fbpx

Είσαι φοιτητής; Εφάρμοσε αυτές τις 10 χρήσιμες δεξιότητες ζωής για τη μελλοντική σου καριέρα!

Τα 10 βασικά life skills είναι μια δομή ικανοτήτων που συνθέτουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα ανθρώπων, ικανών να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση.

Οι δεξιότητες αυτές διδάσκονται και καλλιεργούνται, αλλά δεν διδάσκονται ποτέ στις υπάρχουσες εκπαιδευτικές δομές του σχολείου ή του Πανεπιστημίου.

Μπορούν όμως να αποκτηθούν μέσω της εμπειρίας και είναι απαραίτητες για επιτυχία στον 21ο αιώνα, χρήσιμες τόσο για υγιείς κοινωνίες όσο και για ισχυρούς, δυναμικούς ανθρώπους, με μεγάλες προσδοκίες στην αγορά εργασίας.

Οι δέκα βασικές δεξιότητες ζωής είναι:

 

1
Κοινωνικές δεξιότητες

Στο πανεπιστήμιο θα συναντήσετε ανθρώπους από διάφορες κουλτούρες και πολιτισμούς. Θα πρέπει να εξασκήσετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες για να αποκτήσετε φίλους. Θα μάθετε επίσης να εργάζεστε σε ομάδες σε συλλογικές προσπάθειες.

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες είναι καθοριστικές για την επαγγελματική σας πορεία. Είτε όταν χρειαστεί να παρουσιάσετε τη δουλειά σας στους προϊσταμένους σας, είτε όταν προσπαθείτε να κάνετε ένα νέο πελάτη να εμπιστευτεί την επιχείρηση σας, είτε όταν θέλετε να αναπτύξετε καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σας.

2
Ικανότητα Οργάνωσης

Μακριά από τις ανέσεις του σπιτιού, θα αντιληφθείτε πόση προσπάθεια και σχεδιασμός χρειάζεται για να έχετε μαγειρεμένο φαγητό και καθαρό σπίτι.

Το να σχεδιάζετε και να προετοιμάζετε ακόμα και τα γεύματά σας εκ των προτέρων, βελτιώνει την Ικανότητα για οργάνωση.

3
Ταπεινοφροσύνη – Mαθαίνεις να ζητάς βοήθεια

Στο πανεπιστήμιο, υπάρχει μια μεγάλη ποσότητα πληροφοριών που πρέπει να γνωρίζετε. Πρέπει να καταλάβετε πώς θα κάνετε την εγγραφή, ποιοι είναι οι καθηγητές σας, και πολλά άλλα ακόμα. Θα πρέπει να μάθετε να ζητάτε βοήθεια, κυρίως από τους μεγαλύτερους φοιτητές.

Επιπλέον, θα πρέπει να ρωτάτε τους καθηγητές ή τη γραμματεία που μπορούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας. Η τακτική αυτή θα βοηθήσει και στη μελλοντική σταδιοδρομία σας, όταν θα χρειαστεί να ρωτήσετε συναδέλφους σας ή τον προϊστάμενο σας για να μάθετε για τη δουλειά σας και να μπορέσετε να προχωρήσετε.

Μην ξεχνάτε ότι τα πραγματικά επιτυχημένα άτομα δεν φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια και δεν διστάζουν να πουν ένα «ευχαριστώ».

4
Διαχείριση χρόνου

Να είστε στην ώρα σας για τις διαλέξεις, να κρατάτε τις προθεσμίες των καθηγητών σας για την παράδοση των μελετών, να πληρώνετε τους λογαριασμούς στην ώρα τους.

Είναι όλα ζωτικής σημασίας στον ακαδημαϊκό κόσμο, καθώς και στην πραγματική διαχείριση του χρόνου στο εργασιακό περιβάλλον.

5
Διαχείριση Χρημάτων

Έχοντας τον έλεγχο των χρημάτων σας ως φοιτητές, θα σας βοηθήσει και στην ενήλικη ζωή σας.

Θα μάθετε να κάνετε ένα μηνιαίο προϋπολογισμό, ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε τον έλεγχο των δαπανών σας.

6
Έρευνα

Κατά τη διάρκεια των σπουδών σας θα πρέπει να ετοιμάσετε μελέτες. Οι μελέτες αυτές για να συγγραφούν χρειάζονται έρευνα. Η ερεύνα αυτή θα σας διδάξει πώς να βρίσκετε αξιόπιστες πηγές κατά τη σύγγραφή δοκιμίων.

Αυτές οι ικανότητες θα σας βοηθήσουν και στην εργασία σας στη ζωή, όπου θα πρέπει να βρίσκετε γρήγορες και αξιόπιστες πληροφορίες και τέλος να μπορείτε να τις αναλύετε για να παίρνετε σωστές αποφάσεις.

7
Διαχείριση άγχους

Η περίοδος των εξετάσεων αλλά και οι προθεσμίες των μελετών μπορεί να είναι μια πολύ αγχώδης περίοδος.

Οι φοιτητές θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν με επιτυχία αυτές τις καταστάσεις. Αυτό θα σας φανεί χρήσιμο όχι μόνο στο εργασιακό σας περιβάλλον, αλλά και στην προσωπική σας ζωή.

8
Δεξιότητες παρουσίασης

Οι παρουσιάσεις μπορεί να είναι αγχώδεις, αλλά αποτελούν μια ικανότητα που θα πρέπει να αποκτήσετε, διότι θα σας είναι απαραίτητη στην μελλοντική σας σταδιοδρομία.

9
Εξοικείωση με την τεχνολογία

Η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι των της ζωής των φοιτητών. Όλες οι εργασίες και οι μελέτες σας απαιτούν την συγγραφή τους σε Η/Υ. Η χρήση συσκευών νέας τεχνολογίας για απλές δραστηριότητες, όπως είναι η ηλεκτρονική έκδοση φοιτητικής ταυτότητας, ο ηλεκτρονικός δανεισμός βιβλίων και πολλά άλλα.

Η γνώση πάνω στα προγράμματα Microsoft Office ®, στις εφαρμογές και στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό θεωρείται δεδομένη για έναν σύγχρονο υπάλληλο.

Άλλωστε, ένας υπάλληλος χωρίς τα μέσα της τεχνολογίας δεν θα μπορεί να έχει μια γραμμή επικοινωνίας με όλους τους υποψήφιους πελάτες, π.χ. μέσω του email. Στον σύγχρονο κόσμο, η τεχνολογία ανοίγει πόρτες!

Εφαρμόστε τα πιο πάνω και θα δείτε σημαντική βελτίωση στη μελλοντική σας καριέρα!

 

Δες επίσης: Μάθε πώς μπορείς να αποκτήσεις εύκολα βοήθεια στις πανεπιστημιακές μελέτες!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending