fbpx

Σταμάτα να ΣΤΙΓΜΑτίζεις και ψάξε για λύσεις!

Στόχος: Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι σπάνια. Δεν θα με απασχολήσουν ποτέ!

ΚΑΤΑΡΡΙΨΕ ΤΟ!

 

Στην εποχή μας, ο άνθρωπος εμφανίζεται ιδιαίτερα εύθραυστος όσον αφορά την ψυχική του υγεία, ενώ η συχνότητα εμφάνισης ψυχικών διαταραχών αυξάνεται διαρκώς.

1
Τι περιλαμβάνει η ψυχική υγεία;

Η ψυχική υγεία είναι ενας όρος-ομπρέλα  και περιγράφει την  κατάσταση ευημερίας κατά την οποία κάποιος αντιλαμβάνεται και αξιοποιεί τις ικανότητές του, είναι ικανός να αντιμετωπίσει το καθημερινό στρες, να διαμορφώνει ικανοποιητικές διαπροσωπικές  σχέσεις, να εργάζεται παραγωγικά και να μπορεί να συνεισφέρει στην κοινότητά του.

2
Η ψυχική υγεία μας αφορά όλους και χρειάζεται την προσοχή και τη φροντίδα μας καθώς συνδέεται άρρηκτα με τη σωματική.

Αν και οι προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από θέματα ψυχικής υγείας έχουν βελτιωθεί την τελευταία δεκαετία, το στίγμα και οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας παραμένουν πολύ έντονα.

Το ήξερες ότι;

  • Ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας ΔΕΝ είναι σημάδι αδυναμίας, ούτε κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι. Μπορεί να οφείλεται σε δύσκολες καταστάσεις της ζωής ή σε κάποιο τραυματικό γεγονός.
  • Οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι δυστυχώς πιο πιθανό να πέσουν οι ίδιοι θύματα βίας ή να υποστούν κάποια σωματική βλάβη παρά να προκαλέσουν βία
  • Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει, αλλά πρέπει να θεωρείται μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι η λύση καθ’ αυτή: υπάρχουν προοδευτικές εναλλακτικές μέθοδοι και πρέπει να τις προωθήσουμε.
  • Η εφηβεία είναι μια μεταβατική περίοδος γεμάτη προκλήσεις κατά την οποία είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν προβλήματα ψυχικής υγείας (1 στους 5 έφηβους παγκοσμίως θα βιώσει κάποιο πρόβλημα)

Οι πολλές πλάνες που περιβάλλουν τις διαταραχές ψυχικής υγείας καθιστούν δύσκολη τη διαχείρισης τους. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το στίγμα είναι εμπόδιο στην αποτελεσματική θεραπεία τους.

3
ΑΛΛΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΑ;

Στίγμα σημαίνει κηλίδα, ανεξίτηλο σημάδι, λεκές. Μεταφορικά το στίγμα είναι ένας έντονα μειωτικός χαρακτηρισμός, που αποδίδεται σε κάποιον και από τον οποίο είναι πολύ δύσκολο να απαλλαχθεί.

Είναι η κακή φήμη και η ηθική απαξία που συνοδεύει και βαρύνει οριστικά κάποιον.

Η ζωή λοιπόν, μπορεί να είναι μια φάρσα που πρέπει να ζήσουν όλοι, αλλά έχουν το δικαίωμα να την αντιμετωπίσουν με τη σοβαρότητα και τη σοβαροφάνεια που οι ίδιοι επιθυμούν…

Μπορεί να έχει δύναμη, ένα αισθημα, ή μια ιδέα, αλλά δεν γίνονται και πανανθρώπινα.

4
MIND YOUR MIND και κυρίως MIND YOUR LIFE


ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΛΙΤΑ ΤΟΛΜΗΡΑ, ΝΑ ΔΡΑΣ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΖΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΝΑΙΟΨΥΧΙΑ ΑΤΟΜΟΥ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ…

(με τελείες στο τέλος, όχι ως ένδειξη ασάφειας, αλλά πιστή αξίωση προσδοκίας!)

Τζωρτζίνα Δημοπούλου
Δευτεροετής φοιτήτρια
Ιατρική Σχολή Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Δες επίσης: Νιώθεις πως έχεις κατάθλιψη; Μάθε πώς να την ξεπεράσεις!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending