fbpx

Γνωρίσαμε τους Coastline Hikers που θα περπατήσουν στην ακτογραμμή όλης της Κύπρου!

Οι Coastline Hikers είναι μια ομάδα ευχάριστων, φιλικών και γεμάτο ενέργεια φοιτητών οι οποίοι αγαπούν το hiking.

Στόχος τους είναι να περπατήσουν στην ακτογραμμή ολόκληρης της Κύπρου, παρέα με Τουρκοκύπριους, με σκοπό να μάθει ο ένας τον άλλον και την ιστορία τους,να μοιραστούν διάφορες στιγμές μαζί, να αποκτήσουν μοναδικές εμπειρίες

Σημαντικό είναι να δοθεί το μήνυμα ότι όλοι είμαστε ίσοι ανεξαρτήτως της εθνικότητας, της θρησκείας, του φύλου και του χρώματος δέρματος μας, τα οποία δεν πρέπει να μπαίνουν εμπόδιο ανάμεσα μας και στις σχέσεις μας.

Πάμε να τους γνωρίσουμε:

 

Γεια σας. Αρχικά, πείτε μας λίγα πράγματα για αυτό που διοργανώνετε και πώς προέκυψε;

Γιώργος: Σκοπός μας είναι να περπατήσουμε ολόκληρη την ακτογραμμή της Κύπρου, 648 χιλιόμετρα, βγάζουμε έξω 10 χιλιόμετρα γιατί δεν μπορούμε να μπούμε μέσα στην Αμμόχωστο. Θα περπατάμε 30 χιλιόμετρα την ημέρα γύρω στις 6-7 ώρες. Η ομάδα μας θα αποτελείται από 12 άτομα (6 Ε/Κ, 6 Τ/Κ), οι 8 θα διοργανώσουν το αθλητικό κομμάτι, οι 2 θα είναι υπεύθυνοι για τα Social Media για να δείχνουν στο κοινό τι ακριβώς κάνουμε, όχι μόνο παγκύπρια αλλά και παγκόσμια, και θα έχουμε 2 οδηγούς (1 Ε/Κ, 1 Τ/Κ) για το βαν που θα έχουμε μαζί μας για να βάζουμε εκεί όλα τα προσωπικά μας αντικείμενα, αλλά εμείς θα περπατάμε και θα μένουμε έξω. Επίσης, θα είναι μαζί μας για να μας βοηθάνε αν υπάρξει κάποια δυσκολία ή αν κάποιος δεν αισθανθεί καλά, ή αν υπάρξει κάποια σύγκρουση με οποιοδήποτε, τότε θα καλούμε την αστυνομία ή θα μπαίνουμε στο βαν και θα πηγαίνουμε σε πιο ασφαλή μέρη.

Η αρχική ιδέα προέκυψε όταν μίλησα με έναν γνωστό μου, τον Γιώργο Ανδρέου, ο οποίος ήταν ο πρώτος Κύπριος που ανέβηκε στο Έβερεστ και μου πρότεινε ένα project, το οποίο ήτανε να περπατήσω την Αγία Νάπα μέχρι τον Ακάμα και σκέφθηκα πως αν το κάνω, θα περπατήσω σε ολόκληρη την Κύπρο, μαζί με Ε/Κ και Τ/Κ. Έτσι βρήκα τα πρώτα άτομα της ομάδας για το αθλητικό κομμάτι και έτσι σταδιακά επεκτεινόμαστε.

Ψάχνουμε ακόμη οδηγό και Τουρκοκύπριους για να συμμετάσχουν σε αυτό το Project. Επιπλέον, μέσα από τα Social Media, οι Social Media Managers θα καλούν οργανισμούς και όποιον ενδιαφέρεται, ανεξαρτήτως ηλικίας, για αυτό το Project για να περπατήσει μαζί μας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Δεν θα υπάρξει καμία υποστήριξη από πολιτικά κόμματα και δεν θα θέλαμε να περπατήσει  μαζί μας κάποιος ο οποίος θα φέρει πανό ή θα γράφει κάτι στην φανέλα του που να αντιπροσωπεύει κάποιο κόμμα.

Ποια είναι η επιτρεπόμενη ηλικία και τα άτομα που θα συμμετάσχουν στην εκδρομή;

Δήμητρα: Οι ηλικίες που θα συμμετάσχουν είναι από 18-25 χρονών, γιατί αν έρθει κάποιος π.χ. 30 ή 40χρονος δεν θα μπορούν να εγκλιματιστούν με την υπόλοιπη ομάδα. Γυρεύουμε άτομα τα οποία είναι ανοιχτόμυαλα, να υποστηρίζουν τον σκοπό μας, να έχουν καλή φυσική κατάσταση, να αγαπούν τη φύση, να νοιάζονται και να σέβονται τους συνανθρώπους τους, να ακούν τις απόψεις των άλλων και να μπορούν να δουλέυουν ομαδικά.

Ποια είναι η ανταπόκριση που πήρατε από το κοινό για την ιδέα σας;

Γιάννης: Προσπαθήσαμε να βρούμε χορηγούς, να μιλήσουμε σε κάποια άτομα για να μάθουν για αυτό που διοργανώνουμε και είχαμε κάποια αρνητικά σχόλια επειδή προσπαθούμε να έρθουμε πιο κοντά με τους Τ/Κ και το βλέπουν με βάση τα κόμματα, ανησυχούν ότι θα υπάρξουν κάποιες συγκρούσεις και κάποιες κακές εξελίξεις, ίσως νομίζουν πως θα λύσουμε το κυπριακό (γέλια). Όμως υπάρχουν και άλλα άτομα τα οποία είναι πιο ανοιχτόμυαλα, βλέπουν τα θετικά αυτού του Project και μας βοηθάνε για να υλοποιήσουμε αυτό τον στόχο διότι είναι ανθρωπιστικός.

Γιώργος: Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τις σωστές και συγκεκριμένες οργανώσεις οι οποίες έκαναν κοινά πράγματα με τους Τ/Κ εδώ και πολύ καιρό για να μας δώσουν τις σωστές κατευθυντήριες γραμμές έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σωστά με το project και να μη δοθεί το λάθος μήνυμα προς τα έξω. Επίσης, ψάχνουμε για κάποιον μεγάλο χορηγό ο οποίος δεν θα προωθεί κανένα πολιτικό συμφέρον αλλά να νοιάζεται μόνο για την ειρήνη.

Γιάννης: Προσπαθούμε να έχουμε ως κύριο χορηγό τα Ηνωμένα Έθνη, λόγω του ότι όπως τα ΗΕ, προσπαθούμε να φέρουμε πιο κοντά τους Ε/Κ και τους Τ/Κ και να ζούμε με ειρήνη. Επίσης, αν γίνει κάποια σύγκρουση θα έχουμε την βοήθεια τους, και αν κάποιος ισχυριστεί πως το κάνουμε για πολιτικούς λόγους θα μπορούμε να αποδείξουμε, με την υποστήριξη τους, πως το κάνουμε καθαρά και μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους.

Υπάρχει κάτι που σας δυσκολεύει στη διοργάνωση αυτής της εκδρομής;

Λόγω του ότι κανένας από εμάς δεν έχει κάνει κάτι δικοινοτικό, έχουμε έλλειψη επικοινωνίας με τα σωστά άτομα, δηλαδή αν κάναμε κάτι δικοινοτικό στο παρελθόν, θα ξέραμε άμεσα την διαδικασία και ποιους να προσεγγίσουμε. Έτσι, δεν έχουμε τις σωστές διασυνδέσεις για να είναι πολύ πιο εύκολο το έργο μας.

Τι θεωρείται ότι είναι σημαντικό για να υπάρχει μια ευχάριστη συνεργασία μεταξύ σας;

Στέλλα: Δεν πιστεύω πως υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των Ε/Κ και των Τ/Κ σε αυτή την φάση. Είμαστε μια ομάδα, ανεξαρτήτως θρησκείας, κουλτούρας, εθνικότητας, φύλου, χρώματος ή οτιδήποτε. Αυτό που χρειάζεται είναι να έχουμε μια καλή επικοινωνία, να υπάρχει σεβασμός μεταξύ μας, αλλά σεβασμός επειδή είναι μια άλλη ανθρώπινη ύπαρξη και όχι επειδή είναι Τ/Κ ή Ε/Κ.

Σίγουρα το κάθε μέλος έχει τη δική του προσωπικότητα, τις δικές του γνώσεις και έτσι πρέπει να υπάρχει η ελευθερία για να μπορεί το κάθε άτομο να εκφράζει τις γνώσεις του.

Γιώργος: Επίσης, επειδή το project θα διαρκέσει μέχρι 25-27 μέρες και θα είμαστε όλες αυτές τις μέρες μαζί, πριν να υλοποιήσουμε αυτό το έργο, μόλις βρούμε τους Τ/Κ τους οποίους θα τους πάρουμε συνέντευξη πριν να μπουν στην ομάδα και θα κάνουμε κάποιες δραστηριότητες για να έρθουμε πιο κοντά, θα μιλήσουμε για ιστορικά ή πολιτικά θέματα, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τις συγκρούσεις που ίσως προκύψουν μεταξύ μας στην πορεία.

Άρα πρέπει να γνωρίζουμε από πριν ποιες είναι οι γνώσεις των Τ/Κ σε θέματα ιστορικών γεγονότων, ποια τα δικά μας και να κάνουμε συγκρίνουμε, να δούμε τι μαθαίνουν εκείνοι και τι εμείς, έτσι ώστε να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα μετά.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας σας και τι θέλετε να πετύχετε;

Σώτια: Ο κύριος στόχος μας είναι να δείξουμε στον κόσμο ότι η πραγματική ευτυχία είναι η αγάπη και η ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων, πρέπει να δείξουμε ότι δεν έχει σημασία ποια είναι η κουλτούρα του άλλου, όλοι είμαστε ίσοι. Δυστυχώς, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά γενικά, ο όρος “ειρήνη” έχει ξεχαστεί μεταξύ των ανθρώπων.

Στέλλα: Είμαστε ονειροπόλοι, πιστεύουμε στα όνειρα και ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν αν όλοι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε θυσίες. Επίσης, πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, και αυτός είναι ο δικός μας τρόπος να το κάνουμε και μέσω αυτού του project θα μεταφέρουμε ένα μήνυμα μέσα από το παράδειγμα της Κύπρου ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κόσμο.

Σώτια: Πιστεύουμε πως αυτό το project είναι πολύ σημαντικό, διότι θα πάρει παγκόσμια έκταση, γιατί έχει να κάνει με την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων, και αν το πιστέψουμε και εμείς, τότε θα το πιστέψουν και οι άλλοι. Αν κάνει κάποιος το πρώτο βήμα, τότε και άλλοι θα ακολουθήσουν.

Γιώργος: Ένας ακόμη λόγος που διοργανώσαμε αυτό το project είναι για να δείξουμε ότι μπορούμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά μεταξύ μας, ανεξάρτητα από τα πιστεύω μας και χωρίς την συμμετοχή και την βοήθεια των πολιτικών κομμάτων. Είναι επίσης μια πρόκληση για εμάς επειδή θα είμαστε μαζί για 25 μέρες μέσα στο καλοκαίρι και θα είναι δύσκολες οι καταστάσεις. Θα βοηθάμε ο ένας τον άλλον έτσι ώστε όλοι μαζί να καταφέρουμε αυτό τον στόχο.

Επιπλέον, θέλουμε να δείξουμε στην υπόλοιπη νέα γενιά, ότι μείναμε μαζί, μια πολυπολιτισμική ομάδα, Ε/Κ και Τ/Κ, για 25 μέρες μέσα σε δύσκολες συνθήκες και τα καταφέραμε.

Αν μελετήσουν οι άνθρωποι και δουν τις καταστάσεις που έχουν και οι Ε/Κ και οι Τ/Κ, θα δουν πως βρισκόμαστε περίπου σε παρόμοια κατάσταση. Όλοι είμαστε Κύπριοι, απλά η μόνη διαφορά μας είναι η γλώσσα και η θρησκεία μας. Επιπλέον, θέλουμε να δείξουμε πως η νέα γενιά δεν χρησιμοποιεί τα Social Media μόνο για ψυχαγωγία, αλλά σκεφτόμαστε και συμμετέχουμε και σε πιο σοβαρά θέματα.

Γιάννης: Θα έχουμε δυο λογαριασμούς, ένας για τους Ε/Κ και ο άλλος για τους Τ/Κ, όπου θα μπορεί όποιος θέλει να συνεισφέρει, όχι μόνο παγκύπρια αλλά και παγκόσμια, και τα χρήματα που θα μαζευτούν θα δοθούν σε κάποιο φιλανθρωπικό οργανισμό, τον οποίο θα επιλέξουμε όλοι μαζί. Αν κάποιος δεν υποστηρίζει το project μας, τότε μπορεί να δώσει κάποιο ποσό σε αυτούς τους λογαριασμούς για κάποιο άλλο φιλανθρωπικό σκοπό. Θα τα δώσουμε σε άτομα που έχουν κινητικά προβλήματα, ή σε κάποια έρευνα ή σε κάποιες οικογένειες που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Στο τέλος αυτού του project θα καλούμε κάποιες οργανώσεις για να διοργανώσουν κάποιες εκδηλώσεις και για Ε/Κ και Τ/Κ. Επίσης, θα προσπαθήσουμε να διοργανώσουμε κάποια συναυλία με τραγουδιστές οι οποίοι υποστηρίζουν τα δικοινοτικά προγράμματα.

Θα προσπαθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο να ενώσουμε όσους παραπάνω ανθρώπους γίνεται. Αν αλλάξουμε ακόμα και ενός ατόμου τον τρόπο που βλέπει τους Τ/Κ, ή τον τρόπο που βλέπει τους Ε/Κ, τότε ο στόχος μας θα έχει πετύχει.

Ευχαριστώ τους Coastline Hikers για τη συνέντευξη και τους εύχομαι κάθε επιτυχία στο project τους! 🙂

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending