fbpx

Στέλιος Νεοφυτίδης: “Για τα παιδιά το ποδόσφαιρο είναι απλά ένα παιχνίδι!”

Ο Στέλιος Νεοφυτίδης ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο μέσω της προπονητικής από πολύ νεαρή ηλικία με τα όνειρα του να φτάνουν μέχρι την Εθνική Κύπρου.

Δες όλα όσα μας είπε:

 

Καταρχάς, Στέλιο, πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου.

Ονομάζομαι Στέλιος Νεοφυτίδης. Κατάγομαι απο την Πάφο και είμαι δευτεροετής φοιτητής στον κλάδο Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Τεχνολογιών Πληροφορικής στο ΤΕΠΑΚ. Παράλληλα, είμαι Προπονητής ποδοσφαίρου στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες.

Ποια διπλώματα προπονητικής κατέχεις και τι σημαίνει το κάθε ένα;

Είμαι κάτοχος του διπλώματος UEFA C, είναι το πρώτο εγκεκριμένο σε σειρά δίπλωμα από την ομοσπονδία της UEFA για προπονητική και σου δίνει το δικαίωμα ενασχόλησης με το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο σε νεαρές ηλικίες από τις ηλικίες 6 μέχρι και 12 ετών. Είμαι έτοιμος να ξεκινήσω σε σύντομα μαθήματα για δίπλωμα Team Management (διαχείριση ομάδας) και ελπίζω σύντομα να λάβω μέρος στη σειρά μαθημάτων του UEFA B για να έχω δικαίωμα ενασχόλησης με τις αγωνιστικές ηλικίες μέχρι και τις ηλικίες Κ21.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με την προπονητική;

Ασχολούμαι με την προπονητική από το 2015 και σε ηλικία 20 ετών καθώς ήταν για μένα πάντα όνειρο! Ξεκίνησα την καριέρα μου σαν προπονητής στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο στις ακαδημίες του ΑΠΟΕΛ στο Κλιμάκιο Πάφου-Λεμεσού. Από το 2016 μέχρι σήμερα είμαι προπονητής στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού στο Κλιμάκιο της Πάφου αλλά και στην ομάδα επίλεκτων του Παναθηναικού Κύπρου.

Πόσο δύσκολο ήταν για εσένα το ξεκίνημα της καριέρας σου;

Ήταν πάρα πολύ δύσκολη η αρχή, όχι οτι άργησα να βρω δουλειά αλλά στο οτι βρήκα πάρα πολλές πόρτες κλειστές. Είδα να κλείνουν την πόρτα τους με την δικαιολογία ότι “είσαι μικρός”, “δεν ξέρουμε αν μπορείς να αντεπεξελθεις”, “δεν έπαιξες ποτέ ποδόσφαιρο” και όλα αυτά.

Σήμερα, στις πλείστες ακαδημίες κοιτάζουν και πόσα παιδιά μπορείς να τους πάρεις και να εγγραφούν κοντά τους, που σημαίνει περισσότερα χρήματα. Μέχρι μια μέρα, γύρω στον Απρίλη του 2015 ένα τηλεφώνημα τα είχε αλλάξει όλα, και ξεκίνησα δουλειά στον ΑΠΟΕΛ. Γενικά όμως, στην Κύπρο δεν δίνουνε ευκαιρίες στους νέους, πολύ λίγοι μας υπολογίζουν.

Τι σημαίνει για σένα να προπονείς παιδιά;

Το να προπονείς παιδιά τόσο νεαρής ηλικίας για μένα σημαίνει πάρα πολλά, αφού είσαι πρώτα απο όλα παιδαγωγός και καθοδηγητής τους. Συνδράμεις πάρα πολύ στην διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και της προσωπικότητας τους. Εναπόκειται σε σένα ακόμα και το κατα πόσο θα συνεχίσουν να ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Ποια θεωρείς πως είναι η σωστή αντιμετώπιση σε τέτοιες ηλικίες;

Σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες πρέπει να μάθεις πρώτα απο όλα να έχεις υπομονή και ηρεμία καθόλη την διάρκεια των αγώνων και κυρίως των προπονήσεων. Να μάθεις να αφήνεις τα παιδιά να επιλέγουν μόνα τους και να σκέφτονται αυτά τι θέλουν να κάνουν, από το όταν έχουν την μπάλα στα πόδια τους μέχρι και το «θέλω ή δεν θέλω να παίζω ποδόσφαιρο».

Όταν τα αφήσεις μόνα τους να κάνουν την επιλογή τους και στα λάθη είσαι εκεί να τους καθοδηγήσεις αλλά και να τους συγχαρείς στις σωστές κινήσεις τότε πρώτα οξύνεις την κριτική τους σκέψη και τα βοηθάς να αποκτήσουν ικανότητα λήψης αποφάσεων αλλά και πως αυτά θα δέχονται τα λάθη των άλλων.

Τέλος για αυτή την ερώτηση θα έλεγα πως το πιο σημαντικό είναι ότι για τα παιδιά το ποδόσφαιρο σε αυτή την ηλικία είναι απλά παιχνίδι και διασκέδαση με πάρα πολύ καλούς φίλους.

Ποια είναι η γνώμη σου για το σύστημα εκγύμνασης των παιδιών στα σχολεία αφού τα ζείς από κοντά;

Πιστεύω οτι το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου δεν μεριμνεί για την σωστή εκγύμναση των παιδιών αλλά ούτε και για την σωστή ενημέρωση των παιδιών, για τους κινδύνους παχυσαρκίας, σωστής διατροφής αλλά και για την χρησιμότητα της εκγύμνασης. Επιπλέον παρατηρείται οτι δεν διδάσκεται σωστά κάποιο άθλημα στα παιδιά των πλείστων σχολείων χωρίς να μπορούμε να κατηγορούμε τους πάντες.

Επίσης είναι τεράστιο μειονέκτημα ότι το μάθημα της γυμναστικής δεν γίνεται απο πτυχιούχους γυμναστές. Τα τελευταία 2-3 χρόνια είδα ότι έχουν ανοίξει δημόσια αθλητικά γυμνάσια και λύκεια, ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν.

Ποιος είναι ο στόχος σου για το μέλλον;

Στόχος μου για το μέλλον είναι να συνεχίσω να αναπτύσσομαι σαν προπονητής, να κερδίζω όσες περισσότερες γνώσεις μπορώ και μια μέρα να πετύχω το μεγάλο μου όνειρο να καθιερωθώ σε μια ομάδα στην Ά Κατηγορία, να αποτελέσω σημείο καμπής στην ιστορία του Κυπριακού ποδοσφαίρου σαν προπονητής. Θέλω να είμαι αυτός που θα κάνει την αλλαγή με το να είμαι ο ίδιος η αλλαγή στο στερέωμα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Η αποκορύφωση στους στόχους μου είναι μια μέρα να είμαι προπονητής ντυμένος στα χρώματα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Κύπρου μας.

Τέλος, ποια συμβουλή θα έδινες στους νεαρούς προπονητές αλλά και τους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους για προπόνηση;

Μια συμβουλή που θα έδινα σε νεαρούς προπονητές αλλά και σε αυτούς που θέλουν να γίνουν είναι να ακολουθούν το όνειρο τους και να μην ακούν κανένα! Για τους γονείς το μόνο που θέλω να πω είναι να ακούνε την γνώμη των παιδιών τους και να μεριμνούν όσο περισσότερο γίνεται για την σωστή διατροφή τους, τα μαθήματα τους και το κατάλληλο βιοτικό τους επίπεδο.

Και έτσι για να κλείσουμε και αφού μου δίνεται η ευκαιρία να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όσους με στηρίζουν σε αυτό που κάνω, πρώτα απο όλα την οικογένεια μου και περισσότερο απο όλους, τους λίγους φίλους που πιστεύουν σε εμένα, τους ανθρώπους που πίστεψαν σε εμένα και μου εμπιστεύτηκαν μια θέση στην ακαδημία τους και που ίσως πιστεύουν ότι μπορώ να καταφέρω όσα λέω αλλά και τους γονείς όλων των παιδιών που πέρασαν μέχρι τώρα απο τις οδηγίες μου.

Ευχαριστούμε τον Στέλιο και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο μέλλον!

Δες επίσης: Βαρντάν Απαριάν: “Η εκπροσώπηση της Κύπρου διεθνώς είναι ότι πιο μεγάλο έχω ζήσει!”

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending