fbpx

Μια φοιτήτρια Ιατρικής δίνει 10 συμβουλές υγείας ειδικά για φοιτητές!

Η ζωή ενός φοιτητή είναι συχνά πολυάσχολη και απαιτητική! Ανεπαρκής ύπνος, κακή διατροφή και άγχος είναι κάποιοι από τους παράγοντες, που έχουν ως αποτέλεσμα οι φοιτητές να έχουν προβλήματα υγείας, τόσο παθολογικά όσο και ψυχολογικά.

Μια έρευνα του πανεπιστημίου της Μινεσότας στην Αμερική έδειξε πρόσφατα πως 27% των σύγχρονων φοιτητών έχουν διαγνωσθεί με κάποιου είδους ψυχολογική ασθένεια. Επιπλέον περίπου 35% είναι υπέρβαροι. Από πλευράς κακών συνηθειών, 30% περνάει υπερβολικό χρόνο στον υπολογιστή, στο σημείο που έχει κακές επιπτώσεις στην γενικότερη απόδοση τους.

Τα φοιτητικά χρόνια είναι από τα πιο σημαντικά χρόνια της ζωής μας!

Αναρωτήθηκες ποτέ μήπως δεν τα ζούμε σωστά ή και στο full; Μήπως αν είχαμε καλύτερη υγεία θα μπορούσαμε να περνάμε ακόμα καλύτερα; Αν θα μπορούσαμε να αποδίδουμε καλύτερα, νιώθοντας και καλύτερα ταυτόχρονα;

Δες τις 10 συμβουλές από φοιτητές για φοιτητές!

 

1
Να τρως πάντα πρωϊνό!

Το ξέρω πως συνήθως όταν ξυπνάμε το πρωί και βιαζόμαστε, δεν έχουμε όρεξη να φάμε, αλλά πίστεψέ με, κάνει μεγάλη διαφορά.

Σταθεροποιούμε έτσι το ζάχαρο στο αίμα που μας βάζει σε καλύτερη διάθεση και βοηθάει στη συγκέντρωση.

2
Όταν πίνουμε αλκοόλ, να πίνουμε προσεκτικά

Ποτέ σε άδειο στομάχι και να μην ανακατεύουμε πολλά είδη αλκοόλ την ίδια βραδιά. Ούτως ή άλλως, να ξέρεις ότι δεν χρειαζόμαστε αλκοόλ για να περάσουμε καλά! Μόνο η καλή διάθεση χρειάζεται!

3
Άσκηση (αν και σαν φοιτητές δεν έχουμε πολύ χρόνο για γυμναστήριο)

Πολλές φορές επίσης μας φαίνεται και ακριβό. Μια λύση για να κάνουμε την άσκηση που τόσο χρειάζεται το σώμα μας είναι να περπατάμε στον προορισμό μας όσο πιο συχνά μπορούμε.

Επίσης, αντί να παίρνουμε το λεωφορείο για να πάμε στη σχολή, μπορούμε να πάμε με τα πόδια ή με το ποδήλατο! Για να κάνουμε καλό στη υγεία, στη «σιλουέτα» μας αλλά και στο πορτοφόλι ταυτόχρονα…

4
Ακόμη κάτι πολύ σημαντικό είναι ο ύπνος

Προτείνω να αποφασίζουμε μία ώρα στην οποία θα πηγαίνουμε στο κρεβάτι τα βράδια της εβδομάδας, που δεν βγαίνουμε έξω και να την τηρούμε.

Αν το βάλεις στο πρόγραμμά σου θα σας γίνει πιο εύκολα συνήθεια και θα νιώσεις αναζωογονημένος/η. Να στοχεύεις σε 6-9 ώρες ύπνου καθημερινά.

5
Νερό

Πολλοί το υποτιμάμε αλλά το νερό παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία αλλά και καθημερινότητα μας.

Έχει αποδειχθεί πως “ακόμα και μικρή αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα αντανακλαστικά και τον τρόπο σκέψης μας”.

6
Έλεγχος (τον χειμώνα ειναι πολύ συνηθισμένο να κολλήσουμε γρίπη)

Αυτές τις περιόδους είναι ακόμα πιο σημαντικό να προσέχουμε τον εαυτό μας. Μην το αφήνεις να χειροτερέψει! Να μην διστάζεις να πας στο γιατρό σου!

7
Καταπολέμησε το άγχος

Να βάζεις ρεαλιστικούς στόχους για το μέλλον και να μην σε αγχώνουν οι μικρο-αποτυχίες. Είναι όλα μέρος της ζωής.

Δοκίμασε τη γιόγκα ή κάποιο άλλο χόμπι που σε χαλαρώνει αν νιώθεις πως το άγχος σε επηρεάζει.

8
Να περνάς χρόνο με τους φίλους σου

Πολλές φορές τους παίρνουμε για δεδομένους αλλα οι φίλοι ειναι πολύ σημαντικοί σε αυτό το στάδιο της ζωής μας.

Με αυτούς μοιραζόμαστε και τα καλά και τα κακά και δημιουργούμε στιγμές που θα τις θυμόμαστε για πάντα. Μην τις χάσεις!

9
Οικογένεια

Το να μιλάς συχνά με τους γονείς, δεν είναι τόσο για να βοηθήσει μόνο εσένα αλλά και αυτούς.

Προσπάθησε να μπεις στη θέση τους, που το παιδί τους έφυγε και νιώθουν ένα κενό μέσα τους. Είναι σημαντικό να τους θυμίζεις ότι τους αγαπάς και θα είναι πάντα μέρος της ζωής σου.

10
Ευτυχία

Όταν ξυπνάς το πρωί, πως αντιμετωπίζετε τη μέρα; Αγχώνεσαι ήδη για ότι έχεις να κάνεις και φοβάσαι πως δεν προλαβαίνεις; Αν ναι, τοτε έχεις χάσει το παιχνίδι πριν καν αρχίσει.

Ξεκίνα τη μέρα σου με χαμόγελο και βάλτε τους στόχους σας. Να είσαι πάντα αισιόδοξο άτομο!

Το ξέρω πως όλα αυτά τα έχεις ξανακούσει, αλλά πραγματικά πιστεύω πως αν τα διαβάσεις πολλές φορές (έστω και στα γρήγορα) όλο και κάτι θα σου μείνει. Και αυτό το κάτι ίσως να κάνει μια διαφορά!

Άδραξε τη μέρα!

Κλειώ Μητακίδου
2ο έτος
Ιατρική Σχολή Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

 

Δες επίσης: Πώς μπορείς να διατηρήσεις σε καλή κατάσταση την ψυχική σου υγεία;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending