fbpx

Μάθε για την Καλλισθενική γυμναστική από τον Πάρη και την ομάδα του CYBarz!

Έχεις ακουστά την “Καλλισθενική Γυμναστική“; Αν όχι, ευκαιρία να την μάθεις!

O Πάρης είναι φοιτητής 21 ετών και σπουδάζει Φυσιοθεραπευτής στη Γερμάνια. Είναι γενικά fan διάφορων sports, και έχει ήδη ασχοληθεί στο παρελθόν με ποδόσφαιρο, squash, ski, έχοντας και δίπλωμα Κατάδυσης.

Πριν περίπου 6 χρόνια, του “έκλεψε την καρδιά” (όπως μας είπε) η καλλισθενική γυμναστική. Η αγάπη του για αυτή είναι μεγάλη και πιο κάτω θα μάθεις γιατί.

Πάμε να δούμε όσα μας είπε για το συγκεκριμένο πάθος και χόμπι του:

Γεια σου Πάρη. Αρχικά εξήγησε μας τι είναι και τι περιλαμβάνει η καλλισθενική γυμναστική.

Η καλλισθενική γυμναστική βασίζεται στον τρόπο που γυμνάζονταν οι αρχαίοι Έλληνες, δηλαδή ενδυναμώνονταν σωματικά, για να είναι έτοιμοι στις μάχες. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, τότε δεν υπήρχαν όργανα εκγύμνασης ή γυμναστήρια με τόσο εξοπλισμό όπως σήμερα.

Η καλλισθενική γυμναστική εκτελείται μόνο με το βάρος του κορμιού μας, χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό. Το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι τουλάχιστον μια οριζόντια (pull up bar) και δυο παράλληλες κάθετες (dip bar) μπάρες (=δοκός). Οι βασικές ασκήσεις είναι κάμψεις, έλξεις και βυθίσεις.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι και ποια ήταν η αφορμή για να την ξεκινήσεις;

Ασχολούμαι εδώ και 6 χρόνια περίπου τώρα. Ξεκίνησα το 2011, μαζί με τον Δήμο, με τον οποίο είμαστε παιδικοί φίλοι από 10 χρονών περίπου. Η αφορμή δόθηκε όταν είχε χτιστεί ένα fitness park (ας το πούμε έτσι) στη γειτονιά μας από τον Δήμο Λευκωσίας. Τότε εγώ ασχολούμουν με το squash και ο Δήμος με ποδόσφαιρο. Γενικά ο Δήμος γυμναζόταν μονός του, με τις απλές ασκήσεις.

Κάποια μέρα, όταν ήμασταν στο πάρκο αυτό, ο Δήμος έκανε μερικές κάμψεις, έλξεις και βυθίσεις. Εγώ δειλά-δειλά πήγα κοντά του και του είπα: “Δήμο… Μπορείς να μου δείξεις πώς κάμνουμε Dips, επειδή νομίζω 2 κάμνω τζιαι εν τις κάμνω ούτε σωστά, έλα δείξε μου!

Και κάπως έτσι ξεκίνησα εγώ. Μετά, μαζί με τον Δήμο βλέποντας βίντεο από το διαδίκτυο από άλλα άτομα, που κυρίως προβάλλονταν περισσότερο από Αμερική και Σοβιετικές χώρες, ξεκινήσαμε κι εμείς να δοκιμάζουμε τις πιο δύσκολες ασκήσεις που υπάρχουν στην καλλισθενική γυμναστική.

Τι είναι ακριβώς το CYBarz; Με ποιον το ξεκίνησες και πότε;

Η ομάδα CYBarz είμαστε ένα γκρουπ κυρίως νεαρών ηλικιών, από 14-25. Αφού γυμναζόμασταν με τον Δήμο, στη συνέχεια εμφανίστηκαν και άλλα παιδιά της ηλικίας μας, τους οποίους έλκυσε απίστευτα αυτή η γυμναστική. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε την ομάδα.

Η ομάδα δημιουργήθηκε κυρίως για να νιώθουμε ότι ανήκουμε κάπου με αυτό που κάνουμε, να νιώθουμε σαν ένα σύνολο και να δώσουμε μια δυνατή αδελφικότητα που μπορεί να χτίσει κάποιος μέσω του αθλητισμού.

Με ποιο τρόπο μπορεί να ασχοληθεί όποιος ενδιαφέρεται με την καλλισθενική γυμναστική;

Όποιος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί είναι πολύ εύκολο, αρκεί να έχει το μονόζυγο και το δίζυγο του. Επίσης μπορεί να ενημερώνεται μέσω της σελίδας και των κοινωνικών δικτύων μας για workshops, events και jams που διοργανώνουμε, όσο συχνά μπορούμε, όταν μας δίνεται η ευκαιρία.

Η ομάδα προς το παρόν δεν είναι γραμμένη ούτε είναι αναγνωρισμένη και δεν εχει κάποιο κόστος συνδρομής. Ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος και μπορεί να έρχεται να δοκιμάσει και να γυμνάζεται μαζί μας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια σχετικά με τη γυμναστική; Θα συνεχίσεις να ασχολείσαι;

Στόχος μας είναι να προωθήσουμε όσο γίνεται αυτό τον τρόπο εκγύμνασης στην Κύπρο και να δείξουμε στους Κυπρίους τη φιλοσοφία του Street Workout & Calisthenics. Τα προσωπικά μελλοντικά μου σχέδια είναι να παρεβρεθώ και να λάβω μέρος σε όσες πιο πολλές διεθνείς διοργανώσεις γίνονται συχνά στο εξωτερικό, έτσι ώστε να πάρω αρκετές δυνατές εμπειρίες στον τομέα αυτό.

Ο πρώτος μου στόχος όταν ξεκίνησα, και ένα από τα όνειρα μου, είναι να λάβω μέρος στο World Street Workout & Calisthenics Championship, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Ρωσία.

Και βέβαια θα συνεχίσω να ασχολούμαι με τον αθλητισμό, γιατί πιστεύω πως δεν πρέπει να γυμναζόμαστε ή απλώς να ασχολούμαστε με κάτι και κάποτε να σταματήσουμε. όταν μας φύγει ο ενθουσιασμός – πρέπει να είναι ο τρόπος ζωής μας.

Με την καλλισθενική γυμναστική δεν περιορίζεται κάποιος ηλιακά, και έτσι θα προσπαθήσω να ακολουθώ αυτό τον δρόμο μέχρι όταν σωματικά δεν θα μπορώ.

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία και ελπίζω σύντομα να γίνει ακόμη πιο γνωστό το άθλημα μας στην Κύπρο.

Θα ήταν καλό να μας δείξουν λίγη καλοσύνη οι Δήμοι των πόλεων και η Κυβέρνηση, και να χτίσουν περισσότερους χώρους εκγύμνασης στις γειτονιές. Έτσι, οι νέες γενιές θα μπορούν να ακολουθήσουν μια σωστή και υγιή πορεία.

Ευχαριστούμε τον Πάρη για τη συνέντευξη και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο μέλλον! 🙂

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending