Ζήλια στη σχέση σου; 5+1 αποτελεσματικοί τρόποι να τη σταματήσεις!

Marina Christofide
Φοιτήτρια Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Κύπρου
playbuzz.com

“Δεν υπάρχει αίσθημα τόσο βαθιά ριζωμένο στην καρδιά του ανθρώπου, όσο η ζήλια”, λέει ο Ρίτσαρντ Σέρινταν.

Το να ζηλεύεις είναι ίσως το χειρότερο πράγμα σε μια σχέση. Ακόμα κι αν κάποτε φαίνεται γλυκό, το συναίσθημα του να δίνεις, όσο και να παίρνεις πίσω ζήλια, είναι καταστροφικό.

Η ζήλια καταστρέφει δεσμούς, σχέσεις, ανθρώπους, ζωές, ζευγάρια και οικογένειες.

Aν όσο αγαπάς, τόσο ζηλεύεις, τότε ο δεσμός σου δεν εκτιμάται να αντέξει και πολύ. Άρα, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να πετάξουμε τη ζήλια από τη ζωή μας.

Μερικοί τρόποι να καταπολεμήσεις τη ζήλια σου ακολουθούν πιο κάτω:

 

1Απόκτησε αυτοπεποίθηση!

pinterest.com

Άτομα που έχουν αυτοπεποίθηση και πιστεύουν στον εαυτό τους είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν συναισθήματα ζήλιας προς τον σύντροφο τους. Δεν είναι κακό κάποιες φορές να “καβαλήσεις το καλάμι” (σε λογικά πάντα πλαίσια).

Να πιστεύεις δηλαδή ότι είσαι ο/η καλύτερος/η για τον σύντροφο σου. Σκέψου όλα σου τα πλεονεκτήματα και όλες σου τις χάρες και κατάλαβε ότι το άλλο σου μισό δεν πρόκειται να βρει καλύτερο/η από ‘σένα όσο και να ψάξει!

2Βαθιές ανάσες!

Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι και σε φέρνει στα όρια της ζήλιας σου, εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις τα μάτια σου, να μετρήσεις μέχρι το 10, παίρνοντας ταυτόχρονα βαθιές ανάσες.

Προσπάθησε για εκείνα τα δευτερόλεπτα να ξεχάσεις το τι έγινε ή λέχθηκε και να σκεφτείς κάτι που σε κάνει ευτυχισμένο/η. Μετά σκέψου λογικά το τι έχει συμβεί και αν είχεις πράγματι δίκαιο να ζηλέψεις.

3Ξεκίνησε γυμναστική ή μαθήματα box!

To να εκτονώνεσαι κάπου, είναι τέλειο γιατί εκτός από τα νεύρα, σου φεύγει και η ζήλια!

Βέβαια, παρά να εκτονωθείς στο/στη σύντροφο σου, ή στην πηγή που σου προκάλεσε την ζήλια, προτιμότερο είναι να καθιερώσεις λίγα λεπτά καθημερινού τρεξίματος, ή να αρχίσεις γυμναστήριο ή ακόμα καλύτερα να αρχίσεις μαθήματα box!

Να δεις που σε λίγες μόνο μέρες θα εντοπίσεις σημαντικά σημάδια βελτίωσης.

4Μπες στη θέση του άλλου!

Όταν πάει η ζήλια να ξετρυπώσει από μέσα σου, πρόλαβε να αναποδογυρίσεις τους ρόλους. Για παράδειγμα, μη βιαστείς να κάνεις σκηνές ζηλοτυπίας για μια παλιά φίλη που ήρθε να μιλήσει με το αγόρι σου.

Σκέψου ότι και εσένα πολλές φορές σου μίλησαν παλιοί σου φίλοι, ή ότι μπορούσε να ήσουν εσύ στη θέση του αγοριού σου. Τώρα δεν το βρίσκεις και πολύ λογικό να ζηλεύει το αγόρι σου, έτσι;

5Κατάλαβε ότι ο/η σύντροφος σου δεν είναι ιδιοκτησία σου!

Αν ήθελες κάποιον/α να σου δίνει πλήρη αναφορά από το πρωί μέχρι τη νύχτα για το τι κάνει, πού πάει, τι τρώει, με πoιους μιλά, θα ήταν καλύτερα να έπαιρνες κατοικίδιο!

Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι ο/η σύντροφος σου είναι το ίδιο ελεύθερος και ανεξάρτητος όπως κι εσύ. Όπως κι εσύ θέλεις να βγαίνεις με φίλους σου, έτσι μπορεί και αυτός.

6Σκέψου τα χειρότερα!

Πολλές φορές η ζήλια σου καταντά κουραστική και επικίνδυνη και απειλεί να θέσει σε τέρμα τη σχέση σου και το ξέρεις. Γι’ αυτό κάθε φορά που θα νιώσεις έστω και την παραμικρή ζήλια που θα σε οδηγήσει να ανοίξεις το στόμα σου για επίθεση, μη μιλήσεις και κάνε εικόνα στο μυαλό σου να χάνεις αυτό τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου.

Κάνε εικόνα ότι χωρίζετε και ότι τα πάντα γκρεμίζονται. Μετά, απλά άλλαξε θέμα και γίνε όσο πιο τρυφερός/η μπορείς.

Μην παρατραβάς λοιπόν τα σχοινιά και μην εστιάζεις σε πράγματα ανούσια αν αγαπάς πραγματικά κάποιον. Η ζήλια υποδηλεί πολλές φορές έλλειψη εμπιστοσύνης και μας κάνει να χάνουμε την αξία της ζωής.

Καταπολέμησε τη ζήλια σου… Μην εξακολουθείς να είσαι θύμα της! 😉

 

Δες επίσης: Τα 4 στάδια που σίγουρα θα περάσεις όταν είσαι σε σχέση!