση του κυπέλλου απέναντι στον Διγενή (2-0).

Η επόμενη περίοδος ξεκίνησε και πάλι μέτρια, ωστόσο, για το τριφύλλι με αποτέλεσμα ο Henk Houwaart να αποτελέσει και πάλι παρελθόν. Το τελευταίο του πέρασμα από την Κύπρο ήταν το 2007 για λογαριασμό του Άρη.

2
Anghel Iordanescu

Ο μεγάλος Ρουμάνος τεχνικός, που ως ποδοσφαιριστής κατέκτησε το Champions League με την Steaua το 1986, ήρθε στην Κύπρο για λογαριασμό της Ανόρθωσης το 1990. Με τον Iordanesku στον πάγκο, η ομάδα της Αμμοχώστου φτάνει κοντά στο πρώτο της πρωτάθλημα στην προσφυγιά όμως έμεινε τελικά 2η, 3 βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή Απόλλωνα.

Ο 66χρονος σήμερα τεχνικός έμεινε και την περίοδο 1991-92 στους κυανόλευκους της Αμμοχώστου φτάνοντας ξανά μια αναπνοή από την κατάκτηση του τίτλου.

Πρωταθλητής αναδείχτηκε τελικά ο ΑΠΟΕΛ με 60 βαθμούς, έναντι 58 της “Μεγάλης Κυρίας”. Με τον Iordanescu στον πάγκο, η Ανόρθωση έφτασε και μέχρι τα ημιτελικά κυπέλλου της περιόδου 1991-92 όπου και αποκλείστηκε από τον μετέπειτα κυπελλούχο, Απόλλωνα. Ο Anghel Iordanescu αποχώρησε το καλοκαίρι του 1992.

3
Jacek Gmoch

Ο “Σαγόνιας” όπως είναι γνωστός στην Ελλάδα, χώρα όπου μεγαλούργησε ως προπονητής κυρίως με την Λάρισα και τον Παναθηναϊκό, ήρθε στην Κύπρο το 1991 για τον ΑΠΟΕΛ.

Στην πρώτη του χρονιά κατέκτησε το πρωτάθλημα με τους γαλαζοκίτρινους αλλα η περίοδος 1992-93 ξεκίνησε μέτρια για την ομάδα της Λευκωσίας με αποτέλεσμα ο Πολωνός τεχνικός να αποτελέσει παρελθόν.

Ο Gmoch, ωστόσο, επανήλθε στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ την περίοδο 1996-97, για μερικούς μήνες βοηθώντας τον ΑΠΟΕΛ στην πορεία του προς την κατάκτηση του κυπέλλλου της συγκεκριμένης χρονιάς.

4
Ronnie Whelan

Ο Ιρλανδός τεχνικός, που σαν ποδοσφαιριστής έκανε πολύ μεγάλη καριέρα στην φημισμένη Liverpool, ήρθε στην Κύπρο για τον Ολυμπιακό Λευκωσίας το 2000 βοηθώντας τότε τον Τακτακαλά να τερματίσει στην 2η θέση και να κερδίσει θέση στο κύπελλο UEFA.

Αποδεσμεύτηκε ωστόσο τον Απρίλη του 2001 αφού η ομάδα πραγματοποιούσε μέτρια πορεία και τελικά τερμάτισε πέμπτη.

Ο Wheelan επέστρεψε στην Κύπρο το 2002 για λογαριασμό του Απόλλωνα έμεινε όμως μονάχα για μερικούς μήνες.

5
Slobodan Vucekovic

Η ιστορία του Σέρβου τεχνικού είναι μεγάλη στην Κύπρο. Πρωτοήρθε στο νησί μας την περίοδο 1993-94 για την Ένωση Νέων Παραλιμνίου, ομάδα στην οποία έμεινε για 3 περιόδους και ξαναπροπόνησε το 2011 για λίγους μήνες.

Ακολούθως, μετακόμισε στον Εθνικό Άχνας αφήνοντας και εκεί το στίγμα του ενώ την περίοδο 1998-99 αντικατέστησε τον Γιώργο Παράσχο στον ΑΠΟΕΛ βοηθώντας τους γαλαζοκίτρινους να κατακτήσουν το κύπελλο της συγκεκριμένης περιόδου.

Πέρασε και από την Νέα Σαλαμίνα προτού επιστρέψει στον Εθνικό Άχνας την περίοδο 2001-02 φτάνοντας μαλιστα μέχρι τον τελικό κυπέλλου όπου έχασε από την Ανόρθωση.

Τον Φεβρουάριο του 2004 επέστρεψε ξανά στο Δασάκι από όπου αποχώρησε όμως λίγους μήνες αργότερα.

Εσύ ήξερες πως αυτοί οι προπονητές δούλεψαν στην πατρίδα μας;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending