fbpx

5 εύκολοι τρόποι να βοηθάς το περιβάλλον χωρίς πολλή προσπάθεια!

Ίσως έχεις σκεφτεί και εσύ, μια στο τόσο, να γίνεις πιο συνειδητοποιημένο άτομο για το περιβάλλον και την υγεία σου. Μέσα στη ρουτίνα σου όμως ξεχνάς πόσο σημαντικό είναι και πιθανό να το θεωρείς δύσκολο και χρονοβόρο.

Υπάρχουν όμως απλές κινήσεις που μπορείς να κάνεις κάθε μέρα, ώστε να συνεισφέρεις με τον τρόπο σου στην προστασία του περιβάλλοντος μας.

Σου μαζέψαμε πιο κάτω 5 απλούς τρόπους που μπορείς να εφαρμόζεις καθημερινά:

 

1
Χρησιμοποίησε ξανά τις ίδιες τσάντες για τα ψώνια σου

Μπορείς να προμηθευτείς σε αρκετές υπεραγορές και καταστήματα, ειδικές τσάντες που είναι ανθεκτικές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά στις επόμενες σου αγορές.

Με απλά λόγια, τις αγοράζεις μια φορά και μπορείς να τις γεμίζεις με τα ψώνια σου κάθε φορά που ψωνίζεις! Έτσι, δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιείς συνεχώς πλαστικές τσάντες από την υπεραγορά, που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

2
Ανακύκλωσε τις μπαταρίες σου

Ήξερες πως για κάθε μπαταρία που ανακυκλώνεται, εξοικονομείται ενέργεια μέχρι και 80%; Και όμως! Υπεύθυνος Οργανισμός στην Κύπρο που οργανώνει το πρόγραμμα για την ανακύκλωση μπαταριών είναι η Α.Φ.Η.Σ., που συλλέγει και ανακυκλώνει όλες τις φορητές μπαταρίες βάρους μέχρι 2 κιλά.

Απλά αυτό που έχεις να κάνεις είναι να μαζεύεις τις άδειες μπαταρίες σου και με την πρώτη ευκαιρία, να τις παίρνεις στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης μπαταριών, στο κοντινότερο σημείο σε εσένα. Υπάρχουν αρκετά σημεία σε όλη την Κύπρο, άρα δεν θα είναι πολύ δύσκολο το έργο σου!

Δες πού μπορείς να ανακυκλώσεις εύκολα τις μπαταρίες σου εδώ!

3
Ενημερώσου για την ανακύκλωση ηλεκτρονικών ειδών

Ξέρεις τι μπορείς να κάνεις όταν χαλάσει ο Η/Υ σου ή όταν το κινητό σου δεν λειτουργεί πλέον; Να το πετάξεις; Σίγουρα όχι!

Υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης σε καταστήματα που πουλούν ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Αυτά τα καταστήματα θα πάρουν τις συσκευές σου, και ακολούθως θα τις προωθήσουν για ανακύκλωση, χωρίς να πεταχτούν απλά κάπου στο περιβάλλον!

4
Διαχώρισε τα σκουπίδια σου στις καθορισμένες κατηγορίες

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις να ανακυκλώνεις, είναι να το ξεκινήσεις από το σπίτι σου. Μπορείς να έχεις μια ξεχωριστή σακούλα ή έναν κάλαθο, που θα τοποθετείς μέσα τα σκύβαλα σου που ανακυκλώνονται.

Π.χ. Αναψυκτικά, χαρτιά, γυάλινα μπουκάλια, πλαστικές συσκευασίες κτλ.

Στη συνέχεια, το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι:

  • είτε να μάθεις την ημέρα συλλογής της ανακύκλωσης στην περιοχή σου. Η συλλογή των κατηγοριών PMD και Χαρτιού γίνεται από πόρτα σε πόρτα από το πεζοδρόμιο του σπιτιού σου, από τον Οργανισμό Green Dot Κύπρου.
  • είτε να βρεις τους κοντινότερους κάδους ανακύκλωσης, όπως στην εικόνα.

Τόσο απλά! 🙂

5
Αξιοποίησε άχρηστα υλικά που έχεις στο σπίτι φτιάχνοντας δημιουργίες

Γίνε δημιουργικός/ή! Για παράδειγμα, πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια και πιάτα, μπορούν να γίνουν τα επόμενα διακοσμητικά στοιχεία στο σπίτι σου!

Μπορείς να πάρεις πολλές ιδέες στο Διαδίκτυο (βλ. πιο πάνω εικόνα) και να χρησιμοποιήσεις με διαφορετική ιδιότητα πολλά καθημερινά αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι.

Π.χ. Μπορείς να φυτεύσεις λουλούδια ή διάφορα φυτά σε μπουκάλια, και να δημιουργήσεις το δικό σου “θερμοκήπιο” 😉

Τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο, έτσι; Ξεκίνησε να βοηθάς από σήμερα κι εσύ το περιβάλλον μας!

 

Παίξε επίσης το Quiz: Βρες τι μπαταρίες χρησιμοποιεί η κάθε συσκευή!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending