fbpx

Ο ποδοσφαιριστής που δολοφονήθηκε με το έμβλημα του συλλόγου του!

Όταν ένας ποδοσφαιριστής δίνει το καλύτερο του εαυτό, κάθε φορά που καλείται να αγωνιστεί για τον σύλλογο στον οποίο ανήκει, λέμε πως παίζει για την φανέλα και σέβεται το έμβλημα που βρίσκεται πάνω σε αυτή!

Στις μέρες μας πλέον δεν υπάρχουν και πολλοί ποδοσφαιριστές που το κάνουν αυτό. Στην εποχή που διανύουμε δεν υπάρχει ανιδιοτέλεια αλλά ο θεός του χρήματος, με αποτέλεσμα η ”εποχή της  φανέλας” να ανήκει στο παρελθόν!


Football Loop – Μαζεμένα όλα τα νέα της ομάδας σου στο κινητό. Εσύ ακόμη να το κατεβάσεις;


Mε αυτή την εποχή του παρελθόντος έχω αποφασίσει να ασχοληθώ στο σημερινό μου άρθρο. Έχω την ελπίδα πως με αυτά που θα διηγηθώ, αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι αγαπούν πραγματικά το ποδόσφαιρο και ότι περιστρέφεται γύρω από αυτό θα βρουν ένα σύμμαχο στην προσπάθεια που κάνουν ενάντια στο μοντέρνο ποδόσφαιρο των  πολυεθνικών εταιριών.

sibilla

Ο Νίκος Γόδας, για τον οποίο ο λόγος, γεννήθηκε το 1921 στο Αϊβαλί. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οικογένεια του πέρασε στη Μυτιλήνη, μετά στην Κρήτη και τελικά εγκαταστάθηκε στην Κοκκινιά (την τότε Νίκαια) του Πειραιά. Εκεί έκανε και τα πρώτα του βήματα στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Αρχικά στην τοπική ερασιτεχνική ομάδα της Κοκκινιάς και στον “Κεραμεικό” Καμινίων, σωματείο του ομώνυμου εργοστασίου.

Μετά την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την περίοδο της κατοχής, ο Γόδας παίρνει μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, που εξελίχθηκε σε μία από τις μεγάλες αγάπες της ζωής του. Εδώ αρχίζει να φαίνεται πως ένα μεγάλο αστέρι γεννιέται στα ελληνικά γήπεδα με τις διακρίσεις να μην αργούν να έρθουν. Το 1942 είναι πλέον βασικός μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού!

1
Αντιστασιακή δράση

Η Ελλάδα από το 1941 μέχρι το 1944 ήταν υπό κατοχή από τις δυνάμεις του άξονα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες πολίτες να ανήκουν σε αντιστασιακές ομάδες που σκοπό είχαν την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους ναζί. Ένας από αυτούς ήταν και ο Νίκος Γόδας. Ο Γόδας, λοχαγός πλέον του ΕΛΑΣ, πολέμησε τους Γερμανούς και τους Έλληνες με φιλογερμανικά συμφέροντα σε πολλές μάχες συνδυάζοντας την αγάπη του για την πατρίδα και τον ερυθρόλευκο έφηβο, τον οποίο τίμησε μέχρι το τέλος.

2
Άδικος  θάνατος

 

Πολλοί θα νομίζετε πως η ιστορία τελειώνει κάπου εδώ, όμως δυστυχώς στην πραγματική ζωή δεν έχουμε πάντοτε happy end. Οι Γερμανοί χάνουν τον πόλεμο και φεύγουν από την Ελλάδα. Τα βάσανα της χώρας όμως δεν τελειώνουν εδώ καθώς ξεσπά ο εμφύλιος πόλεμος με την χώρα να διχάζεται. Ο Νίκος Γόδας ανήκε στο ΕΑΜ, την αριστερή  αντιστασιακή ομάδα. 

Αυτή η αφοσίωση στα ιδανικά  και τα πιστεύω του, ήταν που του στοίχισε και την ζωή. Αφού η αντιστασιακή ομάδα του Γόδα έχασε τον εμφύλιο και την εξουσία πήρε ο ΕΔΕΣ (Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος), ο άσος του Ολυμπιακού οδηγείται στη φυλακή. Στην συνέχεια οδηγείται για εκτέλεση καθώς αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση μετανοίας για τα πολιτικά του φρονήματα ώστε να σωθεί.

Κανείς δεν έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον για να τον σώσει (αν και εδώ οι απόψεις διίστανται) και πολλοί είναι αυτοί που ρίχνουν ευθύνες στον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού οτι δεν έκανε κάτι για να σώσει ένα από τους καλύτερους του ποδοσφαιριστές.

Ο Νίκος Γόδας εκτελέστηκε ως κομμουνιστής στις 19 Νοεμβρίου του 1948 στη νησίδα Λαζαρέτο της Κέρκυρας φορώντας την εμφάνιση του Ολυμπιακού, την ερυθρόλευκη φανέλα και το λευκό σορτσάκι. Αυτή ήταν και η τελευταία του επιθυμία αφού είπε στους εκτελεστές του:

“Να μου ρίξετε και να με δολοφονήσετε με τη φανέλα του Ολυμπιακού, και να μη μου δέσετε τα μάτια, για να βλέπω τα χρώματα της ομάδας μου πριν από τη χαριστική βολή”.

Το  να τιμάς  την  φανέλα  που φοράς  είναι ένα πράγμα, το να πεθαίνεις  για αυτή όμως είναι κάτι πολύ διαφορετικό!


Football Loop – Μαζεμένα όλα τα νέα της ομάδας σου στο κινητό. Εσύ ακόμη να το κατεβάσεις;


Δες επίσης: 3 γεγονότα στη ζωή του Αντώνη Νικοπολίδη που ίσως δεν ήξερες!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending