fbpx

Φοιτήτριες Δημοσιογραφίας έφτιαξαν την καμπάνια “Πυγμή” για θέματα ενδοοικογενειακής βίας!

Πρόσφατα μιλήσαμε με δύο φοιτήτριες που σπουδάζουν στο Τμήμα της Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η Μικαέλα Θεραπή από τη Λευκωσία και η Χριστίνα Γεωργίου από την Ξυλοφάγου, αποφάσισαν να ασχοληθούν με ένα διαχρονικό θέμα που απασχολεί όλους, μέσω ενός μαθήματος τους στο πανεπιστήμιο.

Το θέμα αφορούσε την ενδοοικογενειακή βία ώστε να δώσουν “φωνή στους αδύναμους” όπως μας είπαν. Θέλουν να παλεύουν για τα δικαιώματα των ανθρώπων, να κάνουν τους γύρω τους χαρούμενους και να εκπληρώνουν όσο γίνεται τα όνειρα των συνανθρώπων τους.

Έτσι κι εμείς θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για το θέμα τους και για τους μελλοντικούς τους στόχους μέσω της ακόλουθης συνέντευξης.

Πάμε να δούμε όσα μας είπαν πιο κάτω:

Γεια σας κορίτσια. Αρχικά, θέλετε να μας εξηγήσετε για το ενδιαφέρον θέμα της καμπάνιας – εκστρατείας που επιλέξατε να ασχοληθείτε;

Χαίρεται! Στο πλαίσιο μαθήματος του κλάδους σπουδών της Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κληθήκαμε να φτιάξουμε τη δική μας καμπάνια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Εμείς, ως μελλοντικοί δημοσιογράφοι και ως άτομα που ψάχνουν χαμόγελα των γύρω μας, επιλέξαμε το διαχρονικό πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας. Είναι ένα θέμα πολύ λεπτό, με πολλές λεπτές ίνες να το περιτριγυρίζουν.

Θεωρήσαμε πως γύρω μας υπάρχουν πολλά στόματα κλειστά, τα οποία υποφέρουν από τη βία στην οικογένεια.

Έτσι, δημιουργώντας την «Πυγμή», την δική μας καμπάνια, προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα διάφορα θέματα που ασχολούνται με την ενδοοικογενειακή βία. Για αρχή, φτιάξαμε τις διάφορες και απαραίτητες σελίδες, σε facebook και twitter, ενώ δημιουργήσαμε και την επίσημη ιστοσελίδα της «Πυγμής».

Όλες οι σελίδες μας περιέχουν τα άρθρα μας, διάφορα βίντεο, φωτογραφίες δικές μας αλλά και άλλων διάφορων ομάδων που έχουν τον ίδιο σκοπό με εμάς. Περιέχουν ακόμα χρήσιμους συνδέσμους από τους συνεργάτες μας ΣΠΑΒΟ, και συνεντεύξεις από ειδικούς.

Ευελπιστούμε στη συνέχιση της δράσης μας η οποία εξαρτάται από τη στήριξη του κόσμου αλλά και τη δική μας δράση για εξάλειψη του φαινομένου αυτού.

Με ποια αφορμή ονομάσατε την ομάδα σας «Πυγμή»; Ποιο είναι το σκεπτικό και ο σκοπός πίσω από αυτή την κίνηση σας;

Ένα από τα σλόγκαν που χρησιμοποιούμε συχνά είναι: «Και μη ξεχνάτε πως μαζί θα τα καταφέρουμε. Θα γίνουμε μια γροθιά, μια «Πυγμή», για να στηρίξουμε αυτούς που έχουν το στόμα κλειστό – επειδή κάποιοι άλλοι τους το κλείνουν».

Έτσι αφορμή αυτού του αρχικού σλόγκαν, θεωρήσαμε πως η καλύτερη ονομασία της καμπάνιας μας θα ήταν «Πυγμή». Μια γροθιά, μια δύναμη η οποία θα ενώνει τους ανθρώπους και θα δρουν μαζί, για ένα καλύτερο μέλλον, για μια καλύτερη ζωή των γύρω τους, για τα θύματα οι οποίοι φοβούνται να μιλήσουν και υποφέρουν από τη βία στην οικογένεια.

Έτσι, η δύναμη η δική μας αλλά και των ατόμων που στηρίζουν την προσπάθειά μας θα βοηθήσει άτομα να μιλήσουν, να βγουν από τον κύκλο της ενδοοικογενειακής βίας. Γι’ αυτό χαρακτηριστικό και το λογότυπό μας το οποίο δείχνει πως ο κύκλος της βίας μπορεί να σπάσει και να βγει έξω, μιλώντας με ειδικούς και λύνοντας το κάθε πρόβλημα.

Ενωμένοι με δύναμη θα τα καταφέρουμε. Με δύναμη θα σηκωθεί το θύμα και θα μιλήσει.

Ποια είναι η άποψη σας για την ενδοοικογενειακή βία, συγκεκριμένα στην Κύπρο; Μάθατε για συγκεκριμένα περιστατικά ή γεγονότα; Αν ναι, ποιες οι εντυπώσεις σας;

Γενικά η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό, το οποίο πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας όλοι. Είναι ένα είδος βίας που δεν λέει να σταματήσει, μπορεί να μειώνεται με τα χρόνια σύμφωνα και με τα στατιστικά στοιχεία που πήραμε από τον Σύνδεσμο πρόληψης της Βίας( ΣΠΑΒΟ), αλλά δεν εξαλείφεται. Η δική μας προσωπική άποψη είναι ότι στην Κύπρο τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που συμβαίνουν είναι εξίσου τα ίδια με άλλες χώρες.

Γιατί η βία υπάρχει δυστυχώς παντού. Αυτό που χρειάζεται είναι να πάρει ο καθένας τα μέτρα του όταν βρεθεί σε τέτοιου είδους κατάσταση και να είναι ενημερωμένος. Εμείς δεν μάθαμε κάποια περιστατικά συγκεκριμένα που συνέβησαν αλλά είναι στα μελλοντικά μας σχέδια.

Ευελπιστούμε στο να μας εμπιστευθεί ο κόσμος και να αρχίσει να ανοίγεται σιγά-σιγά.

Πώς μπορεί ο υπόλοιπος και οι υπόλοιποι νέοι να βοηθήσουν σε θέματα και εκστρατείες ενδοοικογενειακής βίας;

Οι νέοι όπως προαναφέραμε, ανήκουν κι αυτοί σε ένα ευρύτερο κοινό στο οποίο πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση αλλά και ευαισθητοποίηση για τέτοια θέματα. Αυτό που μπορούν να κάνουν επίσης, είναι αν γνωρίζουν για κάποιο περιστατικό να μιλήσουν άμεσα σε ειδικό ή ψυχολόγο- σύμβουλο. Καλό θα ήταν ακόμη να ευαισθητοποιεί και ο ίδιος ο νέος μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό του Facebook ή του Twitter και γιατί όχι να δημοσιεύσει και τις δικές μας δημοσιεύσεις αν του αρέσουν. Θεωρούμε πως η κάθε κίνηση των νέων, αφού θεωρούνται δύναμη του αύριο, είναι σημαντική.

Μπορούν να ερευνούν στατιστικά, διάφορα βίντεο ευαισθητοποίησης και διάφορα άρθρα που αφορούν την βία στην οικογένεια. Όλος ο κόσμος μπορεί να μιλήσει μαζί μας, να ενημερωθεί για το ΣΠΑΒΟ, για τις μορφές βίας στην οικογένεια, για τα στατιστικά και για οτιδήποτε θεωρεί πως είναι σημαντικό να γνωρίζει για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια.

Κι ας μη ξεχνάμε πως δύναμη δεν είναι αυτός που κτυπάει αλλά αυτός που τον κτυπούν. Αυτός θα’ ναι ο δυνατός να ψηλώσει το κεφάλι και να μιλήσει γι’ αυτό που τον προβληματίζει.

Όταν κτυπούν έναν, τότε πονάμε και εμείς. Υποχρέωση μας είναι να υπάρχει χαμόγελο και χαρά σε κάθε σπίτι.

Τέλος, ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι σχετικά με την πιο πάνω καμπάνια; Τι θα θέλατε να πετύχετε ώστε να νιώθετε ικανοποιημένες για το αποτέλεσμα;

Θα θέλαμε να πετύχουμε την ακόμη περισσότερο μείωση του φαινομένου αυτού, ευαισθητοποιώντας το κοινό το οποίο θέλει να ενημερωθεί, αλλά ακόμα και τους θύτες ώστε να αντιληφθούν πως αυτό που κάνουν δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ακόμα ήττα τους. Έπειτα, θα θέλαμε να δώσουμε τη φωνή να μιλήσουν τα θύματα.

Μελλοντικός στόχος η συνεργασία μας με περισσότερους φορείς οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα της βίας στην οικογένεια. Επιθυμούμε περισσότερη στήριξη και βοήθεια του κόσμου, γιατί από τη δύναμη τους παίρνουμε και εμείς θάρρος και συνεχίσουμε τον αγώνα αυτό.

Χρήσιμες διευθύνσεις:

Ευχαριστούμε πολύ τις κοπέλες για όσα μας είπαν και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε ότι κάνουν στο μέλλον!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending