fbpx

5+1 ντοκιμαντέρ για το ποδόσφαιρο που αξίζει να δεις!

Ντοκιμαντέρ. Μια λέξη, που το ξέρω, ακούγεται βαρετή, ανιαρή. “Τι να κάτσω τώρα να βλέπω για τις πυγολαμπίδες της Αφρικής ή πώς αναπαράγεται η άσπρη τίγρη. Θα κάτσω να δω καμιά σειρά, ρε φίλε, που έχει και δράση και ενδιαφέρον” θα μπορούσε να είναι μια αναμενόμενη σκέψη στο άκουσμα του “Έλα να δούμε κανένα ντοκιμαντέρ, ρε φίλε”.

Έλα όμως που η παραπάνω, λογικότατη, σκέψη αλλάζει όταν η κουβέντα έρχεται στο ποδόσφαιρο. Γιατί “ο βασιλιάς των σπορ” είναι γεμάτος από ιστορίες, άλλες όμορφες, άλλες άσχημες, που αξίζει να ακούσεις. Ποιος δεν θα ήθελε άλλωστε να χαλαρώσει μαθαίνοντας 2 πράγματα παραπάνω για το άθλημα που συγκλονίζει εκατομμύρια κόσμου;

Έτσι, μαζέψαμε 5+1 ποδοσφαιρικά ντοκιμαντέρ που αξίζουν κάθε λεπτό του χρόνου που θα διαθέσει κανείς για να τα δει και σου τα παρουσιάζουμε.

Δες ποια είναι πιο κάτω:

 

1
Hillsborough

Είναι μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και η μεγαλύτερη στην Αγγλία. Εξάλλου, αν και το κακό έγινε το 1989, μέχρι και σήμερα συζητείται τι έγινε λάθος και ποιος φταίει. Το 2016 ήρθε και η επίσημη ετυμηγορία ότι το φταίξιμο ανήκε εξ ολοκλήρου στις αρχές και με αυτή την ευκαιρία βγήκε στην δημοσιότητα το παραπάνω ντοκιμαντέρ.

Είναι ίσως η πιο ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη ταινία για την μεγάλη τραγωδία αφού δίνει έμφαση στα πράγματα που μπορούσαν να γίνουν ούτως ώστε να αποφευχθεί αυτή η μαύρη σελίδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου αλλά και το πώς η αστυνομία προσπάθησε να ρίξει τις δικές της ευθύνες στους οπαδούς της Liverpool. Οι συνεντεύξεις από αυτόπτεις μάρτυρες είναι απλά συγκλονιστικές!

2
The two Escobars

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, στη Κολομβία μια λέξη κυριαρχούσε στα στόματα όλων: Escobar. Από τη μια ο βαρόνος των ναρκωτικών, Pablo και από την άλλη ο αρχηγός της εκπληκτικής, τότε, Εθνικής Κολομβίας, Andres. Βέβαια, καμιά συγγένεια ανάμεσα στους 2, μάλλον μια τραγική σύμπτωση της μοίρας ήταν σε μια συγκεκριμένη εποχή να υπάρξουν 2 Escobar που στιγμάτισαν τόσο την μοίρα μιας χώρας.

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει με κάθε παραστατικότητα ποια ήταν η σχέση των ναρκωτικών (και των μεγαλέμπορων τους) με το ποδόσφαιρο στην χώρα της Λατινικής Αμερικής αλλά και πώς η πιο πάνω σχέση επηρέασε την χώρα. Για όλους του φαν (και όχι μόνο) του λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου αλλά και για όσους ιντριγκάρει η συγκεκριμένη ιστορία πραγματικά επιβάλλεται να το δουν έστω μια φορά!

3
The class of ’92

Η περίφημη γενιά του ’92 με τους Giggs, αδέλφια Neville, Beckham και Scholes επηρέασε όσο καμιά άλλη την Manchester United. Κάτω από τις οδηγίες του μεγάλου Sir Alex Ferguson, οι συγκεκριμένοι αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο για να μετατραπεί η United από μια ομάδα που έψαχνε να βρεί την παλιά της αίγλη σε μια μηχανή συλλογής τίτλων.

Κάπως έτσι, το ντοκιμαντέρ κάνει μια βαθιά βουτιά στο δέσιμο ανάμεσα στους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές, το ξεκίνημα τους αλλά και το πώς ο καθένας επηρέασε τους “κόκκινους διάβολους”. Εξάλλου, άλλο να τα ακούς από τρίτους, άλλο από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές.

Και μπορεί ο Roy Keane να σχολίασε για την ταινία πως υποτίμησε τον ρόλο του Scholes σε σχέση με τους άλλους, αλλά δεν παύει από το να είναι ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τους φίλους της Manchester United, του αγγλικού ποδοσφαίρου και όσων άλλων θα ήθελαν να μάθουν πώς μια παρέα παιδιών έγιναν θρύλοι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου!

4
Les bleus

Μπορεί το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ να είναι στα γαλλικά (μπορείς να το βρείς στο διαδίκτυο με αγγλικούς, τουλάχιστον, υπότιτλους) αλλά αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για κάθε ποδοσφαιρόφιλο. Αναλύει μια περίοδο (1996-2016) όπου η εθνική Γαλλίας ήταν πραγματικά μια από τις καλύτερες του κόσμου!

Από την αποθέωση του 1998-2000 μέχρι και την (προσωρινή) πτώση του 2008-2010 και από την τελευταία παράσταση μιας γενιάς το 2006 μέχρι και την αναδιοργάνωση του 2016, όλα εξηγούνται σε ένα εξαιρετικό από κάθε απόψη ντοκιμαντέρ. Ποιος άλλωστε δεν θέλει να ξαναζήσει τα απόλυτα highlights της καριέρας του καλύτερου, ίσως, ποδοσφαιριστή του κόσμου, του Zinedine Zidane;

Από το μαγικό 1998 ως και την κουτουλιά στον Materazzi στο τελευταίο του show, ο μεγάλος Ζιζού είναι από μόνος του αφορμή για να κολλήσεις στην οθόνη!

5
I believe in miracles

Η αγαπημένη ποδοσφαιρική ιστορία εκατομμυρίων κόσμου (συμπεριλαμβανομένου και του γράφων) και το πιο απίθανο ποδοσφαιρικό παραμύθι είναι η Nottingham Forest του Brian Clough. Αυτό το παραμύθι είναι πού παρουσιάζεται στη συγκεκριμένη ταινία.

Πώς μια μικρομεσαία ομάδα της Αγγλίας έγινε η βασίλισσα της Ευρώπης κάτω από τις οδηγίες του καλύτερου Άγγλου προπονητή όλων των εποχών, πώς ο ποδοσφαιρικά ιδιοφυής (και λίγο εκκεντρικός) Cloughie ενέπνευσε την ομάδα και άλλα τόσα, όλα εξηγούνται στο ντοκιμαντέρ.

Πρόκειται για 2 ώρες πραγματικής ποδοσφαιρικής ψυχαγωγίας αφού πρωταγωνιστές αυτής της ταινίας είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, ο Clough, ο βοηθός του Peter Taylor και οι ποδοσφαιριστές τους!

6
Στιγμές ζωής – Τραπεζούντα

Είναι ίσως η πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία της Ανόρθωσης αλλά και μια από τις πλέον επικές στιγμές του κυπριακού ποδοσφαίρου. Είναι εξάλλου η μοναδική ίσως στιγμή πού οι Κύπριοι φίλαθλοι ενώθηκαν ανεξαρτήτως ομάδας.

Για καλή μας τύχη, την ιστορία των αγώνων Ανόρθωση – Τραμπζονσπόρ, των όσων προηγήθηκαν αλλά και όσων έγιναν στην Τουρκία κατέγραψε η εκπομπή “Στιγμές Ζωής“, πριν μερικά χρόνια, δίνοντας την ευκαιρία σε μας πού τις ζήσαμε να θυμόμαστε εκείνες τις μέρες αλλά και σε όσους δεν είχαν την ευκαιρία να τις ζήσουν να μάθουν τι ακριβώς έγινε το καλοκαίρι του 2005. Το κορυφαίο ντοκιμαντέρ (μέχρι το επόμενο) που να ασχολείται με κυπριακό ποδόσφαιρο!

Εσύ θα δεις αυτά τα ντοκιμαντέρ; 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending