fbpx

5 πράγματα που δεν ήξερες για τα αντιβιοτικά και 5 tips για τη σωστή χρήση τους!

Αντιβιοτικά (=ουσίες που ανταγωνίζονται τη ζωή, αντί+βιοτικό, από τη λέξη βίος που σημαίνει ζωή)

ΟΛΟΙ έχουμε κάποιον γνωστό που παίρνει αντιβίωση σαν να είναι καραμέλα! Πράγματι, τα αντιβιοτικά έχουν προσφέρει -και θα συνεχίσουν να προσφέρουν- τεράστιες υπηρεσίες στον τομέα της Ιατρικής!

Τα μαγικά αυτά χαπάκια μπορούν να καταστρέψουν πολύ γρήγορα πολλά νοσογόνα βακτήρια και είναι μία πολύ συχνή επιλογή των γιατρών για την καταστολή των μολύνσεων και την ανακούφιση από τον πόνο.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον μία στις 6 συνταγές που χορηγούνται κάθε χρόνο, αφορά αντιβιοτικό φάρμακο!

Δεν είναι όμως όλα ρόδινα όσο αφορά τη χρήση των αντιβιοτικών! Εκτός από τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν (ερεθισμός οισοφάγου, παλινδρόμηση οισοφάγου, δυσκοιλιότητα, διάρροια κ.ά.), η κατάχρηση τους μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ανθρώπινο οργανισμό.

loonylabs.org

Γι’ αυτό το λόγο σου παρουσιάζω 5 πράγματα που ίσως να μην ήξερες για τα αντιβιωτικά!

 

1. Τα αντιβιοτικά είναι χημικές ουσίες που χορηγούνται  για την αντιμετώπιση βακτηριακών και όχι ιογενών λοιμώξεων που προσβάλλουν  τον ανθρώπινο οργανισμό.  Με λίγα λόγια, τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά στο κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη!

2. Η κατάχρηση αντιβιοτικών οδηγεί στη μειωμένη δραστικότητα τους και κυρίως όταν χορηγούνται άσκοπα (αναπτύσσονται μηχανισμοί «αντοχής» από τα παθογόνα)

3. Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας σήμερα είναι η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά.  Αυτό καθιστά τις λοιμώξεις που οφείλονται σε ανθεκτικά βακτήρια πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμες.

4. Τόσο το κοινό, όσο και οι επαγγελματίες στο χώρο της Υγείας πρέπει να ευαισθητοποιηθούν, ώστε να περιοριστεί η υπερκατανάλωση και η κατάχρηση των αντιβιοτικών.

5. Η ξεκούραση, η σωστή διατροφή και η κατανάλωση υγρών μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα στο κρυολόγημα, τις ιώσεις και τη γρίπη.

Στην Ευρώπη υπολογίζονται περισσότεροι από 25.000 θάνατοι κάθε χρόνο από την κατάχρηση αντιβιοτικών.

Γι’ αυτό και έχει δημιουργηθεί η Παγκόσμια ημέρα ενάντια στα αντιβιοτικά που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 18 Νοεμβρίου!


Και επειδή σου το υποσχέθηκα, ακολουθούν 5 συμβουλές για τη χρήση των αντιβιοτικών!

 

1. Δεν πρέπει να παίρνεις αντιβιοτικά με δική σου πρωτοβουλία ή άλλων ατόμων και κυρίως αν δεν τα έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σου!

2. Η συνταγογράφηση αντιβιοτικών δεν είναι απαραίτητη σε κάθε ασθένεια.  Εάν ο γιατρός σου αποφασίσει να σου δώσει κάποιο άλλο φάρμακο δεν σημαίνει πως αμφισβητεί το ότι είσαι άρρωστος!

3. Σε περίπτωση που σου χορηγηθεί αντιβιοτικό, ακολούθησε τις οδηγίες του γιατρού για τη δοσολογία και τη διάρκεια της αγωγής σου! Μην παραλείψεις κάποια δόση!

4. Μην χορηγήσεις φάρμακο που τυχόν να πήρες εσύ, σε κάποιο άλλο άτομο που μπορεί να έχει παρόμοια συμπτώματα με εσένα!  Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός!  Το φάρμακο ή και η δοσολογία μπορεί να διαφέρουν από ένα άτομο σε άλλο!

5. Απόφυγε την προμήθεια ή τη φύλαξη των αντιβιοτικών για μελλοντική χρήση

Ελπίζω να σε έχω βοηθήσει αλλά και εσύ με τη σειρά σου να συμβουλέψεις κάποιο άλλο άτομο που ξέρεις πως δεν ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού!

Ειρήνη Γερολεμίδου
Δευτεροετής φοιτήτρια
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending