fbpx

Ήξερες γιατί αλλοιώνεται η φωνή σου όταν εισπνέεις ήλιο από το μπαλόνι;

Πόσες φορές έχουμε βρεθεί σε ένα πάρτι γενεθλίων, μια εκδήλωση και γενικά σε μια συγκέντρωση με τους φίλους μας και γελάσαμε με τη ψυχή μας λόγω της αλλοίωσης της φωνής που δημιουργούν τα μπαλόνια;

Υπάρχουν συγκεκριμένα μπαλόνια τα οποία έχουν μέσα ένα αέριο που ονομάζεται ήλιο και όπως κάνει το ταξίδι του ο ήχος για να βγει από το στόμα μας, έτσι και όταν εισπνεύσεις το ήλιο από το μπαλόνι!

Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο;  Διάβασε πιο κάτω για να το ανακαλύψεις!

1
Το ταξίδι του ήχου στο ανθρώπινο σώμα

Ο αέρας που εισπνέουμε στην καθημερινή μας ζωή ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδρομή στο σώμα μας η οποία οδηγεί στους πνεύμονες, στον λάρυγγα και καταλήγει να βγει από το στόμα.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ταλάντωση στη φωνή μας από την πρόκληση του αέρα στις φωνητικές μας χορδές που βρίσκονται στον λάρυγγα και ανακινούνται μόρια στον αέρα.

Αποτέλεσμα: Η δημιουργία ηχητικών συχνοτήτων από το στόμα και μέσω της γλώσσας, των χειλιών, δοντιών κλπ να διαμορφώνει την ομιλία μας.

Έστω και μια μικρή αλλαγή σε αυτό το ταξίδι, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο αναπαραγωγής του ήχου και έτσι από άτομο σε άτομο διαφέρει το φωνητικό αποτύπωμα όπως κάθε άλλη ανθρώπινη ενέργεια!

2
Η αλλοίωση του ήχου με την εισπνοή του ηλίου

Τα κύματα ήχου ταξιδεύουν με μεγαλύτερη ταχύτητα με το ήλιο αφού είναι πιο ελαφρύ και λιγότερο πυκνό αέριο από ότι το κύριο συστατικό αέρα που αναπνέουμε το άζωτο.

Με άλλα λόγια, ορισμένα χαμηλά στοιχεία της φωνής ενισχύονται σε σχέση με τα μπάσα και αλλάζει δραστικά η συνολική χροιά της φωνής.

Έτσι, αλλάζει προσωρινά η ποιότητα της φωνής μας και ακούγεται πιο ψιλή και τσιριχτή, σαν ήρωες κινουμένων σχεδίων! Το ήλιο δεν θεωρείται επικίνδυνο ωστόσο μετά από κάθε εισπνοή ηλίου καλό είναι να αναπνεύσεις καθαρό αέρα για λίγα λεπτά!

Πιο κάτω μπορείς να δεις ένα σχετικό βίντεο για να καταλάβεις καλύτερα αυτό το φαινόμενο.

Εσύ τι λες; Είσαι έτοιμος να διοργανώσεις την επόμενη συνάντηση με φίλους για διασκεδαστικές “ηχητικές” στιγμές; 🙂

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending