fbpx

Από πού βγήκε η φράση: “Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου…”;

Πολλές φορές, για να δηλώσουμε ότι κάτι επαναλαμβάνεται μονότονα ή πρόκεται να επαναληφθεί στα σίγουρα, χρησιμοποιούμε την φράση Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου…

Σίγουρα θα έχεις πει ή ακούσει κάποτε αυτή τη φράση. Ξέρεις τι εννοεί, μάλλον όμως δεν θα ξέρεις από πού προήλθε!

Δες λοιπόν την ιστορία αυτής της φράσης:

 

1
Ποιος ήταν ο Παντελής Αστραπογιαννάκης;

Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας στην Κρήτη (1211-1669), υπήρχε ένας γενναίος Κρητικός με το όνομα Παντελής Αστραπογιαννάκης. Το παλικάρι αυτό ήταν καλός ρήτορας και εμψύχωνε τους Κρητικούς με τα πατριωτικά του λόγια.

Όταν οι Ενετοί κυρίεψαν το νησί, αυτός πήρε τα βουνά μαζί με άλλους τολμηρούς συμπατριώτες του με στόχο να διώξουν τους κατακτητές από το νησί.

Τις νύχτες, κατέβαιναν από τα βουνά και κτυπούσαν τους κατακτητές μέσα στα κάστρα τους. Επιπλέον, ο Παντελής για να δίνει κουράγιο στους νησιώτες και στους άντρες του, τους υποσχόταν συνέχεια ότι θα ελευθέρωναν γρήγορα την Κρήτη.

lydia-054.forumgratuit.org

2
Η κατάσταση στο νησί όχι μόνο δεν βελτιωνόταν αλλά αντίθετα χειροτέρευε!

Συνέπεια; Οι Κρητικοί να αρχίσουν να απελπίζονται. Ο Παντελής όμως δεν έχανε το θάρρος του και συνέχιζε να δίνει ελπίδες για την απελευθέρωση της Κρήτης.

Αφού πέρασε καιρός και η Κρήτη δεν είχε ακόμα απελευθερωθεί, οι Κρητικοί σταμάτησαν να πιστεύουν πλέον στα λόγια και στις υποσχέσεις του Παντελή.

Όταν λοιπόν ο Παντελής πήγαινε να τους μιλήσει όλοι μαζί του έλεγαν: “ξέρουμε τι θα μας πεις. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου…

Από τότε έχει μείνει η φράση που όλοι γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε! 😉

 

Δες επίσης: 3 φράσεις που χρησιμοποιείς λάθος στην καθημερινότητα σου (και δεν το ήξερες)!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending