fbpx

5 Κύπριοι σκόρερ που άφησαν εποχή!

Υπήρχε μια εποχή στο κυπριακό ποδόσφαιρο που οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές ήταν η πλειοψηφία στις ομάδες. Ως εκ τούτου, οι Κύπριοι σκόρερ ήταν και πολύ περισσότεροι με αρκετούς από αυτούς να αναδεικνύονται πρώτοι σκόρερ στο πρωτάθλημα μας, να γίνονται είδωλα για την ομάδες τους και σύμβολα μιας αλλιώτικης εποχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανάμεσα στους πολλούς, ξεχωρίσαμε 5 Κύπριους επιθετικούς, πραγματικά στολίδια για το ποδόσφαιρο μας και σας τους παρουσιάζουμε.

Δες ποιοι είναι παρακάτω:

 

1
Σωτήρης Καϊάφας

Ζωντανός μύθος τόσο για την Ομόνοια, όσο και για το κυπριακό ποδόσφαιρο. Είναι ο μόνος Κύπριος που κατέκτησε το Χρυσό Παπούτσι σαν ο πρώτος σκόρερ της Ευρώπης το 1976.

Αγωνίστηκε με το τριφύλλι στο στήθος για 17 χρόνια (1967-1984), αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα μας 8 φορές, σημείωσε 261 τέρματα στο πρωτάθλημα ενώ η ΚΟΠ τον ανέδειξε σαν τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του περασμένου αιώνα στην Κύπρο.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τους 27 τίτλους που κατέκτησε συνολικά με την φανέλα των πρασίνων τον κατατάσσουν πρώτο σε οποιαδήποτε λίστα με Κύπριους αρχισκόρερ.

2
Γιάννος Ιωάννου

Κατέχει το προσωνύμιο “Μίστερ Γκολ” για κάποιο λόγο ο Λευκωσιάτης επιθετικός. Υπηρέτησε τον ΑΠΟΕΛ για 19 χρόνια (1981-2000) σκοράροντας 191 τέρματα στο πρωτάθλημα, επίδοση που τον κατατάσσει δεύτερο όλων των εποχών πίσω μόνο από τον Σωτήρη Καϊάφα.

Αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ την περίοδο 1985-86 όταν και σημείωσε 22 τέρματα ενώ κατέκτησε με την φανέλα των γαλαζοκιτρίνων 4 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα και 6 Super Cup.

Μάλιστα, ο Κύπριος κανονιέρης φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού την δεκαετία του ’90. Πως να μην είναι ο πλέον αγαπημένος ποδοσφαιριστής που πάτησε ποτέ το πόδι του στον Αρχάγγελο;

3
Φοίβος Βραχίμης 

Αποτελεί σύμβολο για μια ολόκληρη γενιά Ανορθωσιατών. Επιθετικός με απίστευτα προσόντα που κατά γενική ομολογία αδικήθηκε αφού έπαιζε σε μια εποχή πολύ πιο δύσκολη από την σημερινή.

Ανήκει στην γενιά εκείνη που πρόλαβε να παίξει στο ΓΣΕ (άρχισε την καριέρα του στην ομάδα της Αμμοχώστου το 1972) και που στήριξε τους κυανόλευκους στα πρώτα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς.

Με τον φοίνικα στο στήθος σκόραρε συνολικά 122 τέρματα στο πρωτάθλημα με τα 19 από αυτά να είναι την περίοδο 1977-78 όταν αναδείχτηκε δεύτερος σκόρερ πίσω από τον Ανδρέα Κανάρη της Ομόνοιας που σκόραρε 20.

Αποχώρησε από την ενεργό δράση το 1986 όντας ο αρχηγός της βαρωσιώτικης ομάδας από το 1984.

4
Μιχάλης Κωνσταντίνου

Είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής με 32 τέρματα, είναι ένας επιθετικός που άφησε το στίγμα του σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε ενώ τα 74 του τέρματα στο κυπριακό πρωτάθλημα είναι μόνο ένα μέρος της πλούσιας καριέρας του.

Άλλωστε, τα πλέον παραγωγικά του χρόνια, ο “Μιχαλάκη είσαι τρέλα” τα πέρασε στην Ελλάδα!

Φάνηκε, ωστόσο, από νωρίς το σπάνιο ταλέντο του αφού το 1997, σε ηλικία μόλις 19 ετών, αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ με τα 17 του τέρματα.

Αγαπήθηκε όσο λίγοι δημουργώντας όμως, παράλληλα, ίντριγκες ειδικά κατά την μετακίνηση του από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό.

Αξέχαστο παραμένει και το σήριαλ του καλοκαιριού του 1997 όταν Απόλλωνας, Ανόρθωση και Ομόνοια έριζαν για να τον αποκτήσουν με τον Κύπριο επιθετικό να καταλήγει τελικά στον Ηρακλή Θεσαλλονίκης.

5
Πανίκος Ξιούρουππας

Πρόκειται για ένα από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ που είδαμε ποτέ στα κυπριακά γήπεδα!

Ο “Ξιούρου” ξεκίνησε την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής του Ερμή Αραδίππου ενώ έγινε γνωστός με την φανέλα της Ομόνοιας, ομάδα την οποία υπηρέτησε για 12 χρόνια (1986-1998).

Με το τριφύλλι στο στήθος, αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ, μάλιστα, την περίοδο 1990-91 όταν με τα 19 του τέρματα συγκατοίκησε στην πρώτη θέση των σκόρερ με τον Suad Besirovic του Απόλλωνα.

Ο Αραδιππιώτης αρχισκόρερ αγωνίστηκε επίσης στην ΑΕΚ για 3 χρόνια (1998-2001) και άλλα 2 στην Ανόρθωση (2001-2003), ομάδα και στην οποία τερμάτισε την καριέρα του. Συνολικά, στο πρωτάθλημα ο 48χρονος, σήμερα, επιθετικός σκόραρε 149 τέρματα!

Εσύ, ποιο Κύπριο κανονιέρη ξεχωρίζεις; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending