fbpx

Matthias Sindelar: Ο ποδοσφαιριστής που αψήφισε τον Hitler!

Είναι με (στατιστικές) αποδείξεις ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που έβγαλε ποτέ η Αυστρία. Απέκτησε το ψευδώνυμο “Ο Mozart του ποδοσφαίρου” αφού ήταν λες και είχε εγκέφαλο στα πόδια του. Ήταν ο επιθετικός της μεγάλης Αυστρίας της δεκαετίας του ’30, της γνωστής και ως Wunderteam (ομάδα – θαύμα) ενώ πέρασε όλη την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Austria Vienna.

Ποια είναι όμως η τραγική ιστορία που συνοδεύει τον Matthias Sindelar;

 

Με καταγωγή από την Τσεχία, ο Matthias Sindelar γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1903 με την οικογένεια του να μετακομίζει στην Βιέννη το 1905. Το 1924 ξεκίνησε η ποδοσφαιρική του καριέρα και επίσημα ενώ το 1926 αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την εθνική Αυστρίας. Πολύ γρήγορα έδειξε την αξία του αφού οι ντρίπλες του, το κοντρόλ του αλλά και οι εκπληκτικές του πάσες τον έκαναν την ατραξιόν της Austria αλλά και της εθνικής Αυστρίας. Ήταν η έμπνευση, η τέχνη σε μια ομάδα που ήταν ήδη οργανωμένη, πειθαρχημένη αλλά της έλειπε το κάτι παραπάνω. Αυτός ήταν ο “Sindi”!

dailymail.co.uk

Στις 12 Μαρτίου 1938, η ναζιστική Γερμανία προσάρτησε στα εδάφη της την Αυστρία. Κάπως έτσι, και η εθνική Αυστρίας θα έπαυε να υπάρχει αφού θα ήταν πλέον κομμάτι της γερμανικής ομάδας. Έτσι πίστευε ο Αδόλφος Χίτλερ πως μπορούσε να δημιουργήσει μια αχτύπητη ποδοσφαιρική ομάδα εκμεταλλευόμενος την ποιότητα των Αυστριακών.

Στις 3 Απριλίου 1938, η Αυστρία αντιμετώπισε, για τελευταία φορά ως ανεξάρτητο έθνος,  την Γερμανία. Ήταν κάτι σαν το αποχαιρετιστήριο ματς της Wunderteam μπροστά στο κοινό της ενώ για τους Γερμανούς ήταν ο εορτασμός “επειδή η Αυστρία ενώθηκε με το Ράϊχ”. Οι Αυστριακοί, εν αντιθέσει με την παραδοσιακή του ασπρόμαυρη στολή, αγωνίστηκαν, κατόπιν επιθυμίας του Sindelar (που ήταν κάθετα εναντίον της προσάρτησης) με ερυθρόλευκη στολή (τα χρώματα της σημαίας των Αυστριακών).

Στο πρώτο ημίχρονο οι Αυστριακοί (κατα πολύ ανώτερη ομάδα) έχασαν πολλές ευκαιρίες με τρόπο που έμοιαζε πως το έκαναν επίτηδες, λες και ήθελαν να μην βάλουν τέρμα. Στο τελευταίο 20λεπτο, ωστόσο, ο Sindelar και ο πολύ καλός του φίλος, Karl Sesta, σκόραραν με τις αναφορές της εποχής να κάνουν λόγο για έξαλλο πανηγυρισμό του “Sindi” μπροστά από την εξέδρα των επισήμων που ήταν γεμάτοι από Ναζί αξιωματούχους. Ήταν, χωρίς καμία αμφιβολία, μια κίνηση που εξόργισε τους Ναζί.

(Παρακολουθήστε την ιστορία του Sindelar παρακάτω από το 19.04 – 33.04 του βίντεο)

Ο “άνθρωπος – χαρτί“, όπως ονομάστηκε εξαιτίας της εξαιρετικά αδύνατης του σωματοδομής, πιστός στις σοσιαλδημοκρατικές του αντιλήψεις αλλά και στην αγάπη του για την πατρίδα, αρνήθηκε να παίξει για την ναζιστική Γερμανία. Το προχωρημένο της ηλικίας του (ήταν ήδη 36 ετών) αλλά και τραυματισμοί ήταν οι δικαιολογίες που έβρισκε.

Στις 23 Ιανουαρίου 1939, όμως, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμα του μαζί με την Ιταλίδα σύντροφο του, Camilla Castagnola. Η επίσημη εκδοχή κάνει λόγο για ασφυξία μετά από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα. Λαικοί μύθοι όμως στην Αυστρία κάνουν λόγο για αυτοκτονία του ποδοσφαιριστή που δεν άντεχε άλλο τις πιέσεις της Gestapo ή και για δολοφονία του από την γερμανική μυστική υπηρεσία.

Μέχρι και σήμερα, η πραγματική αιτία θανάτου του μεγάλου Αυστριακού παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο!

Εσύ ήξερες την ιστορία του μεγάλου Matthias Sindelar, του ποδοσφαιριστή που αψήφισε τον Χίτλερ;

 

Δες επίσης: Αυτός είναι ο Πινόκιο των ποδοσφαιρικών γηπέδων!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending