fbpx

Η Θεοδώρα μας μίλησε για τη μοναδική εμπειρία εθελοντισμού 6 εβδομάδων στην Αίγυπτο!

Η πρώτη πληροφορία που άκουσα για την AIESEC ήταν τα προγράμματα εθελοντισμού που στέλνουν νέους ανθρώπους στο εξωτερικό. Από εκείνη τη στιγμή είχε γεννηθεί μέσα μου η απορία, τι ακριβώς κάνει κάποιος που συμμετέχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα; Τι προκλήσεις μπορεί να αντιμετωπίσει; Τι του μένει στο τέλος;

Πιστεύω πως πολλοί από εσάς έχετε την ίδια απορία, γι αυτό σήμερα έχουμε μαζί μας τη Θεοδώρα, η οποία συμμετείχε σε ένα από τα προγράμματα της AIESEC πηγαίνοντας στην Αίγυπτο για 6 εβδομάδες.

Μάθε εδώ τα πάντα για την AIESEC!

Ας μάθουμε όμως τι έχει να μας πει η ίδια για την εμπειρία της:

 

Γεια σου Θεοδώρα! Μας είπες ότι έχεις ζήσει μια εμπειρία μέσω της AIESEC που σου άλλαξε τη ζωή! Θα μας βοηθήσεις να καταλάβουμε καλύτερα τι αφορούσε και πώς σε άλλαξε. Αρχικά πες μας με ποια αφορμή αποφάσισες να συμμετέχεις στο πρόγραμμα της AIESEC και να αφήσεις την πόλη σου για τόσο καιρό.

Για να πω την αλήθεια, η αιτία συμμετοχής μου στο πρόγραμμα ήταν η έντονη επιθυμία που είχα από πολύ μικρή ηλικία να συμμετέχω σε ένα πρόγραμμα εθελοντισμού στο εξωτερικό, αλλά και η θέληση μου να αλλάξω τα πράγματα εκείνα που με ενοχλούν γύρω μου.

“Be the change you want to see in the world” λένε. Ε έτσι κι έγινε!

Η αφορμή ήταν απλά μια σύντομη ενημέρωση στο χώρο του πανεπιστημίου. Μου άρεσε η όλη ιδέα και το όραμα της AIESEC, οπότε πείστηκα ακόμη πιο εύκολα λέγοντας στον εαυτό μου ένα απλό “γιατί όχι;”.

Ποιοι ήταν οι στόχοι σου και τι ήθελες να πετύχεις μέσω του εθελοντισμού σε μια άλλη χώρα;

Σαν άνθρωπος είμαι συνηθισμένη να μην θέτω προσδοκίες ώστε να μην απογοητεύομαι. Το ίδιο ισχύει και γι’ αυτή την περίπτωση. Είχα στο μυαλό μου κάποιους πολύ γενικούς στόχους όπως το να γνωρίσω μια άλλη κουλτούρα, να γνωρίσω άτομα από όλο τον κόσμο, να θέσω τον εαυτό μου σε ένα ξένο περιβάλλον και σίγουρα να συμβάλλω σε μία κοινωνία κάνοντας την καλύτερη!

Με ποια κριτήρια επέλεξες την Αίγυπτο;

Δεν είχα κριτήρια. Ήταν μια αστραπιαία απόφαση. Επιλέγοντας την όμως, είχα κατά νου ότι από τη μια είναι μια χώρα που ακόμη πασχίζει να αναρρώσει από τις πληγές του εμφυλίου πολέμου κι από την άλλη άκουγα για άκρως δελεαστικά εξωτικά τοπία.

Γνωρίζω ανθρώπους που έχουν επισκεφθεί την Αίγυπτο και μιλούν για μια μαγευτική χώρα με γραφικές τοπικές αγορές, καμήλες, έρημο, υπέροχες παραλίες κατάλληλες για κατάδυση, μούμιες και φυσικά για ένα από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου, τις γνωστές σε όλους Πυραμίδες της Γκίζας. Και ναι, όλα αυτά ισχύουν απόλυτα αλλά για ‘μένα. Ήταν κάτι πολύ παραπάνω.

Μαγεύτηκα από την πρώτη στιγμή από τις παραδοσιακές αγορές, την ασταμάτητη ενέργεια των Αιγυπτίων, αλλά και από το γεγονός ότι είναι μια χώρα που χρειάζεται βοήθεια για να αποκατασταθεί η οικονομία και η φήμη της.

Με τι ακριβώς ασχολήθηκες στην Αίγυπτο; Ποιο ήταν το θέμα του προγράμματος και τι έκανες καθημερινά όσο έμεινες εκεί;

Ο ρόλος μου στον πρόγραμμα Global Volunteer* που συμμετείχα ήταν να είμαι δασκάλα σε ένα καλοκαιρινό σχολείο. Πρακτικά αυτό που κάναμε ήταν ένα πρόγραμμα διαπολιτισμικότητας, πράγμα απαραίτητο σε μία κοινωνία που είναι τόσο κλειστή και κατά κύριο λόγο δεν δέχεται ερεθίσματα από το εξωτερικό.

Καθημερινά αυτό που έκανα ήταν από την μία ό,τι πρακτικά κάνει μια δασκάλα για τη φροντίδα και την διασκέδαση των παιδιών, αλλά και ό,τι σχετίζεται με γνωστικό κομμάτι. Οι εβδομάδες χωρίζονταν ανά χώρα, ώστε κάθε εθελοντής να αντιπροσωπεύει τη χώρα του και όλες οι δραστηριότητες να είναι σχετικές με την χώρα.

Παράλληλα, τα παιδιά έκαναν άμεση εξάσκηση στη γνώση αγγλικών τους, αφού κατευθείαν βρίσκονταν σε ένα περιβάλλον που ήταν υποχρεωμένα να επικοινωνούν με αγγλικά.

Τι διαφορετικό είδες στην Αίγυπτο που δε βλέπεις εδώ στην καθημερινή σου ζωή;

Τα πάντα ήταν διαφορετικά στην Αίγυπτο. Η κουλτούρα, το φαγητό, τα ωράρια, ο (ανύπαρκτος) κώδικας οδικής κυκλοφορίας, η γλώσσα και πολλά άλλα.

Η εμπειρία μου ήταν ένας καθημερινός αγώνας προσαρμογής.

Υπήρξαν στιγμές οι οποίες σου έκαναν εντύπωση και σου έμειναν ουσιαστικά αξέχαστες; Θα ήθελες να μας μιλήσεις γι’ αυτές;

Όταν βιώνεις μια τόσο δυνατή εμπειρία, το μόνο που εγγυώμαι είναι ότι θα έχεις άπειρες αξέχαστες ιστορίες να διηγηθείς μετά την επιστροφή σου.

Όσον αφορά το πρόγραμμα μου κάθε μέρα ήταν ένα μάθημα. Η ενασχόληση με τα παιδιά σου δίνει τα μεγαλύτερα μαθήματα ζωής και δεν έχω να αναφέρω κάποια συγκεκριμένη ιστορία, γιατί θα αδικήσω την σημασία των υπολοίπων.

Από την άλλη, σχετικά με τη σχέση που είχα με τους εθελοντές και τα μέλη της AIESEC, οφείλω να ομολογήσω ότι έχω αγαπημένη στιγμή. Ένα βράδυ που περάσαμε σε ένα βουνό στο Κάιρο. Mokattam το όνομα του. Ένα μέρος που περνάς όλο το βράδυ περιμένοντας να δεις το ξημέρωμα. Ειδικά όταν συνοδεύεται από καλή παρέα, λίγη καλή φραουλάδα και μια κιθάρα, τότε ναι το σκηνικό γίνεται αξέχαστο!

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισες κατά τη διάρκεια της εμπειρίας σου;

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ο ίδιος μου ο φόβος. Ο φόβος εκείνος που δεν στηριζόταν κάπου συγκεκριμένα.

Ο φόβος εκείνος για το άγνωστο, που σχετίζεται κυρίως με τις στερεοτυπικές αντιλήψεις της κοινωνίας που τείνει να επηρεάζει πλέον ακόμη και τον τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε.

Πιστεύεις η εμπειρία σου σε άλλαξε σαν άνθρωπο; Με ποιο τρόπο;

Η εμπειρία μου όχι μόνο με άλλαξε αλλά με διαμόρφωσε. Θα αναπτύξεις τα προσωπικά σου χαρακτηριστικά είπαν στην ενημέρωση… Κάτι το οποίο φαντάζει πολύ θεωρητικό και μακρινό γίνεται πραγματικότητα.

Και κάπως έτσι πλάθεται μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και είσαι ευγνώμων για αυτό που σου προσέφερε η εμπειρία σου.

Πώς ήταν οι άνθρωποι που γνώρισες όσο ήσουν στην Αίγυπτο; Κρατάς επαφή μαζί τους;

Στην Αίγυπτο γνώρισα απίστευτα πολλούς ανθρώπους για να πω την αλήθεια. Καθένας από αυτούς ξεχωριστά- είτε επρόκειτο για άλλους εθελοντές είτε ακόμη και για τον θυρωρό της πολυκατοικίας μου- αποτέλεσε σημαντικό μέρος της εμπειρίας μου. Κάποιους δεν τους θυμάμαι καν, κάποιους τους αγάπησα τόσο πολύ που δεν πρόκειται να τους ξεχάσω ποτέ.

Νιώθω πλέον ότι έχω φίλους σε όλο τον κόσμο. Κρατάω ακόμη επαφή με τα άτομα εκείνα που κέρδισαν μια πολύ ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και δεν τους είπα ποτέ αντίο γιατί συμφωνήσαμε στο “Τα λέμε κάπου, κάποτε“.

Και ποιος ξέρει; Ίσως τα όνειρα να γίνονται πραγματικότητα!

Η συνέντευξη έγινε από τη Χριστίνα Στιργιούδα

 

* Το Global Volunteer είναι μια ευκαιρία που δημιουργήθηκε μέσω της AIESEC η οποία στέλνει νέους ανθρώπους από 18-30 ετών στο εξωτερικό για 6-8 εβδομάδες, με στόχο να γνωρίσουν περισσότερα για μια διαφορετική κουλτούρα, να μάθουν να συμβιώνουν με ανθρώπους οι οποίοι είναι εντελώς διαφορετικοί από αυτούς με τους οποίους αλληλεπιδράνε καθημερινά, να γίνουν πιο δημιουργικοί κι ευρηματικοί, αλλά κυρίως να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

 

Δες επίσης: Όσα έζησα για 50 μέρες ως εθελόντρια στην Τυνησία μέσα από το πρόγραμμα της AIESEC!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending