fbpx

5 στιγμές με την σφραγίδα του Temur Ketsbaia!

Είναι ένας από τους λίγους ξένους που ήρθαν στο νησί μας και άφησαν ανεξίτηλα την σφραγίδα τους. Ενθουσιώδης, πεισματάρης, τελειομανής και αποφασισμένος να πετύχει, ούτε ο ίδιος δεν θα πίστευε το 1991, όταν ήρθε στην Κύπρο πως θα αποτελούσε σταθμό στην καριέρα του αλλά και την προσωπική του ζωή.

Από εδώ έφυγε το 1994 για την ΑΕΚ Αθηνών και αργότερα για την Newcastle και τα σαλόνια της Premier League, πρωτάθλημα στο οποίο ονειρευόταν να παίξει από μικρό παιδί στις γειτονιές του Γκάλι της Γεωργίας.

Για τον Temur Ketsbaia ο λόγος, τον ποδοσφαιριστή που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο λίγοι στο κυπριακό ποδόσφαιρο! Μαζέψαμε 5 χαρακτηριστικές στιγμές της καριέρας του Γεωργιανού και σου τις παρουσιάζουμε.

Δες ποιές είναι παρακάτω:

 

1
Η κορυφαία ποδοσφαιρική του παράσταση!

Στα σχεδόν 20 χρόνια καριέρας του, ο Γεωργιανός έζησε πολλές μεγάλες στιγμές. Έκανε πολύ μεγάλες εμφανίσεις ακόμα και στα κορυφαία γήπεδα του κόσμου καμία όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή της 13ης Μαρτίου 2005.

Η Ανόρθωση, στην πρώτη χρονιά του Ketsbaia ως παίκτης – προπονητής, έδινε μεγάλη μάχη για τον τίτλο του πρωταθλητή με τον ΑΠΟΕΛ. Όλα έδειχναν πως η μεταξύ τους αναμέτρηση, 5 αγωνιστικές πριν το τέλος, θα ήταν κομβική. Ο Γεωργιανός, λίγες μέρες πριν κλείσει τα 37 του χρόνια, αποφάσισε να πάρει το παιχνίδι αλλά και την υπόθεση τίτλος πάνω του.

Με 2 προσωπικά τέρματα έβαλε μπροστά την Κυρία με 0-2 πριν επανέλθει η ομάδα της Λευκωσίας ισοφαρίζοντας σε 2-2. Στο 94′, ωστόσο και ενώ η βαρωσιώτικη ομάδα αγωνιζόταν με 10 παίκτες, ο Ketsbaia με ένα τέρμα για highlights έκανε το 2-3 για την Ανόρθωση, δίνοντας της προβάδισμα τίτλου! Τίτλο που τελικά κατέκτησε με την συμβολή και του 49χρονου, σήμερα, Γεωργιανού!

2
Τέρμα trademark Ketsbaia!

Στην ποδοσφαιρική του καριέρα ο Γεωργιανός σημείωσε γύρω στα 150 τέρματα ενώ έγινε γνωστός για τα πολύ δυνατά του πόδια και τις εξαιρετικές εκτελέσεις στημένων. Μια από αυτές ήταν και η παραπάνω, στα χρόνια του φαλακρού στην ΑΕΚ Αθηνών. Σε ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και σε μια εποχή που οι 2 ομάδες ήταν οι διεκδικήτριες του τίτλου, οι κιτρινόμαυροι πέτυχαν μεγάλη νίκη με 3-1.

Το δικό του μερίδιο είχε και ο Ketsbaia που με μια εκπληκτική εκτέλεση φάουλ, μια από αυτές που τον καθιέρωσαν στην συνείδηση του κόσμου σαν σπεσιαλίστα του είδους, έκανε το 3-1 χαρίζοντας στον δικέφαλο μια μεγάλη νίκη επί του αντιπάλου της.

3
Ο πρώτος του τίτλος με την Ανόρθωση!

Στην πρώτη του θητεία με την Ανόρθωση, ο Ketsbaia πλησίασε 2 φορές στον τίτλο του πρωταθλητή μένοντας όμως στην 2η θέση ενώ άλλη μια φορά ήταν φιναλίστ κυπέλλου.

Με την επιστροφή του στην Κυρία το 2002, οι κυανόλευκοι έφτασαν στον τελικό κυπέλλου με την ΑΕΛ. Το παιχνίδι, αφού τελείωσε και η ημίωρη παράταση, έληξε στο 0-0 με τον τίτλο να κρίνεται στην διαδικασία των πέναλτι.

Ο Νίκος Παναγιώτου απόκρουσε το πρώτο πέναλτι του Γαρπόζη ενώ για την Κυρία όλοι οι εκτελεστές ήταν εύστοχοι. Έτσι, αν η τελευταία εκτέλεση της διαδικασίας, από τον Temur Ketsbaia, ήταν εύστοχη η Ανόρθωση θα στεφόταν κυπελλούχος. Ο Γεωργιανός ήταν εύστοχος χαρίζοντας έτσι στους κυανόλευκους το κύπελλο και συνάμα τον πρώτο του τίτλο με την φανέλα της βαρωσιώτικης ομάδας.

4
Πρώτη φορά στο Champions League με δικό του τέρμα!

https://www.youtube.com/watch?v=-fxRjJtJ_no

Είμαστε στην περίοδο 1997-98 με τον Ketsbaia στις πρώτες του μέρες στην Newcastle. Οι ανθρακωρύχοι παίζουν την παρθενική τους συμμετοχή στο Champions League απέναντι στην Dynamo Zagreb. Στο πρώτο παιχνίδι στην Αγγλία, οι καρακάξες επικρατούν με 2-1 αλλά στον επαναληπτικό του Maksimir αν και προηγούνται με 0-1, οι Κροάτες γυρίζουν το ματς (2-1) και παίρνουν το παιχνίδι στην παράταση.

Εκεί, ενώ όλα δείχνουν οτι τα πέναλτι θα λύσουν τις διαφορές των 2 ομάδων ήρθε στο 119′ ο Γεωργιανός να ισοφαρίσει χαρίζοντας την πρόκριση στην ομάδα του. Ήταν η πρώτη φορά που καραφλός και Newcastle θα έπαιζαν στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης!

5
Η πιο γνωστή του στιγμή!

https://www.youtube.com/watch?v=JlqCCDh9XT0

Στην Αγγλία δεν ήταν όλα ρόδινα όμως για τον Γεωργιανό. Σε μια περίοδο που έμεινε παραγκωνισμένος στον πάγκο έμελλε να πραγματοποιηθεί ένα στιγμιότυπο που έμεινε στην ιστορία της Premier League. Το 1998 σε ένα αγώνα εναντίον της Bolton, ο Temur Ketsbaia χάρισε το τρίποντο στην ομάδα του στο 90′ αλλά η αντίδραση του ήταν αυτή που θα έμενε στην ιστορία.

Συγκεκριμένα, ο πάντα παρορμητικός Temur έβγαλε την φανέλα και κλωτσούσε με μανία τις διαφημιστικές πινακίδες παρά την προσπάθεια των συμπαικτών του να τον ηρεμήσουν. Ήταν ο τρόπος του να δηλώσει στον προπονητή του πως άξιζε μια θέση στη βασική εντεκάδα αλλά και ένας τρόπος να εκτονώσει την πίκρα και τον θυμό του για το γεγονός πως δεν έπαιζε.

Αναμφίβολα ήταν η στιγμή που σημάδεψε την καριέρα του Ketsbaia στην Αγγλία!

Εσύ ποια στιγμή του Γεωργιανού ξεχωρίζεις; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending