fbpx

Το παρασκήνιο πίσω από τις φοιτητικές εκλογές μέσα από προσωπικές εμπειρίες φοιτήτριας…

Πήγα που λες να ψηφίσω, να ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα – για τις φοιτητικές εκλογές των Κυπρίων που σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη. Αγανάκτησα φίλε!

1
Η κατάσταση ήταν εντελώς παράλογη – Τουλάχιστον αυτό μου λέει το μικρό μου μυαλουδάκι

Μπήκαμε στη σειρά να ελέγξουν τα χαρτιά μας (ταυτότητα, πάσο, πιστοποιητικό φοίτησης) για να επιβεβαιώσουν πως είμαστε φοιτητές και έχουμε δικαίωμα ψήφου. Τότε ακούστηκαν μερικά απανωτά “ΕΝΣΤΑΣΗ“… Βρισκόμαστε σε δικαστήριο και δεν το ξέρω;

Η σειρά προχωρούσε αργά, ενώ προσπαθούσα με το μικρό μου μυαλουδάκι να καταλάβω ποια κριβώς ήταν η διαδικασία και σε τι ακριβώς ενίσταντο…

2
Και να τι συμπεράσματα έβγαλα…

Τα χαρτιά σου περνάνε από μια επιτροπή που τα ελέγχει εξονυχιστικά ως προς την εγκυρότητά τους. Μαύρο μελάνι; ΕΝΣΤΑΣΗ! Μη ευκρινής σφραγίδα; ΕΝΣΤΑΣΗ! Ασύμμετρη τοποθέτηση υπογραφής-σφραγίδας; ΕΝΣΤΑΣΗ!

3
Και δεν θα πιστέψεις τι σκέφτηκα με το μικρό μου μυαλουδάκι…

Χαχα, πως… αυτοί οι τύποι σαν να ψάχνανε και το παραμικρό ψεγάδι για να φωνάξουν ΕΝΣΤΑΣΗ!

4
Πρέπει να τους αρέσει πολύ αυτή η λέξη. Και μετά την ένσταση;

Μετά έρχονταν κάτι άλλοι κύριοι, μέλη κάποιας επιτροπής που δεν συγκράτησα το όνομά της. Οι αρμόδιοι ρε παιδί μου, και έκαναν περαιτέρω έλεγχο στα έντυπα. Πρέπει να ήταν ειδικοί εμπειρογνώμονες” πάντως, διότι ο μπροστινός μου -που όπως ισχυρίστηκε ούτε πέρσι είχε καταφέρει να ψηφίσει- όταν τους έδειξε τα χαρτιά του ακούστηκε ΕΝΣΤΑΣΗ!

Ο λόγος; Η σφραγίδα, του είπαν πως φαίνεται copy, δηλαδή πως δεν είναι αυθεντική η βεβαίωση του ή κάτι τέτοιο. Εγώ με το μικρό κου μυαλουδάκι πάντως, δεν μπορούσα να εντοπίσω κάτι το τόσο παράξενο στη σφραγίδα.

5
Σε αυτά τα θέματα όμως, πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς.

Έτσι το χαρτί πέρασε στην άλλη επιτροπή. Διαφώνησαν, ένας απ’ αυτούς το έβρισκε έγκυρο. Βέβαια όπως και σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες, σε αυτή την περίπτωση ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας. Έτσι η απόφαση ήταν πως δεν θα ψηφίσει, λόγω μη εγκυρότητας της σφραγίδας.

Ένας άλλος πήγε να τον υπερασπιστεί, ρωτώντας την κοπέλα ατο τραπεζάκι “Κατηγορείς για πλαστογραφία αυτόν ή το πανεπιστήμιο;” “Αν θέλω θα απαντήσω“.

Ένας ψηλός κύριος, από τους ειδικούς του τομέα εξετάσεων πλαστογραφίας-παραχάραξης μάλλον θύμωσε, γιατί του είπε κάπως απότομα να μην σαλαβατά, έχει μέσα αντιπρόσωπο να εκφέρει άποψη και να μην ξεσηκώνει τον κόσμο.

Άλλωστε ο ξεσηκωμός είναι σώφρον και ωφέλιμο να γίνεται μόνο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος.

6
Το να δυσκολεύεσαι να ασκήσεις το εκλογικό σου δικαίωμα είναι ένας σοβαρός λόγος (έτσι μου λέει το μικρό μου μυαλουδάκι).

Και τελικά δεν πέρασε ο μπροστινός μου… Ήρθε η σειρά μου. Ελέγξαν τις σφραγίδες, τις ημερομηνίες… Όσα γράφουν τα χαρτιά τέλος πάντων και ήταν γνήσια. Ναι εγώ έχω το δικαίωμα να ψηφίσω (ο μπροστινός μου όχι). Κι όμως ήταν φοιτητής, είχε πάσο… Μάλλον η σφραγίδα μου ήταν πιο έγκυρη απ’ τη δική του…

7
Τέλος πάντων, με τούτα και με ‘κείνα έριξα και εγώ την ψήφο μου στην κάλπη.

Εμένα μου φάνηκε λίγο αστείο αλλά βγαίνοντας έξω, η ερώτηση δεν ήταν “τι ψήφισες;” αλλά “σε άφησαν να ψηφίσεις;“.

Αν είχα κάτσει παραπάνω, θα είχα κι άλλες ιστορίες να σας πω για αυτούς που κόπηκαν και γι’ αυτούς που ψήφισαν…

Θα είχα ίσως να σου πω και για έναν που ήρθε χωρίς βεβαίωση σπουδών μα βρήκε μια (με γνήσια σφραγίδα και υπογραφή) και εν τέλει ψήφισε.

Τι ήταν; Κυριακή; Τι, τα πανεπιστήμια είναι κλειστά τις Κυριακές; Το μικρό μου μυαλουδάκι λέει πως τέτοια ανεξήγητα φαινόμενα μπορούν να ονομαστούν θαύματα ή δόλιες τακτικές, ανάλογα την περίσταση.

8
Δεν έκατσα. Είχα δουλειές.

Ξέρεις ο σημερινός κόσμος είναι πολυάσχολος, έχει πολλά τρεχάματα, πού να βρεθεί χρόνος και για την πολιτική; Ψηφίζεις 2-3 φορές τον χρόνο αυτούς που κάτι ξέρουν παραπάνω και ασχολούνται αυτοί για ‘σένα, και εσύ έχεις το κεφάλι σου ήσυχο

Ίσως ακουστεί αφελές, πάντως η όλη εκλογική διαδικασία, που δεν έχω ιδέα ποιος – πότε – γιατί την καθιέρωσε (άλλωστε ποια είμαι εγώ για να ξέρω) αν κριθεί εκ του αποτελέσματος δεν είναι και πολύ δίκαια δημοκρατική, αφού μπορεί για γραφειοκρατικούς λόγους, να στερήσει από τον φοιτητή το δικαίωμά του να ψηφίσει.

Για οποιανδήποτε παράλειψη, αλλοίωση των γεγονότων συγχωρέστε με, φταίει το μικροσκοπικό μου μυαλουδάκι. Αν ψάχνετε μια ειλικρινή, έντυμη ανάλυση των πεπραγμένων για τις παρούσες φοιτητικές εκλογές, διαβάστε τις τοποθετήσεις των παρατάξεων.

Ξέρουν αυτές, άλλωστε αυτές μιας και είναι οι πρωταγωνίστριες στις εκλογές – εγώ ένας απλός κομπάρσος.

Οι πιο πάνω σκέψεις ας αποτελέσουν τροφή για σκέψη και προβληματισμό…

 

Το άρθρο γράφτηκε από την αναγνώστρια μας Παναγιώτα Ζιντίλη
και στάληκε στο StudentLife.com.cy για δημοσίευση.

Στείλε μας κι εσύ το δικό σου άρθρο, video ή εικόνα εδώ: SUBMIT & Go VIRAL

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending