fbpx

Απόφοιτη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου μας μίλησε για τις ευέλικτες εξ αποστάσεως σπουδές της!

Σκέφτεσαι να σπουδάσεις εξ αποστάσεως αλλά θα ήθελες να μάθεις περισσότερα για αυτό; Σκέφτεσαι για προπτυχιακό, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό πρόγραμμα, σε δημόσιο αλλά εξ αποστάσεως πανεπιστήμιο;

Μάθε λοιπόν πως στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), προσφέρονται προγράμματα σπουδών στα πιο πάνω επίπεδα σπουδών και μπορείς να σπουδάζεις και εξ αποστάσεως!

Πρόσφατα, μιλήσαμε με τη Μαρία Χαριλάου, απόφοιτη του ΑΠΚΥ, στο προπτυχιακό πρόγραμμα «Διοίκηση Επιχειρήσεων». Η Μαρία αποφοίτησε από ιδιωτικό κολλέγιο, και αργότερα πήρε δίπλωμα από το International Association of Accountants.

Εμείς επικοινωνήσαμε μαζί της για να τη ρωτήσουμε τους κύριους λόγους που σπούδασε στο ΑΠΚΥ και γιατί το προτείνει και σε μελλοντικούς φοιτητές!

Πάμε να δούμε όσα μας είπε στη συνέντευξη που της πήραμε:

Γεια σου Μαρία. Αρχικά θέλεις να μας πεις τους λόγους που σε έκαναν να επιλέξεις το προπτυχιακό πρόγραμμα «Διοίκηση Επιχειρήσεων» στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ);

Είχα αποφασίσει να πάρω ένα πτυχίο πολύ καιρό πριν. Είχα πάρει πληροφορίες για όλα τα πιθανά προγράμματα που θα μπορούσα να παρακολουθήσω εξ αποστάσεως και είχα μάλιστα επικοινωνήσει με το ΑΠΚΥ παλαιότερα όταν προσφερόταν προπτυχιακό προγράμμα μόνο στον Ελληνικό Πολιτισμό. Μάλιστα, τότε τους είχα εκφράσει την ανάγκη για ένα προπτυχιακό πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αφού είχε μεγάλη ζήτηση και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων για σκοπούς εργοδότησης.

Είχα την επιλογή να παρακολουθήσω ένα τέτοιο πρόγραμμα, είτε στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, είτε στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή του Ηνωμένου Βασιλείου. Συνομιλώντας με διάφορα άτομα που είχαν φοιτήσει σε αυτά τα πανεπιστήμια, διαπίστωσα ότι αντιμετώπιζαν κάποιες δυσκολίες στη φοίτησή τους, είτε λόγω απόστασης είτε λόγω οργάνωσης, κάτι που δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικό.

Όταν το ΑΠΚΥ ανακοίνωσε την έναρξη του προπτυχιακού προγράμματος στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων» αποφάσισα να κάνω αίτηση, η οποία τελικά εγκρίθηκε. Εργάζομαι στο Δημόσιο και ένα από τα πτυχία που αναγνωρίζεται στο τμήμα μου είναι στο θέμα αυτό.

Παράλληλα, ήταν και μια προσωπική επιθυμία και στόχος, η οποία μπόρεσε να γίνει πραγματικότητα μέσα από το ΑΠΚΥ.

Θεωρείς ότι η μεθοδολογία που εφαρμόζεται στις εξ αποστάσεως σπουδές στο ΑΠΚΥ είναι εύκολη να την παρακολουθήσεις, ανεξαρτήτως οικογενειακής και επαγγελματικής κατάστασης;

Το πρόγραμμα αυτό είχε μόλις ξεκινήσει και ήμασταν οι πρώτοι φοιτητές που το παρακολουθούσαν. Το πρώτο έτος οι διαλέξεις των καθηγητών γίνονταν διά ζώσης, είτε στη Λεμεσό, είτε στη Λευκωσία, κυρίως Σαββατοκύριακα. Αυτό μας είχε δώσει την ευκαιρία να γνωριστούμε από κοντά με το ακαδημαϊκό προσωπικό και με τους συμφοιτητές μας.

Είχε όμως και τα μειονεκτήματά του, γιατί οι διαλέξεις διαρκούσαν όλη μέρα, για να καλύψουμε όλες τις Θεματικές Ενότητες (δηλαδή τα μάθηματα στο ΑΠΚΥ) και ήταν αρκετά κουραστική η παρακολούθηση. Κατ’ επέκταση και η αποτελεσματικότητά τους. Επίσης για κάποιους συμφοιτητές/τριες με οικογένεια και παιδιά, ήταν αδύνατη η παρακολούθηση των διαλέξεων.

Το δεύτερο έτος και μέχρι το τέλος του προγράμματος όμως, το ΑΠΚΥ καθιέρωσε τις τηλεδιασκέψεις, οι οποίες γίνονται συνήθως το βράδυ, έχουν μικρότερη διάρκεια και μπορεί κάποιος να τις παρακολουθήσει όσες φορές θέλει αργότερα αφού μαγνητοσκοπούνται και είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης του πανεπιστημίου. Αυτή η μεθοδολογία αν και φαίνεται απρόσωπη, δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στους φοιτητές και την ευχέρεια να προσαρμόσουν τον ρυθμό της μελέτης τους σύμφωνα με την οικογενειακή και επαγγελματική τους κατάσταση.

Επίσης, ανά πάσα στιγμή οι φοιτητές μπορούν να έχουν διαδικτυακή/τηλεφωνική επικοινωνία με τους καθηγητές, καθώς και τους συμφοιτητές τους για επίλυση τυχόν αποριών και διευκρινίσεων.

Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά της εξ αποστάσεως φοίτησής σου στο ΑΠΚΥ; Πόσο βολικό ήταν για εσένα να σπουδάζεις εξ αποστάσεως;

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, η εξ αποστάσεως φοίτηση στο ΑΠΚΥ δίνει τη δυνατότητα σε εργαζομένους και μη, να προσαρμόσουν το ρυθμό και το χρόνο της μελέτης τους σύμφωνα με το δικό τους πρόγραμμα και διαθέσιμο χρόνο. Η χρήση της τεχνολογίας μηδενίζει τους όποιους χωροχρονικούς περιορισμούς και διευκολύνει τη μελέτη και την άντληση πληροφοριών μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης, στην οποία έχουν πρόσβαση οι φοιτητές. Τέλος, η διεξαγωγή των εξετάσεων – η μοναδική περίπτωση που είναι υποχρεωτική η φυσική παρουσία των φοιτητών – γίνεται σε χώρους στην Κύπρο και στην Ελλάδα που βολεύουν όσο το δυνατό την πλειοψηφία των φοιτητών.

Επιπρόσθετα, ο εκμηδενισμός της απόστασης, μας έδωσε την ευκαιρία να αντλήσουμε γνώσεις και εμπειρίες από μια ομάδα εξαιρετικών καθηγητών, οι οποίοι ζουν και εργάζονται σε πολύ καλά πανεπιστημιακά ιδρύματα τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει στη συμβατική διδασκαλία.

Τι θα συμβούλευες έναν μελλοντικό φοιτητή που σκέφτεται να σπουδάσει στο ΑΠΚΥ; Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που θα τον/την παρότρυνες για τη συγκεκριμένη επιλογή;

Μετά την προσωπική μου εμπειρία, θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα τη φοίτηση στο ΑΠΚΥ. Καταρχάς, πρόκειται για ένα κρατικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, του οποίου οι τίτλοι είναι αναγνωρισμένοι.

Χρησιμοποιεί σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης, που δίνουν την ευκαιρία σε όλους όσοι το επιθυμούν να προσαρμόσουν τη φοίτησή τους στα μέτρα τους και στη χρονική περίοδο που είναι εφικτή για τον καθένα.

Το χρηματικό κόστος, σε σύγκριση και με άλλα πανεπιστήμια δεν είναι αποτρεπτικό και πάλι μπορεί να καταβληθεί σε μεγαλύτερο μήκος χρόνου, αφού δίνεται η επιλογή στους φοιτητές να παίρνουν όσα μαθήματα τους επιτρέπει ο χρόνος που διαθέτουν, αλλά και οι οικονομικές τους δυνατότητες.

Τέλος, πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε λίγα χρόνια, αξιοποιώντας αυτό το πτυχίο σου; Η ευελιξία και η μεθοδολογία των εξ αποστάσεως σπουδών στο ΑΠΚΥ βοηθάνε τους στόχους και τις προσδοκίες σου για την επαγγελματική σου καριέρα; Με ποιο τρόπο;

Στο παρόν στάδιο, το πτυχίο αυτό δεν θα διαφοροποιήσει σε οποιοδήποτε βαθμό τους όρους εργοδότησής μου, ούτε και είναι απαιτούμενο για τη θέση στην οποία βρίσκομαι.

Στο μέλλον ίσως να βοηθήσει στην επαγγελματική μου ανέλιξη, αφού μου δίνει προβάδισμα σε σχέση με άλλους συναδέλφους χωρίς πτυχίο. Παράλληλα, το πτυχίο αυτό μου δίνει και τη δυνατότητα να προχωρήσω στην απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου, που σίγουρα θα μου δώσει καινούριες ευκαιρίες για ανέλιξη στην επαγγελματική μου πορεία.

Ευχαριστούμε τη Μαρία για όσα μας είπε και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε ό,τι κάνει στο μέλλον! 🙂

Μάθε περισσότερα για τα ευέλικτα προγράμματα σπουδών που προσφέρει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending