fbpx

Όλη η αλήθεια για το τι συμβαίνει πραγματικά όταν “αγγίζουμε” κάτι!

Αυτό το άρθρο θα μπορούσε να έχει ως τίτλο του, όπως και τόσα άλλα: “Shock, ο τρόπος που πιστεύεις πως αγγίζεις είναι λάθος“.

Παρόλο που κάτι τέτοιο θα ήταν catchy, δεν ισχύει. Απλά αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετικό από εκείνο που πίστευες μέχρι τώρα.

Έτσι, αφού το ζήτησαν οι περισσότεροι από εσάς σε προηγούμενο άρθρο, είπαμε να δώσουμε την απάντηση.

Πάμε να επαναπροσδιορίσουμε λοιπόν τι σημαίνει “αγγίζω”:

 

1
Από τα μεγάλα στα μικρά

Όλοι ξέρουμε (ή έχουμε ακούσει τουλάχιστον) πως οτιδήποτε βλέπουμε ή αγγίζουμε, αποτελείται από αφάνταστα μικρά κομμάτια ύλης, τα οποία ονομάσαμε άτομα.

Τα άτομα είναι 10 δισεκατομμύρια φορές πιο μικρά από το ύψος ενός ανθρώπου.

2
Και ύστερα στα πιο μικρά

Τα άτομα με τη σειρά τους, έχουν τη δική τους εσωτερική δομή. Με τον θετικά φορτισμένο πυρήνα στο κέντρο και τα αρνητικά φορτισμένα ηλεκτρόνια γύρω του. Επίσης, -και αυτό σίγουρα το ξέρεις- τα ομώνυμα (φορτία) απωθούνται.

Για αυτό, όσο πιο κοντά βρίσκονται, π.χ. 2 ηλεκτρόνια, τόσο πιο ισχυρή είναι η δύναμη που τα σπρώχνει να απομακρυνθούν.

3
Μέχρι να “αγγίξουμε”… την τελειότητα

Πάμε τώρα στη δική μας περίπτωση. Όταν προσπαθείς να αγγίξεις κάτι, ας πάρουμε για παράδειγμα ένα caramel macchiato (που σίγουρα πεθύμησες), τα άτομα στην άκρη των δακτύλων σου και αυτά πάνω στο ποτήρι, έρχονται τόσο κοντά που η απωστική δύναμη μεταξύ των ηλεκτρονίων στο χέρι σου και αυτών στο ποτήρι, τα σταματά από το να φτάσουν πιο κοντά.

Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει ένα απειροελάχιστο κενό μεταξύ τους, το οποίο είναι 1 εκατομμύριο φορές πιο μικρό από τη διάμετρο μιας… τρίχας!

4
To a touching ending…

Και τώρα η απορία είναι: “Αν αυτή η άπωση των ηλεκτρονίων μας αποτρέπει από το να αγγίξουμε πραγματικά οτιδήποτε, γιατί αντιλαμβανόμαστε το άγγιγμα σαν κάτι αληθινό;

Η απάντηση έγκειται στον τρόπο αντιλαμβάνεται το φυσικό κόσμο το σώμα μας. Η αίσθηση της αφής δημιουργείται σε εμάς μέσα από πολύπλοκους μηχανισμούς, που περιλαμβάνουν τα μηνύματα που στέλνει το νευρικό μας σύστημα και τον τρόπο που τα αποκωδικοποιεί ο εγκέφαλος.

Άρα στην τελική, μπορεί ένα άγγιγμα να μην είναι όσο απλό νόμιζες, είναι όμως πολύ πιο συναρπαστικό.

Bonus:

Αν σε ενθουσιάζει το πόσο μικρά (ή μεγάλα) είναι τα διάφορα αντικείμενα, σίγουρα θα “κολλήσειςεδώ, ενώ ένα πολύ ενδιαφέρον και περιεκτικό παρεμφερές βίντεο, είναι το παρακάτω:

Εν τζιαι πιστεύκω να “ετζίστικεν” κανένας; Γιατί δεν γράφεις τη γνώμη σου στα σχόλια; 🙂

 

Δες επίσης: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που πάντα ήθελες να ρωτήσεις ένα Φυσικό!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending