fbpx

Έτσι θα γίνεις επαγγελματίας στον τομέα σου χωρίς Μεταπτυχιακό!

Πολλές φορές στη ζωή μου ένιωσα ότι ήμουν σε αδιέξοδο. Σπούδασα ψυχολογία και δούλεψα σαν σερβιτόρος σε διάφορα εστιατόρια και καφέ. Στο δεύτερο έτος σπουδών, κατάλαβα ότι δεν ήθελα να γίνω ψυχολόγος.

Ένιωσα άσχημα γιατί πίστευα ότι έκανα λάθος επιλογή.

Έπρεπε να ακολουθήσω Διοίκηση Επιχειρήσεων επειδή ήθελα μια μέρα να δημιουργήσω δική μου επιχείρηση. Όμως, δεν είχα την επιλογή να αλλάξω κλάδο γιατί ήμουν στο Παν. Κύπρου και δεν είχα την οικονομική ευχέρεια να πάω σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Σκέφτηκα να συνδυάσω τα δύο (ψυχολογία & διοίκηση) και να κάνω μεταπτυχιακό στην Οργανωσιακή Ψυχολογία ή να κάνω ένα MBA.

Στο 3ο έτος σπουδών, μετά από μια τρελή ιδέα που είχα με ένα συμφοιτητή μου, δημιουργήσαμε την πρώτη μας επιχείρηση. Πέρασε ο χρόνος και τελικά δεν έκανα ούτε το μεταπτυχιακό στην Οργανωσιακή Ψυχολογία, ούτε και το MBA.

Τα τελευταία 10 χρόνια, έχω συμμετάσχει ως συνιδρυτής σε 4 επιχειρήσεις. Σήμερα είμαι συνιδρυτής του StudentLife και coach στο StudentLife Academy.

Σίγουρα έχει πολλά ακόμη να μάθω αλλά εγώ και ο επαγγελματικός μου κύκλος με θεωρεί επαγγελματία στον τομέα μου.

Αυτές είναι οι 10 συμβουλές που δίνω σε άτομα που θέλουν πραγματικά να γίνουν επαγγελματίες στον τομέα τους:

 

1
Δώσε έμφαση στη δέσμευση, όχι στο κίνητρο

Πόσο αφοσιωμένος είσαι στο στόχο σου; Πόσο σημαντικό είναι για ‘σένα, και τι είσαι πρόθυμος να θυσιάσεις για να το επιτύχεις;

Αν νιώθεις ότι είσαι στο σωστό δρόμο, το κίνητρο θα ακολουθήσει.

2
Επιδίωξε τη γνώση, όχι τα αποτελέσματα

Αν επικεντρωθείς στον ενθουσιασμό της ανακάλυψης, τη βελτίωση, την εξερεύνηση και τον πειραματισμό, τότε θα έχεις πάντα κίνητρο.

Αν επικεντρωθείς μόνο στα αποτελέσματα, το κίνητρο σου θα είναι σαν τις καιρικές συνθήκες – θα πεθάνει τη στιγμή που θα χτυπήσει μια καταιγίδα.

Έτσι, το κλειδί είναι να επικεντρωθείς στο ταξίδι, όχι τόσο στον προορισμό. Συνέχιζε να σκέφτεσαι τα πράγματα που μαθαίνεις στο δρόμο και τι μπορείς να βελτιώσεις.

3
Κάνε τη δουλειά διασκέδαση

Είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι! Τη στιγμή που θα καταστεί υπερβολικά σοβαρό, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να χάσεις τον ενθουσιασμό σου και να τα παρατήσεις.

4
Έλεγχε τις σκέψεις σου

Οι σκέψεις επηρεάζουν τα συναισθήματα και τα συναισθήματα καθορίζουν τον τρόπο που βλέπεις τη δουλειά σου.

Έχεις πολλές σκέψεις στο κεφάλι σου, και έχεις πάντα την επιλογή σε ποιες θα επικεντρωθείς: σε αυτές που θα σε κάνουν να “κολλήσεις” συναισθηματικά (φόβους, αμφιβολίες) ή σε αυτές που θα σε σπρώξουν προς τα εμπρός (τον ενθουσιασμό, τον πειραματισμό, να δοκιμάζεις νέα πράγματα, να βγαίνεις από το comfort zone σου).

5
Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου

Μετά που θα απαλλαγείς από τις αρνητικές σκέψεις, θα πρέπει να αρχίσεις να χρησιμοποιείς τη φαντασία σου. Όταν τα πράγματα πάνε καλά, είσαι γεμάτος θετική ενέργεια, και όταν αντιμετωπίζεις δυσκολίες, θα πρέπει να είσαι ακόμη πιο ενεργητικός.

Άλλαξε τον τρόπο που βλέπεις την κατάσταση σου. Εάν συνέχεια λες: “Μισώ τη δουλειά μου”, μάντεψε ποια συναισθήματα θα προκαλέσουν αυτά τα λόγια; Είναι θέμα φαντασίας!

Υπάρχει πάντα κάτι που μπορείς να μάθεις, ακόμα και από το χειρότερο αφεντικό στον κόσμο, στην πιο βαρετή δουλειά. Έχω μια άσκηση για σένα: Για τις επόμενες τρεις ημέρες, να σκέφτεσαι και να λες μόνο θετικά πράγματα. Δες τι θα συμβεί.

6
Σταμάτα να είσαι καλός με τον εαυτό σου

Κίνητρο σημαίνει δράση και μόνο η δράση φέρνει αποτελέσματα. Μερικές φορές οι ενέργειες σου αποτυγχάνουν να φέρουν τα αποτελέσματα που επιθυμείς.

Έτσι θα ήταν προτιμότερο να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου και να μην βάλεις τον εαυτό σου σε μια δύσκολη κατάσταση. Μπορείς να περιμένεις για την τέλεια χρονική στιγμή, για μια ευκαιρία, ενώ μπορείς να οδηγήσεις τον εαυτό σου σε στασιμότητα και μερικές φορές ακόμη και σε κατάθλιψη.

Φύγε από εκείνη την κατάσταση, βάλε πρόκληση στον εαυτό σου, κάνε κάτι που θέλεις να κάνεις, ακόμη και αν φοβάσαι.

7
Διώξε τα πράγματα που σου αποσπούν την προσοχή

Ανούσια πράγματα και καταστάσεις που σου αποσπούν την προσοχή θα βρίσκονται πάντα στο δρόμο σου. Ειδικά εκείνα τα εύκολα, συνηθισμένα πράγματα που θα προτιμούσες να κάνεις, αντί να επικεντρωθείς στα δύσκολα αλλά ουσιαστικά πράγματα που θα έπρεπε να κάνεις.

Μάθε να επικεντρώνεσαι σε αυτό που είναι το πιο σημαντικό. Γράψε μια λίστα με τα πράγματα που σου τρώνε το χρόνο σου και κράτα τον εαυτό σου ενήμερο για να μη συνεχίζεις να τα κάνεις.

8
Μη βασίζεσαι πάντα σε άλλους

Δεν πρέπει ποτέ να αναμένεις από τους άλλους αυτά που πρέπει εσύ να κάνεις για εσένα – ούτε καν τους συνεργάτες σου, τους φίλους ή το αφεντικό σου.

Όλοι είναι απασχολημένοι με τις δικές τους ανάγκες. Κανένας δεν θα σε κάνει ευτυχισμένο ή να πετύχει τους στόχους σου για ‘σένα. Όλα εξαρτώνται από εσένα.

9
Σχεδίασε το πλάνο σου

Πρέπει να γνωρίζεις μόνο τα τρία επόμενα πράγματα που πρέπει να κάνεις. Δεν χρειάζεται περισσότερο. Συμπλήρωσε το εβδομαδιαίο ημερολόγιο σου, σημειώνοντας πότε θα κάνεις τι και πώς. Είναι σημαντικό να προγραμματίσεις τα “πότε, τι και πώς”.

Εξέτασε πώς πήγε η κάθε μέρα με βάση αυτά που έχεις μάθει και να αναθεωρείς τα πράγματα που θα μπορούσαν να βελτιωθούν.

10
Προστάτευσε τον εαυτό σου από την επαγγελματική εξουθένωση

Είναι εύκολο να πάθεις υπερκόπωση όταν κινείσαι με ψηλό κίνητρο. Πάντα να παρατηρείς τον εαυτό σου, για να μπορείς να αναγνωρίζεις οποιαδήποτε σημάδια κούρασης και να παίρνεις τον χρόνο για να ξεκουράζεσαι.

Το σώμα σου και το μυαλό σου ξεκουράζεται όταν προγραμματίζεις χρόνο για χαλάρωση και διασκέδαση στο εβδομαδιαίο σου ημερολόγιο.

Για να γίνεις επαγγελματίας σε κάτι,  δεν θα σε βοηθήσει το μεταπτυχιακό όσο νομίζεις.

Χρειάζεται να δουλέψεις. Πρέπει να σου μπει μια τρελή ιδέα στο μυαλό και να βγεις στον κόσμο να το υλοποιήσεις. Ό,τι και αν χρειαστεί. Σου λείπει το κίνητρο – όχι επειδή είσαι τεμπέλης ή επειδή δεν έχεις στόχους.

Ακόμη και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι, χάνουν τον δρόμο τους μερικές φορές. Αυτό που τους κρατά σε εγρήγορση είναι η περιέργεια για το πόσο καλύτεροι μπορούν να γίνουν.

Έτσι, πάνω απ’ όλα, να έχεις περιέργεια, και αυτό θα σε οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων σου και στην επιτυχία σου!

 

Προβληματίζεσαι για τα πιο πάνω; Θες να μάθεις πώς μπορείς από Φοιτητής να γίνεις Επαγγελματίας και να αποκτήσεις την εμπειρία που χρειάζεσαι; 

Μάθε περισσότερα για το StudentLife Academy ΕΔΩ!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending