fbpx

5 ντέρμπι αιωνίων που έμειναν αξέχαστα!

Από όλα τα ντέρμπι του κυπριακού πρωταθλήματος εκείνο που ξεχωρίζει ανάμεσα στην πλατιά μάζα του κόσμου είναι το Ομόνοια – ΑΠΟΕΛ (ή ΑΠΟΕΛ – Ομόνοια). Δεν υπάρχει άλλωστε άλλο ντέρμπι στο πρωτάθλημα μας που να συγκεντρώνει τα βλέμματα (και) των ουδέτερων.

Το “ντέρμπι αιωνίων“, το “ελ κλάσικο”, το ντέρμπι των 2 μεγάλων της Λευκωσίας, λοιπόν, είναι το παιχνίδι που περιμένει όλος ο φίλαθλος κόσμος του νησιού. Όσο και αν τα τελευταία χρόνια έχασε την παλιά του αίγλη, πάντα ένα ντέρμπι ΑΠΟΕΛ – Ομόνοια εξιτάρει.

Έχοντας αυτά τα δεδομένα υπόψην, μαζέψαμε 5 ντέρμπι της τελευταίας εικοσαετίας που έμειναν αξέχαστα το κάθε ένα για τον δικό του ξεχωριστό λόγο.

Δες ποια είναι παρακάτω:

1
Ντέρμπι που έκρινε πάρα πολλά!

Ήταν η τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας  του πρωταθλήματος 2009-10. Η Ομόνοια που τότε προπορευόταν στην βαθμολογία ήθελε νίκη για να διατηρήσει το +4 από την δεύτερη Ανόρθωση ενώ από την άλλη ο ΑΠΟΕΛ με νίκη θα μείωνε στον πόντο την διαφορά από τους πράσινους.

Οι γαλαζοκίτρινοι προηγήθηκαν με το “καλησπέρα” στο δεύτερο ημίχρονο με τους τριφυλλοφόρους να απαντούν στο 60′. Ενώ όλα έδειχναν πως οι 2 ομάδες θα αρκούνταν στην ισοπαλία, στο 88′ μια όμορφη ενέργεια του Χριστοφή και πλασέ του Μιχάλη Κωνσταντίνου έδωσαν στην Ομόνοια μια πολύ μεγάλη νίκη κυρίως στον ψυχολογικό τομέα. Οι πράσινοι της Λευκωσίας στην συνέχεια θα “έγραφαν” άλλες 2 νίκες απέναντι στον ΑΠΟΕΛ κατακτώντας το πρωτάθλημα με 9 πόντους διαφορά από τον ΑΠΟΕΛ που τερμάτισαν τελικά το πρωτάθλημα στη 2η θέση.

2
Από τα πιο θεαματικά της δεκαετίας!

Συνεχείς εναλλαγές στο σκορ και στα συναισθήματα ήταν τα χαρακτηριστικά του ντέρμπι για την πρότελευταια αγωνιστική της περιόδου 2013-14. Το γόητρο ήταν το κυριότερο κίνητρο σε αυτό το παιχνίδι αφού ο ΑΠΟΕΛ πάλευε τον τίτλο ενώ η Ομόνοια κυνηγούσε την δεύτερη θέση. 70 βαθμούς είχαν οι γαλαζοκίτρινοι, 63 οι πράσινοι.

Η ομάδα του Ivan Jovanovic προηγήθηκε μόλις στο πρώτο λεπτό ξεκινόντας με τον καλύτερο τρόπο το ντέρμπι. Οι πράσινοι απάντησαν όμως πριν την συμπλήρωση 20 λεπτών με το παιχνίδι να παίρνει άγρια ομορφιά λίγο μετά την έναρξη του δεύτερου μέρους όταν η Ομόνοια έκανε το 1-2.  Πολύ γρήγορα, όμως, ο ΑΠΟΕΛ όχι μόνο ισοφάρισε αλλά έκανε και την ανατροπή στην ανατροπή. Οι τριφυλλοφόροι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη αφού ισοφάρισαν σε 3-3. Το παιχνίδι, ωστόσο, έμελλε να είχε νικητή αφού στο 84′ ο ΑΠΟΕΛ έκανε το 4-3 με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Manduca.

3
Ένταση, πάθος και δραματικό φινάλε!

Είμαστε λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος 2014-15. Ο ΑΠΟΕΛ κυνηγούσε το 3ο συνεχόμενο του πρωτάθλημα και η Ομόνοια την έξοδο στην Ευρώπη. Πολύ γρήγορα στο παιχνίδι οι πράσινοι έμειναν με 10 ποδοσφαιριστές και πίσω στο σκορ από εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του de Vincenti.

2 τέρματα του Nuno Assis έφεραν τούμπα όμως την υπόθεση νίκη αλλά και τον τίτλο αφού ΑΕΚ και Απόλλωνας καραδοκούσαν με τις δικές τους ελπίδες. Ο ΑΠΟΕΛ ισοφάρισε σχεδόν άμεσα και πλέον πίεζε για τη νίκη. Τελικά, ο Rafik Djebbour λύτρωσε τους φίλους των γαλαζοκιτρίνων με τέρμα στις καθυστερήσεις χαρίζοντας στην ομάδα του μια υπερπολύτιμη νίκη. Ήταν ένα από τα καλύτερα ντέρμπι των τελευταίων χρόνων!

4
Ο ορισμός του ντέρμπι αιωνίων!

Η περασμένη σεζόν ξεκίνησε με προβλήματα για την Ομόνοια που πραγματοποιούσε μέτρια πορεία. Η μέτρια αυτή πορεία είχε σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Κώστα Καϊάφα από την θέση του προπονητή ενώ από την άλλη ο ΑΠΟΕΛ προερχόταν από 3 εντυπωσιακές νίκες απέναντι σε ΑΕΛ, Σαλαμίνα και Εθνικό με συνολικό συντελεστή τερμάτων 18-0.

Ο πληγωμένος εγωισμός των πρασίνων λειτούργησε καταλυτικά αφού μόλις στο 2′ ο Renato Margaca άνοιξε το σκορ. Ο Fernando Cavenaghi ισοφάρισε με την συμπλήρωση 15 λεπτών παιχνιδιού και όλα έδειχναν πιθανά σε ένα ντέρμπι από τα πλέον αμφίρροπα των τελευταίων χρόνων. Στο 52΄ο Αργεντινός γύρισε το παιχνίδι για τον ΑΠΟΕΛ με την Ομόνοια όμως να μην καταθέτει τα όπλα και να προσπαθεί για βαθμολογικό κέρδος. Τελικά, στο 77′ ο Nuno Assis κέρδισε πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Cillian Sheridan ενώ στα τελευταία λεπτά 2 φορές η Ομόνοια και μια ο ΑΠΟΕΛ έφτασαν μια ανάσα μακριά από την νίκη με μεγάλες ευκαιρίες.

5
Ο τελευταίος (ως σήμερα) τελικός κυπέλλου των αιωνίων!

Από το 2001 και η Ομόνοια και ο ΑΠΟΕΛ έχουν πάει σε τελικό κυπέλλου συνολικά 10 φορές και έχουν κατακτήσει το κύπελλο 7 φορές. Ποτέ όμως σε αυτά τα χρόνια δεν έχουν ξανασυναντηθεί μεταξύ τους σε τελικό.

Έτσι, η τελευταία τους συνάντηση μέχρι σήμερα το 2000 αποκτά μεγαλύτερη σημασία αφού είναι το τελευταίο κύπελλο που κρίθηκε κατευθείαν ανάμεσα στους 2 αιώνιους. Κύπελλο που έμελλε να κατακτήσει η Ομόνοια. Οι πράσινοι προηγήθηκαν με 3-0 και έδειχναν να δίνουν στην νίκη τους διαστάσεις θριάμβου αλλά ο ΑΠΟΕΛ επανήλθε μειώνοντας σε 3-2 δίνοντας στον τελικό χαρακτήρα ντέρμπι ξανά. Ο Vesko Mihajlovic όμως έκανε το 4-2 με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι χαρίζοντας το τρόπαιο στο τριφύλλι. Ήταν το 11ο κύπελλο για τους πράσινους της Λευκωσίας!

Εσύ ποιο ντέρμπι αιωνίων δεν θα ξεχάσεις ποτέ; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending