fbpx

Challenge “Μπλε Φάλαινα”: Μάθε τι είναι και γιατί είναι επικίνδυνο αυτό το online παιχνίδι!

Αν είσαι συχνός χρήστης των social media, πολύ πιθανό να έχεις προσέξει άρθρα σχετικά με την πρόκληση μπλε φάλαινα.

Δυστυχώς το αντικείμενο δεν είναι το γνωστό θυλαστικό αλλά το καινούριο διαδικτυακό παιχνίδι-εφιάλτης.

Μάθε παρακάτω όλα όσα δεν ήξερες για αυτό το επικίνδυνο online παιχνίδι!

 

1
Τι είναι όμως και τι το κάνει τόσο επικίνδυνο;

Το παιχνίδι ξεκίνησε στη Ρωσία το 2013 από τον Philip Budeikin, πρώην φοιτητή ψυχολογίας, και σκοπός του ήταν να “καθαρίσει” την κοινωνία από όσουν δεν είχαν αξία, τους φαινομενικά… άχρηστους.

Αρχικά το όνομα του παιχνιδιού ήταν “F52’’ και ήταν ένα group στο VKontakte, το ρωσικό version του Facebook. Αργότερα κυκλοφόρισε και ως application.

Το 2015 πιστεύεται πως είχαμε το πρώτο θύμα. Πήρε το όνομά του από ένα φαινόμενο που λέγετε beaching, κατά το οποίο οι φάλαινες βγαίνουν στην ακτή για να… πεθάνουν.

Όπως οι φάλαινες, έτσι και οι παίχτες πρέπει να βρουν από μόνοι τους τα group και links για να συμμεταίχουν στο παιχνίδι.

2
Πώς παίζεται το παιχνίδι και ποιοι είναι οι κανόνες;

Το παιχνίδι αποτελείται από 50 εντολές, τις οποίες δίνει ο διαχειριστής του παιχνιδιού και πρέπει να εκτελεστούν στο διάστημα 50 ημερών.

Έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο αφού από τη στιγμή που επιβεβαιώνει την συμμετοχή του ο παίχτης δεν έχει τη δυνατότητα να σταματήσει ή να αρνηθεί τους κανόνες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αν ο παίχτης αλλάξει γνώμη, τότε αρχίζουν να τον απειλούν και να του επιβάλλουν κυρώσεις.

Η τελευταία εντολή είναι πάντοτε η ίδια: να πηδήξει ο παίχτης από το πιο ψηλό κτήριο της περιοχής του. Το παιχνίδι φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό σε άτομα ηλικίας 13-17 με οικογενιακά προβλήματα, που αναζητούν σύνδεση με κάποιον και έχουν έντονες τάσεις αυτοκτονίας.

3
Αριθμός θυμάτων παγκόσμια

Μέχρι στιγμής παγκοσμίως έχουν σημειωθεί 130 θύματα, 16 από αυτά άμεσα συνδεδεμένα με τον Philip Budeikin, και δυστυχώς οι αριθμοί αυξάνονται μέρα παρα μέρα.

Τρία κρούσματα καταγράφηκαν στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα. Μια 15χρονη από τη Θεσσαλονίκη παραδέκτηκε τη συμμετοχή της στο παιχνίδι και ισχυρίζεται πως συμμετείχαν ακόμα 15 φίλοι και συμμαθητές της.

4
Προσπάθειες από γονείς και εκπαιδευτικούς

Σε πολλές χώρες γίνονται προσπάθειες για ενημέρωση γονέων, εκπαιδευτικών αλλά και εφήβων σχετικά με το θέμα.

Στη Γαλλία η αστυνομία έκανε δημόσια παράκληση προς όλους τους πολίτες και στην Ελλάδα το Χαμόγελο του Παιδιού έκανε την ίδια παράκληση για να προσέχουν οι γονείς τι κάνουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο.

Πιο άμεσα μέτρα έλαβε η Βραζιλία, η οποία έχει θρηνίσει και τα περισσότερα θύματα, με την κατασκευή του διαδικτυακού παιχνιδιού Ροζ Φάλαινα (Pink Whale Project) σκοπός του οποίου είναι να βοηθήσει όσους έχουν αυτοκτονικές τάσεις και κατάθλιψη μέσω ευχάριστων εντολών.

Πολλοί υποστηρίζουν πως αυτό που οδηγεί τους έφηβους στο να “παίξουν” (με) τη ζωή τους είναι η έλληψη επικοινωνίας με το στενό και οικογενειακό τους περιβάλλον.

Εσύ τι πιστεύεις;

 

Δες επίσης: 5+1 περιστατικά δολοφονίας παιδιών που συγκλόνισαν την κοινωνία μας!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending