fbpx

Ο Χάρης Χαραλάμπους μας μιλάει για την πολεμική τέχνη Wing Chun Kung Fu!

Είναι γνωστό πως για να μπορέσει κάποιος να διδάσκει πολεμικές τέχνες σωστά, πρέπει να περάσει από αρκετές εκπαιδεύσεις και δυσκολίες αλλά και να διαθέτει αυτοσυγκέντρωση και ευεξία.

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι και ο δάσκαλος Wing Chun, Χάρης Χαραλάμπους ο οποίος μας μίλησε για το άθλημα που του άλλαξε τη ζωή!

Χάρη, πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου.

Γεννήθηκα στις 10 Ιουλίου το 1975, και από τα 6 μου ασχολούμαι με τις πολεμικές τέχνες και γενικότερα με τον αθλητισμό. Είμαι δάσκαλος στο Wing Chun Kung Fu και Personal Trainer, καθώς η γυμναστική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των πολεμικών τεχνών.

Τι είναι το Wing Chun Kung Fu και ποια είναι η διαφορά του με τις άλλες πολεμικές τέχνες;

Καταρχάς θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως δεν είναι άθλημα αλλά μια καθαρόαιμη Street Fight, πολεμική τέχνη. Το Wing Chun Kung Fu είναι μία κινέζικη πολεμική τέχνη η οποία ανάγει τις ρίζες της στη Νότια Κίνα. Πιστεύεται ότι επινοήθηκε, γύρω στο 1700μ.Χ., από μία γυναίκα, τη βουδίστρια μοναχή Νίγκ Μούι (Ng Mui), η οποία μετέδωσε την τέχνη στη μαθήτρια της που ονομαζόταν Γίμ Γουίν Τσουν (Yim Wing Chun), προς τιμή της οποίας έλαβε το όνομα της η εν λόγω τέχνη.

WING CHUN σημαίνει «Ελπίδα για το μέλλον».

Το σύστημα Wing Chun Kung Fu δίνει έμφαση στην ταυτόχρονη άμυνα και επίθεση. Αποτελείται από απλές, σύντομες, άμεσες κινήσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην εξάλειψη της σπατάλης ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται γρηγορότερα οι αντεπιθέσεις. Η τεχνική του Wing Chun Kung Fu δεν χρησιμοποιεί τη δύναμη ενάντια στη δύναμη, όπως άλλες πολεμικές τέχνες. Αυτή η πολεμική τέχνη είναι αποτελεσματική, πρακτική, οικονομική (από άποψη χρόνου), και χρησιμοποιεί για κτυπήματα όλα τα μέρη του σώματος (δάκτυλα, γροθιά, αγκώνες, ώμο, κεφάλι, δόντια, πόδια, γόνατα), κτυπώντας τον αντίπαλο σε συγκεκριμένα σημεία, προκαλώντας του ζημιά, ούτως ώστε να μην είναι σε θέση να συνεχίσει να μάχεται. Αν και είναι εύκολη να διδαχθεί απαιτεί υπομονή και απόλυτη πειθαρχία. Οι ασκούμενοι του Wing Chun Kung Fu υποστηρίζουν ότι είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα πολεμικών τεχνών, μιας και είναι καθαρόαιμη Street Fight, πολεμική τέχνη.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ασκήσεις όπως το Chi Sao, κατά το οποίο οι μαθητευόμενοι αντιλαμβάνονται, διαμέσου της “αφής” του αντιπάλου, προς τα που θα κατευθύνουν τα χέρια τους, χρησιμοποιώντας το στοιχείο αυτό προς όφελος τους. H άσκηση Chi Sao είναι μοναδική στον κόσμο των πολεμικών τεχνών και μέσω αυτής προλαβαίνεις την κίνηση του αντιπάλου προτού γίνει, καθώς διαισθάνεσαι το ηλεκτρικό ρεύμα που διαπερνά τους μύες, για να τους ενεργοποιήσει, μέσα από το νευρικό σύστημα.

Με αυτό τον τρόπο εξηγείται και το φαινόμενο ότι ένας μαθητής του Wing Chun Kung Fu δεν χρειάζεται να βλέπει για να αμυνθεί.

Από πού ξεκίνησε και ποια ήταν η δική σου πρώτη επαφή με την πολεμική τέχνη;

Μετά που δοκίμασα διάφορες πολεμικές τέχνες, στα 17 μου για πρώτη φορά γνώρισα το Wing Chun Kung Fu από το δάσκαλο μου Master Κύπρο Ανδρέου, στον οποίο οφείλω πολλά. Το Wing Chun το αγάπησα από την πρώτη στιγμή, από τότε μέχρι και σήμερα, 25 χρόνια μετά, δεν σταμάτησα ποτέ να προπονούμαι. Εδώ και 7 χρόνια διδάσκω και διατηρώ την δίκη μου σχολή – Dragon Academy – Wing Chun Kung Fu & Fitness Cyprus.

Μπορεί ο οποιοσδήποτε να συμμετέχει στην εν λόγω πολεμική τέχνη ή χρειάζεται συγκεκριμένο σωματότυπο;

Οποιοσδήποτε άνθρωπος ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, μπορεί να συμμετέχει και να διδάσκεται την πολεμική τέχνη, καθώς η ηλικία, ο σωματότυπος και η φυσική κατάσταση δεν είναι κριτήρια για να μπορέσει κάποιος να ξεκινήσει μαθήματα. Όπως και άλλα συστήματα KUNG FU, το WING CHUN βελτιώνει και διατηρεί την σωματική και πνευματική υγεία μέχρι και τα βαθιά γεράματα. Είναι, λοιπόν, μία τέχνη που μπορείς να ασκείς ακόμα και πάνω από τα εβδομήντα. Είναι ιδανικό για γυναίκες (η συμβολή της γυναίκας Γιμ Γουιν Τσουν ήταν σημαντική στην ανάπτυξη του συστήματος) γιατί είναι μια τέχνη με, κυρίως πνευματικές απαιτήσεις και όχι μόνο σωματικές, όπως άλλες πολεμικές τέχνες.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά ωφελήματα που σου μετέδωσε η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες;

Πραγματικά είναι πολλά τα ωφελήματα από τις πολεμικές τέχνες, τα οποία βιώνω προσωπικά επί σειρά ετών, όπως η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, η ευεξία, η πειθαρχεία, η αναβάθμιση της αυτοπεποίθησης, η αυτοεκτίμηση, ο συντονισμός του σώματος και του μυαλού.

Από τα πιο σημαντικά όμως, είναι ο έλεγχος της ενέργειας μας, η οποία εδραιώνει μια ήρεμη, εσωτερική ισορροπία, βοηθώντας πολύπτυχα την ζωή του ανθρώπου, και κατ’ επέκταση την καθημερινότητά μας.

Ποια ήταν η πιο σπουδαία εμπειρία σου;

Η σπουδαιότερη μου εμπειρία ήταν η διαμονή μου για αρκετό χρονικό διάστημα σε ένα ναό Shaolin στην Κίνα (Northern Shaolin Kung Fu Temple) από τον οποίο ξεκίνησε το Wing Chun Kung Fu, προπονούμενος, καθημερινά με διάφορους μαθητές και δασκάλους πολεμικών τεχνών.

Αν σου ζητούσαν να αναφέρεις τον κυριότερο λόγο για να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με αυτήν την πολεμική τέχνη, ποιος θα ήταν αυτός;

Προανέφερα σε προηγούμενη απάντηση μου ορισμένα ωφελήματα που αποκομίζει κάποιος από την ενασχόλησή του με τη συγκεκριμένη τέχνη, καθώς επίσης να μπορεί κάποιος να προστατεύει τον εαυτό του σε οποιεσδήποτε συνθήκες χρειαστεί, αφού το Wing Chun είναι μια καθαρόαιμη Street Fight, πολεμική τέχνη, η οποία εφαρμόζεται, πολύ απλά, και αποτελεσματικά.

Σε περίπτωση που θέλετε και εσείς να γνωρίσετε καλύτερα την πολεμική τέχνη Wing Chun Kung Fu, μπορείτε να βρείτε τον δάσκαλο πολεμικών τεχνών και personal trainer, Χάρη Χαραλάμπους, στη σελίδα της σχολής στο Facebook – Dragon Academy Wing Chun Kung Fu & Fitness Cyprus (Sifu Haris Boas) και στο τηλέφωνο 99 650092.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending