fbpx

Όσα μάθαμε για τη συμμετοχή της Κύπρου στο Space Apps Challenge της NASA!

Έτυχε να ακούσεις καθόλου για το Space Apps Challenge; Ήξερες ότι η Κύπρος στέλνει και τη δική της αποστολή ανάμεσα σε 25.140 συμμετοχές;

Μιλήσαμε με ένα από τα μέλη της ομάδας αποστολής, τον Wael και πιο κάτω ακολουθούν όλα όσα συζητήσαμε για τους στόχους και την προετοιμασία τους ως ομάδα NestFold!

Δες τη συνέντευξη πιο κάτω:

 

Γεια σου Wael. Αρχικά θέλεις να μας εξηγήσεις τι είναι ακριβώς το Space Apps Challenge;

Το Space Apps Challenge, είναι ένας διαγωνισμός, ο οποίος πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε 187 τοποθεσίες, 69 χώρες, με συνολικά 25.140 διαγωνιζόμενους, δίνοντας 48 ώρες για την επίλυση ενός προβλήματος, το οποίο δίνεται από τη NASA.

Στα πλαίσια αυτού διαγωνισμού, από τις αρχικά 1431 ομάδες παγκόσμια, η ομάδα μας NestFold προκρίθηκε στις 139.

Τώρα εκπροσωπώντας την Κύπρο στην κατηγορία People’s Choice, διεκδικούμε με προοπτικές μια θέση στην πρώτη 5άδα – μια σημαντική διάκριση για τη χώρα μας!

Τι είναι το NestFold project και τι περιλαμβάνει;

Πρόκειται για τη δημιουργία καινοτόμων καταφυγίων που θα ρίχνονται από αεροπλάνο/ελικόπτερο ή βρίσκονται εγκατεστημένα σε συγκεκριμένες περιοχές. Χρησιμεύουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως φυσικές καταστροφές, όπου υπάρχουν ανεξέλεγκτες πανικοβλημένες μάζες ανθρώπων, οι οποίοι μπορεί να είναι παγιδευμένοι ή είναι αδύνατο να διασωθούν άμεσα.

Τα συγκεκριμένα καταφύγια/κάψουλες μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα και να αντέξουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες, όπως σε περιοχή όπου αναμένεται ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, πλημμύρες, σεισμούς και κατολισθήσεις.

Το κάθε καταφύγιο είναι πτυσσόμενο μετά την προσεδάφιση του και επαναχρησιμοποιήσιμο. Σχεδιάστηκε ώστε να φιλοξενεί 18 άτομα με τροφή για 6 μέρες, πρώτες βοήθειες, επικοινωνία μέσω δορυφόρου της NASA για εντοπισμό και πληροφορίες για την κατάσταση των επιβαινόντων.

Επίσης λειτουργεί ως σταθμός συλλογής δεδομένων, στέλνοντας σε κεντρικό σύστημα πληροφορίες και δεδομένα όπως ποσότητα οξυγόνου στην ατμόσφαιρα και στο καταφύγιο, θερμοκρασία εντός και εκτός, ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου, ταχύτητα καταφυγίου εφόσον παρασύρεται από νερό και πολλά άλλα. Πολλά από αυτά έρχονται να επιβεβαιωθούν με real time εικόνες από δορυφόρους της NASA.

Είναι ουσιαστικά «Disaster Management for people», με σκοπό να σώσει ζωές άμεσα και όχι έμμεσα.

Ποιοι βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του και πόσος χρόνος αφιερώθηκε συνολικά;

Πίσω από αυτή τη δημιουργία είμαστε συνολικά 17 άτομα, από διαφορετικούς κλάδους, ώστε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση του εγχειρήματος.

Συνολικά, είχαμε περίπου 30 ώρες στον διαγωνισμό για να δεχθούμε το πρόβλημα και να βρούμε λύση. Μετά τη διάκριση στο τοπικό επίπεδο, είχαμε μια εβδομάδα για να δημιουργήσουμε ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων, εξηγώντας τι έχουμε φανταστεί και δημιουργήσει εικονικά με 3D σχέδια, ανάλυση υλικών και πιθανά σενάρια.

Πώς μπορεί ο κόσμος να ψηφίσει την κυπριακή συμμετοχή στο Space Apps Challenge;

Η ψηφοφορία έχει ήδη ξεκινήσει και όποιος επιθυμεί μπορεί να μας ψηφίσει ακολουθώντας τις οδηγίες ΕΔΩ!

Μετά την εγγραφή του mail, χρειάζεται να μπεις στο mail σου και να πιστοποιήσεις τον λογαριασμό σου, κάνοντας ένα μόνο ακόμα κλικ!

Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας σας και πώς θα προσπαθήσετε να τους πετύχετε στο μέλλον;

Ο κύριος στόχος της ομάδας, είναι να φέρουμε στην πρώτη θέση παγκόσμια την ιδέα NestFold και να εμφανίσουμε ξανά, την Κύπρο στον χάρτη της NASA.

Για να επιτευχθεί αυτό, η επιλογή είναι στο χέρι του κόσμου και στην ψηφοφορία.

Μέχρι τώρα, πέρα από λαμπρή συνεργασία μεταξύ μας, σύμφωνα με τα επίσημα δείγματα του διαγωνισμού είμαστε στη 2η παγκοσμίως θέση.

Στις 22 Μαΐου λήγουν οι ημιτελικοί με 5 προκρινόμενες ομάδες να οδηγούνται στον τελικό γύρω ψηφοφορίας που θα διαρκέσει ακόμα 2 εβδομάδες.

Ευχαριστούμε τον Wael για τη συνέντευξη και ευχόμαστε στη NestFold καλή επιτυχία στο Space Apps Challenge – Ψήφισε τους κι εσύ! 😉

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending