fbpx

Εσύ ήξερες την ιστορία πίσω από το ναυάγιο EDRO III στην Πέγεια της Πάφου;

Πρόσφατα επισκέφθηκα στην περιοχή Πέγεια της Πάφου, το γνωστό ναυάγιο του εμπορικού πλοίου EDRO III.

Με αφορμή τις πολλές φωτογραφίσεις που γίνονται καθημερινά, τόσο από ντόπιους όσο και από ξένους τουρίστες, έψαξα για το πώς κατέληξε εκεί το συγκεκριμένο ναυάγιο!

1
Ποια είναι η ιστορία πίσω από το ναυάγιο;

ix-andromeda.com

Η ιστορία, λοιπόν, αρχίζει κάπου στο 2011 και συγκεκριμένα αργά το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου με την σημαία της Σιέρα Λεόνε, ιδιοκτησία ενός Αλβανού πλοιοκτήτη. Το πλήρωμα αποτελούνταν από 9 ναύτες (7 Αλβανοί και 2 Αιγύπτιοι) και αναχωρούσε από το λιμάνι της Λεμεσού με προορισμό τη Ρόδο.

Το πλοίο αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν φορτωμένο με γυψοσανίδες και ο καιρός κρινόταν κατάλληλος για το ταξίδι. Το πλοίο διέσχιζε ήπια τη θάλασσα, κατευθυνόμενο προς τα δυτικά σε ανοικτή θάλασσα.

Ξαφνικά, μια σφοδρή θαλασσοταραχή χάλασε το ταξίδι του πλοίου και μετά από πολλές ώρες πάλης με τα κύματα στο πυκνό σκοτάδι, σφηνώθηκε στα βράχια τα ξημερώματα της 8ης Οκτωβρίου 2011.

Τα βράχια αυτά βρίσκονται μόλις μερικά μέτρα από την ακτή της Πέγειας και 1300 μέτρα από το πλοίο Δημήτριος ΙΙ, ένα άλλο εγκαταλελειμμένο πλοίο που εγκλωβίστηκε. Το πλήρωμα διασώθηκε από ένα τοπικό Βρετανικό Στρατιωτικό Ελικόπτερο.

2
Bonus πληροφορίες:

Προσωπικό Αρχείο
  • Το ναυάγιο βρίσκεται μόλις 200 μέτρα από τις θαλασσινές σπηλιές της Πάφου, ένας ωραίος συνδυασμός για φωτογραφίες στη φύση!

  • Η συγκεκριμένη περιοχή του ναυαγίου είναι προστατευόμενη και ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000.
  • Λόγω της γρήγορης δράσης των υπηρεσιών, αποτράπηκε η ρύπανση της περιοχής, απομακρύνοντας τα καύσιμα που υπήρχαν στις αποθήκες των πλοίων. Έτσι, το πλοίο δεν κρίνεται επικίνδυνο.
  • Οι διαστάσεις του πλοίου είναι 94.75 μέτρα μήκος και 14.50 μέτρα πλάτος και έχει κλίση 12 μοίρες.

Δες και το σχετικό βίντεο του πλοίου από το μαγικό φακό drone, του Μάνου Μανώλη από την Cyprus from Air:

Εσύ ήξερες το “μυστήριο” πίσω από το ναυάγιο;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending