fbpx

Οι συνήθειες των επιτυχημένων ανθρώπων: Έτσι θα ανακαλύψεις τα δυνατά χαρακτηριστικά σου!

Τα δυνατά χαρακτηριστικά κάθε ατόμου, αποτελούν σίγουρα κάτι το οποίο είναι σημαντικό να τα ανακαλύψεις.

Συνδέονται άμεσα με τα ταλέντα και τις κλίσεις, και κατά συνέπεια με τον σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό.

Παρακάτω λοιπόν, επισημαίνονται διάφοροι τρόποι εντόπισης των δυνατών μας χαρακτηριστικών, που θα μας βοηθήσουν επαγγελματικά:

 

1
Μπες στη διαδικασία να ξεκινήσεις κάτι καινούριο

Αν δεν έχεις ιδέα σε τι είσαι καλός, σίγουρα πρέπει να αρχίζεις να δοκιμάσεις διάφορες δραστηριότητες, είτε είναι σχετικές, είτε όχι με τη σχολή σου. Ο εθελοντισμός σε όλες του τις εκφάνσεις, μπορεί να σου προσφέρει τέτοιες ευκαιρίες, και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να μάθεις, να δοκιμάσεις, να δεις αν είσαι ή όχι καλός σε κάτι, και αν όχι να δοκιμάσεις κάτι άλλο.

Μάθε εδώ τα πάντα για την AIESEC!

Είναι ένας εύκολος τρόπος, και γίνεται όταν κλείσεις τα 18 σου χρόνια (ή ακόμα από όταν βρίσκεσαι στο σχολείο) – είναι κάτι που μπορείς να το κάνεις όποτε θέλεις.

Επίσης, ένας άλλος τρόπος, είναι να ψάξεις για σεμινάρια πάνω σε διάφορα θέματα, και να δεις τι σου κινεί το ενδιαφέρον περισσότερο, τι σου ταιριάζει, ή ακόμα να ξεκινήσεις και μαθήματα, σε γλώσσες, χορό, Η/Υ κτλ.

Υπάρχουν πάντα, και ακόμα και μέσω του Internet, υπάρχουν video στο youtube για να αποκτήσεις γνώσεις πάνω σε ότι μπορείς να φανταστείς. Δοκίμασε κάτι καινούριο και θα δεις ότι είτε θα αρχίσεις να αποκλείεις σε τι δεν είσαι τόσο καλός, και να ανακαλύπτεις σε τι είσαι.

2
Εντόπισε τι σε ενθουσιάζει

Συνήθως, αυτό που μας ενθουσιάζει είναι αυτό και στο οποίο είμαστε πραγματικά καλοί. Όταν κάνουμε κάτι που μας γεμίζει, μας αρέσει να μπαίνουμε στη διαδικασία να το κάνουμε, συνδέεται με τα δυνατά μας χαρακτηριστικά κατά άμεσο τρόπο.

Το σύνηθες λάθος όμως σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι δεν μπορούμε να εντοπίσουμε σε τι είμαστε καλοί γιατί έχουμε την τάση να το υποβιβάζουμε.

Ένα κομμάτι μίας δραστηριότητας που μας ενθουσιάζει και μας αρέσει και έχουμε την τάση να θέλουμε να το επαναλαμβάνουμε, σημαίνει ότι για να μεταφραστεί σε δυνατό χαρακτηριστικό, πρέπει να αρχίσουμε να ενδιαφερόμαστε για αυτό. Πρέπει να επιμείνουμε και να το αναπτύξουμε αλλιώς θα παραμείνει μόνο, εν δυνάμει, δυνατό χαρακτηριστικό.

3
Κάνε ένα τεστ σχετικά με τα χαρακτηριστικά σου

Θα βρεις άπειρα στο Internet. Λέγονται τεστ προσωπικότητας και μέσα από ερωτήσεις μπορούν να σε κατευθύνουν στα δυνατά σου χαρακτηριστικά άμεσα. Μπορεί να διαρκούν από 5 λεπτά, όμως όπως και να ‘χει, όσο περισσότερες ερωτήσεις έχουν τόσο πιο αξιόπιστο το αποτέλεσμα.

Το πιο σημαντικό από όλα βέβαια είναι σίγουρα να διαβάσεις αναλυτικά το αποτέλεσμα και να μπορέσεις να τα συνδυάσεις με αυτά που σου αρέσουν να κάνεις.

Τα personality test σίγουρα σε κατευθύνουν αλλά, τα αποτελέσματα είναι περιορισμένα. Έτσι μη μένεις μόνο σε αυτά. Άρχισε να το διαβάσεις και να ψάχνεις τι όντως ισχύει και τι όχι.

4
Ρώτα τον περίγυρό σου

Ξεκίνησε από την οικογένεια σου και τους φίλους σου. Θα μπορέσουν σίγουρα να σου δώσουν μια αντικειμενική γνώμη για το ποια είναι τα δυνατά σου χαρακτηριστικά κατά τη γνώμη τους. Ωστόσο, για να αποφύγεις σίγουρα την υποκειμενικότητα του καθένα, συγκέντρωσε διάφορες γνώμες και δες πού ταυτίζονται (γιατί σίγουρα κάπου θα ταυτίζονται).

Μη φοβάσαι να τους εμπιστευτείς, ειδικά αν σε ξέρουν πολύ καιρό, τις περισσότερες φορές μπορούν να σε κρίνουν καλύτερα και από τον ίδιο σου τον εαυτό.

Σίγουρα, τις περισσότερες φορές, είτε τα γνωρίζουμε και δεν ξέρουμε πώς να τα αξιοποιήσουμε στον επαγγελματικό τομέα, είτε δεν τα ξέρουμε καθόλου. Δεν είναι καθόλου κακό, οι περισσότεροι δεν μπορούν.

Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι σημαντικό, ώστε να ξεκινήσουμε και να το ψάχνομε. Αλλιώς ίσως να μην τα βρούμε ποτέ, και ίσως να μην βρούμε αυτό που ψάχνουμε επαγγελματικά, ώστε να μας ικανοποιεί πλήρως.

Θα ξεκινήσεις να εφαρμόζεις τα πιο πάνω από σήμερα;

 

Το άρθρο γράφτηκε από τη Ντίνα Παιταρίδου
και στάληκε στο StudentLife.com.cy για δημοσίευση.

Στείλε μας κι εσύ το δικό σου άρθρο, video ή εικόνα εδώ: SUBMIT & GO VIRAL

 

Δες επίσης: Όσα μας είπε νεαρή εθελόντρια που έμεινε για 6 εβδομάδες στη Σερβία μέσω της AIESEC!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,400FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending