fbpx

Δες πώς να αποφύγεις το Hangover μετά από μια έξοδο σου!

Παρά την αρχική σου επιθυμία να βγεις και να πιεις ένα ποτό, σήμερα δυσκολεύσαι να θυμηθείς τι έκανες χθες. Στο στομάχι σου χορεύει η vodka, το ουίσκι και η σαμπάνια μετά απο μία νύχτα “ποτίσματος” και casual pre-drinking.

Η διαδρομή κρεβάτι – μπάνιο μια ευθεία αλλά η ζαλάδα στο κεφάλι σου σε δυσκολεύει. Το συναίσθημα είναι γνωστό, και το έχεις σίγουρα νιώσει μια φορα (ή και περισσότερες)!

Φίλε μου όλο αυτό έχει όνομα: HANGOVER  (λέω και κλαίω)

Αλλά πρώτα ας δούμε τι σε οδηγεί στο Hangover!

Κατά την κατανάλωση αλκοόλ, ο οργανισμός μας εκρίνει ουσίες, όπως γλυκόζη και νάτριο τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των μυών και του εγκεφάλου μας. Το πιο σημαντικό όμως είναι το τί συμβαίνει στο συκώτι μας.

Εκεί το αλκοόλ / αιθανόλη μετατρέπεται σε αιθανάλη και αυτή σε οξικό άλας, το οποίο αποβάλλεται εύκολα από τον οργανισμό.

Όσο πίνουμε, υπάρχουν ένζυμα που αυξάνουν την παραγωγή αιθανάλης η οποία είναι 20 φορες πιο τοξική απο το οξικό άλας και οδηγεί σε πονοκέφαλο και ζαλάδες.

Eνώ δεν υπάρχει κάποιο «μαγικό» για να αποτρέψεις το hangover, θα σου προτείνω ορισμένες «στρατηγικές»:

1
Φάε

Πριν βγεiς φάε υδατάνθρακες. Τα φαγητά αυτά μειώνουν την ταχύτητα απορρόφησης  του αλκοόλ απο τον οργανισμό και περιορίζουν το αίσθημα «ανακατέματος» στο στομάχι.

Ακόμα, βοηθούν τον οργανισμό να διατηρήσει υψηλά επίπεδα σακχάρων στο αίμα.

2
Απόφυγε τα «σκούρα» ποτά

Ποτά όπως το κόκκινο κρασί και το bourbon, περιέχουν ουσίες οι οποίες είναι αρκετά τοξικές για τον οργανισμό και πρέπει να ζοριστεί για να τις αποβάλει, δημιουργώντας φλεγμονή στο συκώτι, φαινόμενο γνωστό ως «Μαρία, μπάνιο, ανακατεύομαι!»

3
Νερό

Παρήγγειλε και ενα μπουκάλι νερό μαζί με το ποτό (and keep it coming). Eνα χαρακτηριστικό του hangover είναι η αφυδάτωση (μην φανταστείς κάτι τρελό, σε μικρό βαθμο), καθώς το αλκοόλ οδηγεί τον οργανισμό στο να εκρίνει περισσότερο νερό απο όσο καταναλώνει.

Αυτό επηρεάζει τον οργανισμό σου και κυριολεκτικά κάνει τον εγκέφαλό σου να συρρικνώνεται. Ακόμα και οταν γυρίσετε σπίτι πάρτε ένα μπουκάλι νερό στο κρεβάτι.

4
Chocolate Vine

Το Chocolate Vine είναι ένα φυτό το οποίο προέρχεται από την Ιαπωνία και τα εκχυλίσματα του βοηθούν και περιορίζουν την ζαλάδα και τον ίλιγγο.

Αυτά τα εκχυλίσματα μπορείς να τα βρεις σε μορφή χαπιού το οποίο μπορείς να το καταναλώσεις μαζί με το ποτό σου.

5
Απόφυγε το κάπνισμα μαζί με το ποτό

Τι λες ρε κοπελιά; Πας καλά; Αυτά τα δύο πάνε μαζί. Δυστυχώς η νικοτίνη σε συνδυασμό με το αλκοόλ είναι δυο ουσίες οι οποίες επηρεάζουν τον ύπνο, καθώς δεν επιτρέπουν στα μάτια σου να κλείσουν στον σωστό βαθμό (κυριολεκτικά). Γεγονός που σε κάνει να νιώθεις ακόμα πιο χάλια.

6
Ενεργειακά ποτά

Κατά την κατανάλωση αλκοόλ, το σώμα μας χάνει ηλεκτρολύτες. Το επόμενο πρωί ένα ενεργειακό ποτό θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις τους χαμένους ηλεκτρολύτες σου.

Και να θυμάσαι: Δεν χρειάζεσαι αλκοόλ για να περάσεις καλά!

Φρείντα Ζώρα
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
1ο έτος

 

Δες επίσης: Τα 5 κυριότερα είδη πονοκεφάλου και πώς μπορείς να τα ξεφορτωθείς!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending