fbpx

Κάπου πέρα από το ουράνιο τόξο ο ουρανός είναι γαλάζιος…

Έφθασε η άνοιξη και ο ουρανός μας είναι ακόμα γκριζωπός. Οι πλείστοι φοιτητές ανυπομονούν για τις ηλιόλουστες μέρες της, με την απαλή μα ζεστή της αύρα που κουβαλάει μαζί της την ευωδία όλων των φρέσκο-ανθισμένων λουλουδιών.

Έχουν κουραστεί πλέον από τις βροχές και τη παγωνιά. Έχουν κουράσει και τα σύννεφα που παρατηρούνται στο ευρύτερο κοινωνικό μας περιβάλλον. Δυστυχώς “βροχές” πάντα θα υπάρχουν.

Το όμορφο είναι ότι θα βγαίνει κάθε φορά ένα πολύχρωμο σημάδι στον ουρανό για να μας θυμίζει ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες.

1
Όπως αναφέρεται και στο γνωστό τραγούδι “Somewhere over the rainbow”, κάπου πέρα από το ουράνιο τόξο ο ουρανός είναι γαλάζιος

Ένας φοιτητής φυσικής θα μας έλεγε ότι το ουράνιο τόξο δεν είναι κάποιο ενδιαφέρον φυσικό φαινόμενο. Το ουράνιο τόξο αποτελεί απλά ένα πολύχρωμο οπτικό και μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο εμφανίζονται όλα τα χρώματα που συνθέτουν το ορατό φως στον ουρανό, τίποτα σπουδαίο.

2
Για εμένα το ουράνιο τόξο ήταν πάντα κάτι παραπάνω από αυτό

Με σαγήνευε από παιδί, αλλά ενηλικιώθηκα για να ενημερωθώ και να νιώσω τι αντιπροσωπεύει για εμένα – και κάθε άλλο ΛΟΑΤΚΙ  άτομο.

3
Η σημαία λάβαρο των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων είναι σημαία ουράνιου τόξου με έξι χρώματα, το κάθε ένα με τη δική του σημασία

Το κόκκινο συμβολίζει τη ζωή, το πορτοκαλί τη θεραπεία, το κίτρινο το φως του ήλιου, το πράσινο τη φύση, το μπλε την αρμονία και το βιολετί το πνεύμα.

Η σημαία ουράνιο τόξο έγινε δημοφιλές σύμβολο υπερηφάνειας και ποικιλομορφίας  των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο μας πρώτη φορά το 1978 στο Σαν Φρανσίσκο από γκέι ακτιβιστές που διαδήλωσαν για να διαμαρτυρηθούν για την δολοφονία του επόπτη της πόλης Harvey Milk, ο οποίος ήταν ομοφυλόφιλος.

Βάδισαν ειρηνικά με αυτές τις σημαίες του καλλιτέχνη Gilbert Baker, ζητώντας ισότητα και ισονομία, θέλοντας να κάνουν το κόσμο να κατανοήσει ότι δεν ντρέπονταν για αυτό που είναι.

Μερικές φορές αποκαλείται επίσης «η σημαία της ελευθερίας» διότι ενέπνευσε πολλά άτομα να οδηγηθούν σε μια στάση ζωής που τους έκανε πραγματικά ελεύθερους και παράλληλα περήφανους.

Το τελευταίο διάστημα η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, όπως και πολλές άλλες ομάδες ατόμων που δεν εμφανίζονται ίσες μπροστά στο νόμο, δέχθηκε πυρά από διάφορα κοινωνικά σύνολα αλλά και άτομα με κύρος.

4
Μπορούμε να σταματήσουμε το κάθε προκατειλημμένο άτομο από το να κάνει κάποιο ομοφοβικό σχόλιο;

Θεωρητικά ναι μπορεί ο καθένας από εμάς να προσπαθήσει να κάνει εκείνο το άτομο να κατανοήσει ότι το να έχεις διαφορετικό ερωτικό και σεξουαλικό προσανατολισμό ή το να μην σε αντιπροσωπεύει το σωματικό σου φύλο δεν σε κάνει αφύσικο.

Είναι όμως κάθε άτομο ικανό να καταλάβει και από την άλλη είναι κάθε άτομο ΛΟΑΤΚΙ, ως μονάδα, έτοιμο να δώσει μόνο του κάθε μάχη που θα έρθει τις στιγμές που θα νιώσει την περιθωριοποίηση μέχρι το μεδούλι; Εδώ ακριβώς “παρεμβαίνει” το ουράνιο τόξο αυτό το οπτικό φαινόμενο, αυτή η ένωση ποικίλων μοναδικών χρωμάτων.

Ανά το παγκόσμιο, υπάρχουν χιλιάδες πολύχρωμες οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ ατόμων που προσφέρουν στήριξη και αποτελούν τη φωνή του κάθε ατόμου για διεκδίκηση κοινωνικών δικαιωμάτων.

5
Στην Κύπρο υπάρχει η οργάνωση ACCEPT- ΛΟΑΤ Κύπρου

Όταν έρχεται η πραγματική εσωτερική αποδοχή, τότε ξεκινάς να ψάχνεις άτομα “διαφορετικά” με την ίδιαιδιαιτερότητα” και εκεί καταλαβαίνεις ότι πραγματικά υπάρχει χρυσάφι στο τέλος του ουράνιου τόξου. Ξεκινάς να μην νιώθεις πλέον μόνος, δεν νιώθεις διαφορετικός ή ιδιαίτερος νιώθεις άνθρωπος, νιώθεις ο εαυτός σου, χωρίς να σε χαρακτηρίζει μόνο ένα χαρακτηριστικό σου.

Έρχεται η συνειδητοποίηση ότι το ουράνιο τόξο είναι τελικά μέσα σου, μέσα σε κάθε άτομο, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος, ηλικίας ή σεξουαλικού και ερωτικού προσανατολισμού.

Είναι προσωπική επιλογή να το φανερώσεις και να φωτίσεις σαν πυροτέχνημα μέσα σε μια σκοτεινή νύχτα κάνοντας και άλλα άτομα να αγαλλιάσουν, ή να το αφήσεις μέσα σου προστατεύοντας και φροντίζοντας το, χωρίς να αρνείσαι την ύπαρξη του.

Ή ακόμα, να το κρύψεις τόσο βαθιά που τελικά θα το ξεχάσεις. Μα τότε θα νιώθεις αγανάκτηση και ζήλια με τα άτομα που το φανερώνουν.

Ως φοιτητής και εθελοντής σε διάφορα NGO, όπως η ACCEPT- ΛΟΑΤΙ Κύπρου, και εμπνευσμένος από το ουράνιο τόξο μου, πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια φωνή μέσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα όμιλο για ΛΟΑΤΚΙ άτομα και φίλους έτσι ώστε ο κάθε ένας από εμάς δεν θα νιώθει πλέον μόνος. Θα είναι μια ομάδα ατόμων στην οποία δεν θα φοβόμαστε να εκφέρουμε ελεύθερα τη γνώμη μας.

Χρειαζόμαστε αυτό τον όμιλο για να καταστήσει κάθε άτομο ικανό, κάθε φορά που “βρέχει” ρητορικές μίσους και ομοφοβικά σχόλια στα ΜΜΕ να μπορεί να βλέπει το ουράνιο τόξο στον ουρανό του.

* ΛΟΑΤΚΙ άτομα: ακρωνύμιο για Λεσβίες, Ομοφυλόφιλους, Αμφισεξουαλικούς, Τρανσέξουαλ,  Κουίρ (Queer) και Ίντερσεξ

(Για περισσότερες πληροφορίες ή ενδιαφέρον όσον αφορά την σύσταση Ομίλου ΛΟΑΤΚΙ και φίλων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω τηλεφώνου 99261660 ή email stefanosioannou1@hotmail.com)

 

Το άρθρο γράφτηκε από τον αναγνώστη μας Στέφανο Ιωάννου και στάληκε στο StudentLife για δημοσίευση.

Στείλε μας κι εσύ το δικό σου άρθρο, video ή εικόνα εδώ: SUBMIT & GO VIRAL

 

Δες επίσης: Γίναμε όλοι κριτές του κόσμου και όχι του εαυτού μας!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending