fbpx

Ήξερες πότε ξεκίνησαν να φτιάχνονται οι φλαούνες στην Κύπρο και γιατί;

Οι φλαούνες είναι τα γνωστά κυπριακά εδέσματα που καταναλώνονται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου (και πολύ συχνά οι Κύπριοι τις φυλάνε στους θαλάμους για να τις καταναλώνουν ολόχρονα)! 😉

Είναι αρτοπαρασκευάσματα με βασικά συστατικά το τυρί και τα αυγά και ποικίλλει σε σχήματα όπως: τετράγωνο, τρίγωνο ή στρογγυλό.

Εσύ ήξερες ποια είναι η ιστορία τους; Πάμε να δούμε πότε και από πού προήλθαν οι φλαούνες!

1
Από πού προήλθαν;

Σύμφωνα με Κύπριους οι οποίοι μελέτησαν την ιστορία της φλαούνας, πρόγονό της θεωρούν την “παλάθη” η οποία είναι αρχαιοελληνική πίτα με σύκα και προσφερόταν στα παιδιά που τριγύριζαν κι έψαλλαν στα σπίτια, για να καλωσορίσουν την άνοιξη.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης το γεγονός ότι η φλαούνα προσφερόταν στα παιδιά ή και σε μεγάλους που τριγύριζαν στα σπίτια για ν’ αναγγείλουν την Ανάσταση του Χριστού ή/και να ξυπνήσουν τους νοικοκυραίους, για να πάνε στην εκκλησία το βράδυ της Ανάστασης.

Το αντίστοιχο ρωμαϊκό όνομά της είναι ο “fladonis”, ενώ μετέπειτα οι Αγγλοσάξονες τις ονόμασαν “flaon” γι’ αυτό και οι φλαούνες!

2
Πότε ξεκίνησαν να φτιάχνονται οι φλαούνες στην Κύπρο;

Οι φλαούνες παρασκευάζονται στην Κύπρο από τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση φτιάχνονταν το Μεγάλο Σάββατο και στη συνέχεια μεταφέρονταν στις εκκλησίες και καταναλώνονταν μετά την Ανάσταση.

Επίσης προσφέρονταν σε ξένους επισκέπτες, αλλά, και σε άτομα που δεν είχαν τη δυνατότητα να τα φτιάξουν οι ίδιοι (ηλικιωμένοι, άποροι κλπ).

3
Πώς ξεκίνησαν να φτιάχνονται;

Οι φλαούνες είναι τρόφιμο που στις παλιότερες εποχές, το χρησιμοποιούσαν για τη μετάβαση των πιστών από τη νηστεία στην κατανάλωση μη νηστίσιμων τροφών, χωρίς να δημιουργούνται στομαχικές διαταραχές. Ακόμα κάτι ενδιαφέρον!

Πώς σου φάνηκε η ιστορία της φλαούνας;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending