fbpx

NK Celik Zenica: Η ομάδα που ανήκει στον λαό της!

Υπάρχει μια ομάδα με οπαδούς που σπάνια βρίσκεις στα Βαλκάνια, με πολυπολιτισμικότητα μέσα στις τάξεις τους, που ποτέ δεν τους χώρισαν τα έθνη και οι θρησκείες και όσες κακουχίες και αν πέρασαν, δεν τους επηρέασε ούτε το χρήμα ούτε και η διαφθορά!

Η NK Celik Zenica είναι επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα από τη Zenica της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης, η οποία ιδρύθηκε στις 16 Ιουνίου 1945.

Μετά από πολλές επιτυχημένες δεκαετίες και με βαριά ιστορία, η NK Celik τα τελευταία χρόνια είχε καταλήξει να έχει το ρόλο του κομπάρσου στο βοσνιακό πρωτάθλημα. Η διοίκηση του σωματείου, με τη “βοήθεια” πολιτικού ενδιαφερόντος, είχε καταφέρει να φέρει το άλλοτε ιστορικό σωματείο της Βοσνίας λίγο πριν την καταστροφή με το έλλειμμα να φτάνει στα 12 εκατομμύρια ευρώ!

Κάτι έπρεπε να αλλάξει γιατί ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι με αποκορύφωμα η ομάδα, αν και πήρε την πρόκριση για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, να μην μπορέσει τελικά να αγωνιστεί λόγω του οικονομικού χρέους!

Οι οπαδοί αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τα εντός έδρας παιχνίδια για να μην δίνουν ούτε και σεντ στην διοίκηση της ομάδας τους η οποία έφερε το σωματείο σε αυτή την κατάσταση. Το γήπεδο άδειασε και τα εντός έδρας παιχνίδια της NK Celik που άλλοτε είχαν γιορτινό χαρακτήρα με χιλιάδες οπαδούς, τώρα έμοιαζαν με καθημερινή προπόνηση.

Μετά από 2,5 χρόνια αποχή, διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες χιλιάδων οπαδών κατάφεραν το αδιανόητο να πάρουν την ομάδα στα χέρια τους διώχνοντας το παλιό κατεστημένο. Έτσι η NK Celik έγινε η πρώτη επαγγελματική ομάδα στα Βαλκάνια που ανήκει κυριολεκτικά στο λαό της καθώς οι μέτοχοι της ομάδας πλέον είναι ο απλός κόσμος της και κανένας άλλος!

Το γήπεδο γέμισε μετά από αρκετό καιρό και η χαρά στην πόλη των τεσσάρων θρησκευμάτων (Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι), την Zenica ήρθε ξανά!

Ας πάρουμε παραδείγματα από αυτή την πρωτοβουλία και ας κάνουμε την αγάπη μας για το άθλημα ακόμη πιο άμεση!

 

Δες επίσης: Bob Marley: Ο θρύλος που αγάπησε το ποδόσφαιρο όσο την reggae!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending