fbpx

Οι φωνές που σημάδεψαν τα Σαββατοκυρίακα μας!

Τι είναι ο αθλητισμός; Συναισθήματα! Η χαρά της νίκης, η λύπη που φτάνει στα όρια της απόγνωσης που έρχεται με την ήττα, η ελπίδα για κάτι καλό, η αντίληψη ότι πάντα αξίζει να προσπαθείς, ότι πάντα υπάρχει αύριο!

Για όλα αυτά τα συναισθήματα, αλλά και για τα χιλιάδες άλλα που μπορεί να προσφέρει ο αθλητισμός υπεύθυνοι είναι οι αθλητικοί σχολιαστές, οι ανθρώποι που φροντίζουν να “ντύνουν” με την φωνή τους όλα τα αθλητικά γεγονότα! Στην Κύπρο, είχαμε την ευτυχία (οι σημερινοί 25αρηδες-30αρηδες τουλάχιστον) να απολαύσουμε φωνές τόσο ευδιάκριτες που σημάδεψαν τα Σαββατοκυρίακα μας και όχι μόνο!

Όσοι παρακολουθούσαν το πρωτάθλημα μας ή έστω τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα του κόσμου δεν γίνεται να μην θυμούνται τους παρακάτω σπήκερ. Εμείς απλά τους μαζέψαμε και σου τους παρουσιάζουμε.

Δες ποιοι είναι παρακάτω:

 

1
Ανδρέας Γεωργιάδης

Όποιος παρακολούθησε Ολυμπιακούς Αγώνες δεν γίνεται να μην γοητεύτηκε από την φωνή του Αντρέα Γεωργιάδη! Με ζωντάνια αλλά και απίστευτες γνώσεις γύρω από τον κλασσικό αθλητισμό μας σκλάβωνε μπροστά από τις οθόνες μας!

Ίσως δεν υπάρχει άλλος σχολιαστής στην Κύπρο που να κατέχει σε τόσο μεγάλο βαθμό όλα τα αθλήματα: μπάσκετ, βόλει, καλιτεχνικό πατινάζ, καταδύσεις, πατινάζ, στίβος, ότι ήθελες ο παλαίμαχος πλέον σχολιαστής ήταν εκεί και ομόρφυνε τις διοργανώσεις με την ξεχωριστή του φωνή! Από το 1972 εξάλλου μέχρι και το 2012 ο συμπαθέστατος Αντρέας Γεωργιάδης ήταν η φωνή των Ολυμπιακών για το ΡΙΚ.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 τον απολαμβάναμε και τηλεοπτικά (πάντα από το ΡΙΚ) όταν φρόντιζε να γεμίζει τα απογεύματα του Σαββατοκυρίακου μας με αθλητισμό αφού πέρα από τη ζωντανή ενημέρωση για τους αγώνες ποδοσφαίρου, ήταν η πρώτη μας επαφή με το στίβο, το χάντμπολ και τόσα άλλα αθλήματα!

2
Στέλιος Παπαμωυσέως

Θεωρείται από πολλούς σαν ο καλύτερος αθλητικός ρεπόρτερ της Κύπρου. Σε μια εποχή που στο κυπριακό ραδιόφωνο είχε μπει για τα καλά ο ιδιωτικός τομέας και το κρατικό ΡΙΚ έπαψε να είναι η μόνη πηγή μετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων, η φωνή του Στέλιου Παπαμωυσέως να περιγράφει τα μεγάλα ντέρμπι του κυπριακού πρωταθλήματος την δεκαετία του ’90 και του 2000 ήταν χωρίς υπερβολή το κάτι άλλο.

Στιβαρή, χαρακτηριστική και ενθουσιώδης σε έβαζε για τα καλά στο πνεύμα των αγώνων. Με τον Στέλιο στο μικρόφωνο δεν μπορούσες να βαρεθείς ποτέ! Δεν έκρυψε ποτέ το γεγονός ότι υποστηρίζει την ΑΕΛ (εξάλλου όλοι μας έχουμε μια ομάδα) χωρίς όμως να παρεμβαίνει ο οπαδισμός στις μεταδόσεις του. Όποιος τον άκουσε να μεταδίδει ευρωπαϊκές βραδιές του ΑΠΟΕΛ, της Ομόνοιας και της Ανόρθωσης (όπως στο παραπάνω βίντεο) απλά πιστοποιεί το παραπάνω σχόλιο: Ότι όταν μετέδιδε παιχνίδι ομάδας μας στην Ευρώπη, αυτόματα η ομάδα μας ήταν η ομάδα του!

3
Σάββας Κοσιάρης

https://www.youtube.com/watch?v=a60j2Z1FPhM&t

Όταν η (τότε) Lumiere έκανε τα πρώτα της βήματα στον χώρο των τηλεοπτικών μεταδόσεων αγώνων ποδοσφαίρου, η φωνή του Σάββα Κοσιάρη ήταν ουσιαστικά η φωνή της συνδρομητικής τηλεόρασης. Κάθε οπαδός / φίλαθλος που έτυχε να δει αγώνες στα τέλη της δεκαετίας του ’90 από την LTV θα μπορούσε να αναγνωρίσει ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες την φωνή του μπαρουτοκαπνισμένου αθλητικού συντάκτη.

Μελετημένος όσο λίγοι συνάδελφοι του στην Κύπρο, πάντα φρόντιζε να “στολίζει” τους αγώνες που μετέδιδε με ιστορικά στοιχεία του παρελθόντος του κυπριακού ποδοσφαίρου. Ιδιαίτερη χαρακτηριστική και η ατάκα του “ε-ε-ε-εδώ” όταν έβλεπε σε επανάληψη κάποια φάση, θέλοντας με τον τρόπο του να βοηθήσει τους τηλεθεατές του.

4
Γιάννης Βασιλείου

https://www.youtube.com/watch?v=MXV-30sU_VE

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 όταν και θυμάμαι τον εαυτό μου να ασχολείται με το πρωτάθλημα, θυμάμαι την φωνή του Γιάννη Βασιλείου από το Τσίρειο! Κάθε αγώνας στη Λεμεσό είχε την σφραγίδα του ξεχωριστού σχολιαστή αφού φωνή σαν και την δική του δεν έχει άλλος! Ακούγεται απλό και όντως είναι! Ο σπήκερ από την Λεμεσό είναι μοναδικός στο είδος του ενώ πέρα από την χαρακτηριστική του φωνή, ήξερε πάντα πως να δώσει ζωντάνια και χαρακτήρα σε κάθε αγώνα!

Είναι υπεύθυνος για την “τραβέρσα” στα κυπριακά γήπεδα αφού κανένας άλλος σχολιαστής στην Κύπρο δεν χρησιμοποιούσε τον συγκεκριμένο όρο στα γήπεδα ενώ χαρακτηριστικό του ήταν και το πλούσιο λεξιλόγιο χωρίς όμως να γεμίζει τις μεταδόσεις του με περιττά σχόλια! Από τις πλέον αγαπημένες φωνές των γηπέδων, έχει χαρακτηρίσει μια ολόκληρη εποχή!

5
Άκης Κυριάκου

Ανάμεσα στις πολλές φωνές που κατέκλυσαν το κυπριακό, αθλητικό ραδίοφωνο όλα αυτά τα χρόνια, η φωνή του συμπαθέστατου Άκη Κυριάκου σε κερδίζει με την πρώτη. “Από την προσωρινή έδρα της Ανόρθωσης, μακριά από την αγαπημένη Αμμόχωστο….” είναι μια ατάκα που είπε χιλιάδες φορές ο δημοσιογράφος από την κατεχόμενη Λύση σαν ο σχεδόν μόνιμος σχολιαστής των παιχνιδιών της Ανόρθωσης από το “Αντώνης Παπαδόπουλος“.

Πραγματικά ερωτευμένος με το ποδόσφαιρο, ούτε η περιπέτεια υγείας που περνά δεν τον εμποδίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αφού, αν και καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι τα τελευταία χρόνια, δίνει κάθε εβδομάδα το παρών του στα γήπεδα. Πέρα από κάθε αμφιβολία, πρόκειται για μια φωνή που σημάδεψε τα ερτζιανά και χαράχτηκε έντονα στη μνήμη κάθε σημερινού 30αρη. Από τις λίγες πραγματικά ζεστές φωνές, δίνει από μόνη της ενδιαφέρον ακόμα και σε παιχνίδια όπου η δράση δεν είναι τόσο έντονη!

6
Γιώργος Χελάκης

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μιλά ελληνικά που να μην συνέδεσε την κατάκτηση του Euro από την Εθνική Ελλάδας το 2004 με τις γεμάτες ένταση και συναίσθημα φωνές του Γιώργου Χελάκη!Ο απίθανος Χελάκης έγινε ένα όνομα – μύθος στις αθλητικές μεταδόσεις όταν πετούσε ατάκες όπως “Σκίζει τους Γάλλους σαν σαρδέλες“, “Δεν περιγράφω άλλο” και τα μακρόσυρτα του “Γκοοοοοολ“!

Όταν μάλιστα βραχνιασμένος μεταδίδει πλέον την τελετή απονομής του τροπαίου στην επίσημη αγαπημένη η τρίχα σηκώνεται κάγκελο! “Ζωντανή” φωνή, ήξερε τον τρόπο να μεταδίδει κάθε λογής συναίσθημα στον ακροατή και δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως ήταν από μόνος του λόγος που η Ελλάδα κατέκτησε το Euro! Βέβαια, από τότε μέχρι και σήμερα κάθε αγώνας της Εθνικής έχει την δική του σφραγίδα είτε σε Euro ή σε Μουντιάλ! Εθνική Ελλάδας και Χελάκης πάνε μαζί, βλέπεις!

Εσύ ποια φωνή θυμάσαι περισσότερο;

 

Δες επίσης: Μεταγραφές που έριξαν τα τσιμέντα στο κυπριακό ποδόσφαιρο! (Part 1)

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending