fbpx

Σημαντική έρευνα από το University of Reading για τα αεροπορικά ταξίδια!

Πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική έρευνα έχει δημοσιεύσει το University of Reading από τον Williams ​(2017), ερευνητή του Πανεπιστημίου. Η έρευνα αυτή προβλέπει πως οι ανθρωπογενείς κλιματικές αλλαγές θα δυναμώσουν τους οριζόντιους ανέμους κατά τις αεροπορικές πτήσεις, προκαλώντας αύξηση στις αναταράξεις του αέρα.

Έρευνες που μιμούνται τις κλιματικές αλλαγές δείχνουν πως κατά τις υπερ-ατλαντικές πτήσεις του χειμώνα θα αυξηθούν οι αναταράξεις – αναδεικνύοντας έναν θετικό συσχετισμό ανάμεσα στις δυο μεταβλητές (κλιματικές αλλαγές και αναταράξεις).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως το Τμήμα Μετεωρολογίας (Department of Meteorology) του University of Reading ιδρύθηκε και προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα από το 1965, κερδίζοντας παράλληλα διεθνή αναγνώριση όσον αφορά την ερευνητική του αριστεία και την εκπαιδευτική ποιότητά του στην επιστήμη του ωκεανού και την ατμοσφαιρική και κλιματική του επιστήμη.

Παρόμοια μελέτη που να διερευνά το μέλλον των ισχυρών αεροπορικών αναταράξεων (που προκαλεί το αεροπλάνο να έχει ανεξέλεγκτες ανοδικές και καθοδικές πορείες) δεν έχει διεξαχθεί ποτέ στο παρελθόν. Η σημαντικότητα του θέματος αυτού ξεπερνά την αναστάτωση των επιβατών καθώς τίθεται θέμα ασφάλειας όταν διάφορα αντικείμενα που επιτρέπονται να είναι «ελεύθερα» κατά την πτήση, κινούνται απειλητικά και απρόσμενα προς τους επιβάτες.

Οι επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να προσδεθούν στις θέσεις τους και οποιαδήποτε κίνηση, συμπεριλαμβανομένου και διαφόρων εξυπηρετήσεων (όπως το σερβίρισμα ποτών και φαγητού) δύναται αδύνατο.

Ο Williams (2017) του University of Reading, έστησε αναπαράσταση 5 κατηγοριών κλιματικών αλλαγών και διαφόρων συνθηκών πτήσης για να διερευνήσει πώς επηρεάζονται οι αναταράξεις κατά την χειμερινή περίοδο. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως οι αναταράξεις κατά τη χειμερινή περίοδο σε όλες τις αεροπορικές δυναμικές θα αυξηθούν καθώς αλλάζει το κλίμα. Συγκεκριμένα, η έρευνα του University of Reading εξηγεί πως οι ελαφριές ατμοσφαιρικές αναταράξεις αναμένονται να αυξηθούν κατά 59%, οι ελαφριές προς μέτριες αναταράξεις κατά 75% και οι μέτριες κατά 94%.

Αξιοσημείωτη είναι η αναμενόμενη αύξηση των μέτριων προς ισχυρών αναταράξεων, που ανέρχεται στο 94% καθώς και των ισχυρών αναταράξεων που ανέρχεται στο 149%!

Η καινούρια αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε με την αναπαράσταση ατμοσφαιρικών συνθηκών χρησιμοποιώντας υπερ-υπολογιστές, για να υπολογισθεί το πώς οι αναταράξεις επηρεάζονται κατά τις υπερατλαντικές πτήσεις του χειμώνα, σε υψόμετρο 39,000 ποδιών, όπου υπάρχει στην ατμόσφαιρα διπλάσιο σε ποσότητα διοξείδιο του άνθρακα. Οι προαναφερθείσες προβλεπόμενες αυξήσεις στις ατμοσφαιρικές αναταράξεις αναμένονται να προκύψουν αργότερα αυτόν τον αιώνα.

Η έρευνα αυτή είναι πολύ σημαντική για τον λόγο ότι ακόμη και οι πιο συχνοί επιβάτες πιθανόν να τρομοκρατηθούν στην πιθανότητα αύξησης κατά 149% των ισχυρών αναταράξεων, αφού συχνά οι αναταράξεις προκαλούν παγκόσμια τραυματισμούς και στους επιβάτες αλλά και τους αεροσυνοδούς.

Ο ερευνητής εξηγεί πως η προτεραιότητά του μελλοντικά είναι να διερευνήσει άλλα αεροπορικά δρομολόγια, καθώς και το πώς οι κλιματικές αλλαγές εξαρτώνται από το υψόμετρο και τις εποχές. Ο μελλοντικός του στόχος επομένως, είναι να αναλύσει διάφορα μοντέλα κλιματικών αλλαγών και υπερθέρμανσης του πλανήτη, για να μπορέσει να εξηγήσει ποσοτικά τις αβεβαιότητες γύρω από αυτό το θέμα.

Όσοι ενδιαφέρονται για μετεωρολογικές σπουδές, το πανεπιστήμιο του Reading προσφέρει τα πιο κάτω προγράμματα:
  • BSc Meteorology and Climate
  • BSc Mathematics and Meteorology
  • BSc Environmental Physics
  • MMath Mathematics and Meteorology
  • MMet Meteorology and Climate

Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον αντιπρόσωπο του πανεπιστημίου στην Κύπρο, Global Educational Services στα τηλέφωνα 22780250 και 22772244.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending