fbpx

Είμαι περήφανος που φέτος “μιλάμε για αγάπη” και θα περπατήσουμε “περήφανα” όλοι μαζί…

Πότε ένα άτομο είναι περήφανο; Είναι πιο εύκολο να είναι περήφανο για τον εαυτό του ή για τους άλλους, όποιοι και αν είναι αυτοί; Είναι μια “απλή” έκφραση αποδοχής ή κάτι περισσότερο;

Το περήφανο άτομο νιώθει το αίσθημα αυτό για τις πράξεις, τα λόγια ή και τις σκέψεις; Μπορεί να είναι περήφανο ακόμα και για τις πιο απλές καθημερινές επιλογές του;

1
Τι εννοώ με τις προηγούμενες ρητορικές ερωτήσεις;

Θέλω να ξέρετε ότι αναφέρομαι σε συγκεκριμένο είδος περηφάνειας. Εκείνου που ωθεί κάποιο άτομο σε πορείες για να διεκδικήσει τα αναφαίρετα δικαιώματα του ιδίου και του συνανθρώπου του.

Του ατόμου που ο σεξουαλικός προσανατολισμός και το φύλο του δεν συνάδουν με την ετεροκανονικότητα που είναι φτιαγμένη η κοινωνία. Αυτού που ενώ περιθωριοποιείται, παραγκωνίζεται και θεωρείται πολίτης δεύτερης κατηγορίας, ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ.

2
Μήνας Περηφάνειας λοιπόν στην Κύπρο!

Από τις 13 μέχρι τις 28 Μαΐου πραγματοποιούνται στην Κύπρο εκδηλώσεις για την ορατότητα και τη διεκδίκηση ισότητας για τα ΛΟΑΤΙ άτομα.

Αποκορύφωμα θα αποτελέσει η πορεία περηφάνειας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Μαΐου στη Λευκωσία. Σε αυτή την πορεία περπατάνε άτομα ΠΕΡΗΦΑΝΑ που πιστεύουν ότι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι πανανθρώπινο αγαθό και όχι πλεονέκτημα συγκεκριμένων ατόμων.

3
Είναι περήφανοι που βγαίνουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν ισοτιμία

Περπατάνε για κάθε άτομο που βασανίστηκε και βασανίζεται, για κάθε άτομο που σκοτώθηκε και σκοτώνεται, για κάθε άτομο που δέχτηκε και δέχεται λεκτική ή σωματική επίθεση, για κάθε άτομο που φοβόταν και φοβάται να κρατήσει το χέρι της/ου συντρόφου του, για κάθε άτομο που δίσταζε και διστάζει να μιλήσει για τη δική του ΑΓΑΠΗ μπροστά σε κόσμο, για κάθε ομόφυλο ζευγάρι που δεν μπορούσε και δεν μπορεί να κάνει πολιτικό γάμο και να τεκνοθετεί, για κάθε άτομο που ήθελε και θέλει να αυτοπροσδιορίζει μόνος το φύλο του.

Και η λίστα συνεχίζεται, επειδή δεν ζούμε σε μια κοινωνία που βλέπει όλους τους ανθρώπους άξιους ισότητας και σεβασμού.

Ζούμε σε μια χώρα που η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε από το 1998, μετά από ένα μεγάλο αγώνα, που όμως μέσα σε αυτή την αποποινικοποίηση υπήρχαν κάποιες διακρίσεις οι οποίες ελευθεροποιήθηκαν το 2000.

Ναι, στις 26 Νοεμβρίου 2015 η Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε τον περί Πολιτικής Συμβίωσης Νόμο 184(I)/2015, ακόμα και αν κάποια εκλεγμένα πρόσωπα μας χαρακτήρισαν κτηνοβάτες και παιδεραστές.

Επίσης, το 2015 τροποποιήθηκε ο Ποινικός Κώδικας, έτσι ώστε ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου να ενταχθούν στο πλαίσιο ποινικοποίησης της ρητορικής μίσους.

4
Εσείς που διαβάζετε, αναρωτιέστε τι περισσότερο ζητάμε…

Ζητάμε ισότητα και ισονομία. Δεν θέλουμε να νιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας που για να μας ικανοποιήσουν εγκρίνουν το σύμφωνοι συμβίωσης ως ένα υποδεέστερο πολιτικό γάμο, αλλά και στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα η ρητορική μίσους προς την ΛΟΑΤΙ κοινότητα ποινικοποιήται με μικρότερα πρόστιμα!

Αν αναρωτιέστε ακόμα για το λόγο πραγματοποίησης της Πορείας Περηφάνειας στην Κύπρο μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ILGA-EUROPE, στην οποία υπάρχουν οι κατατάξεις των Ευρωπαϊκών χωρών για τη ισότητα των ΛΟΑΤΙ ατόμων σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Με λύπη μου, μας έχουν κατατάξει στην 30η θέση με ποσοστό ισότητας 28.95%.

Όταν θα ζούμε σε ένα κόσμο όπου δεν θα χρειάζεται αποδοχή των ΛΟΑΤΙ ατόμων αφού η ύπαρξη τους και η κανονικότητα τους θα είναι δεδομένη, τότε ναι δεν θα περπατάμε ΠΕΡΗΦΑΝΑ στους δρόμους για τη διεκδίκηση ισονομίας.

Είμαι περήφανος που φέτος “Μιλάμε με ΑΓΑΠΗ”, που φέτος καταπολεμάμε τη ρητορική μίσους, που φέτος, όπως και κάθε χρονιά τα τελευταία 4 χρόνια, θα περπατήσουμε ΠΕΡΗΦΑΝΑ όλοι μαζί.

ΕΜΕΙΣ που πιστεύουμε ότι ο κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτου φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού είναι ίσος απέναντι στην κοινωνία και τη νομοθεσία.

Περισσότερες πληροφορίες:

Ελάτε λοιπόν στις 28 Μαΐου στο Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας να περπατήσουμε ΠΕΡΗΦΑΝΑ για ένα καλύτερο αύριο!


Το άρθρο γράφτηκε από τον αναγνώστη μας Στέφανο Ιωάννου και στάληκε στο StudentLife για δημοσίευση.

Στείλε μας κι εσύ το δικό σου άρθρο, video ή εικόνα εδώ: SUBMIT & GO VIRAL


Δες επίσης: Quiz – Εσύ είσαι ομοφοβικός;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending