fbpx

Ήξερες από πού πήραν το παράξενο όνομα τους αυτά τα 3 κυπριακά χωριά;

Πολλές φορές, πίσω από την ονομασία κάποιων περιοχών και χωριών, κρύβονται ιστορίες βασισμένες σε μύθους ή ιστορικά γεγονότα.

Θα μιλήσουμε για 3 χωριά της επαρχίας Λεμεσού, των οποίων τα ονόματα μας κίνησαν το ενδιαφέρον.

Πάμε να τα δούμε πιο κάτω:

1
Πέρα Πεδί

Το Πέρα Πεδί βρίσκεται πάνω στην οροσειρά του Τροόδους, σε υψόμετρο 770 μέτρων, γύρω-γύρω υπάρχουν βουνά, τα οποία υπολογίζεται ότι φτάνουν μέχρι και 1000 μέτρα.

Από πού βγήκε το όνομά του όμως; Το χωριό οφείλει την ονομασία του στην περιοχή όπου βρίσκεται. Θα το βρεις σε ίσιωμα-πεδίον (δηλαδή ίσιωμα) και στο πέρα δηλαδή σημείο που βρίσκεται μακριά.

Άρα, η ονομασία του χωριού αναφέρεται στην τοποθεσία του, κυρίως για βοήθεια προς τους ταξιδιώτες.

Οι λέξεις αυτές χρονικά τοποθετούνται στην περίοδο των Βυζαντινών χρόνων, και σαν αποτέλεσμα ξέρουμε και τη χρονολογία ίδρυσης του!

Αν είσαι περίεργος και θέλεις να το επισκεφτείς, τότε πέρνα από το οινικό εργοστάσιο που έχει κτιστεί από τους Βρετανούς και από τον νερόμυλο, οποίος λειτουργούσε μέχρι το 1940. Σήμερα αποτελεί το αρχαιότερο κυπριακό μνημείο.

2
Μουταγιάκα

Η Μουταγιάκα είναι κτισμένη σε υψόμετρο 65 μέτρων. Αν και αποτελεί Τουρκοκυπριακό χωριό, οι απόψεις διίστανται για την ονομασία του. Υπάρχουν δύο εκδοχές:

  • Η πρώτη, όπως είναι φανερό, αναφέρει ότι οι Τούρκοι κάτοικοι του χωριού, όταν μιλούσαν για αυτό, το ανεφεραν ως Muttukaya, που σημαίνει χαρούμενος βράχος στα τουρκικά. Έτσι, συμπεραίνουμε ότι το χωριό ιδρύθηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
  • Η δευτερη άποψη διαφωνεί εντελώς με την πρώτη, και υποστηρίζει ότι το χωριό υπήρχε από πριν και εκτουρκίστηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η Μουτταγιάκα ειναι καθαρά ελληνικής προέλευσης ονομασία και προέρχεται από τη μύτη (στα κυπριακά μούττη) + ἀγυιά που σημαίνει δρόμος – σε ελέυθερη μετάφραση, στην άκρη του δρόμου.

3
Πισσούρι

Το Πισσούρι, επίσης χωρίο στην Επαρχία Λεμεσού, έχει 3 ερμηνείες για την ονομασία του.

  • Η πρώτη λέει ότι το όνομα του το πήρε από την αρχαία πόλη Βοόσουρα.
  • Ένα πέπλο μυστηρίου έχει καλύψει την δεύτερη εδοχή, η οποία λέει για κάποια γεγονότα που έγιναν στο χωριό σε πολύ σκοτεινές νύχτες. Ο μύθος υποστηρίζει ότι κατά την περίοδο που οι χρστιανοί διώχνονταν, έβρισκαν καταφύγιο στην πολύ σκοτεινή νύχτα της περιοχής (εξού και το πισσούρι – σκοτάδι).
  • Τέλος, η τρίτη υποστηρίζει ότι, πολύ απλά στην περιοχή παραγόταν πίσσα εξού και το Πισσούρι.

Αν θες να πας για διακόπες, το Πισσούρι συνδυάζει καθαρό αέρα και θάλασσα!

Ήξερες τις πιο πάνω ερμηνείες των ονομάτων αυτών των χωριών;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending