fbpx

Προπονητές που μισούν ο ένας τον άλλον!

Συνηθίζουμε να μιλάμε για μάχες εντός αγωνιστικού χώρου ανάμεσα στους παίχτες αλλά και για μια σκακιέρα κινήσεων από τους προπονητές στη μάχη των πάγκων. Είναι κλισέ που ακούμε πολύ συχνά για ένα ποδοσφαιρικό αγώνα, σωστά;

Τι γίνεται όμως όταν 2 προπονητές ξεφεύγουν παίρνοντας την κόντρα και εκτός γηπέδου; Τι γίνεται όταν οι προπονητές για να επιβληθούν του αντιπάλου τους χρησιμοποιούν κάθε μέσο με αποτέλεσμα να μιλάμε για επικές μάχες; Υπάρχουν βλέπεις προπονητές που κάθε άλλο παρά συμπαθούν ο ένας τον άλλο!

Εμείς μαζέψαμε 5+1 κλασικές, πλέον, αντιπαλότητες προπονητών και σου τις παρουσιάζουμε!

Δες ποιες είναι παρακάτω:

1
Jose Mourinho – Arsene Wenger

Ο αγώνας ανάμεσα σε αυτούς τους 2 θα μπορούσε να παρομοιαστεί σαν αυτό του Rocky Balboa με τον Ρώσο στο Rocky 4, μια αντιπαλότητα, μια έχθρα χωρίς τέλος!

Βλέπεις οι αψιμαχίες και οι λεκτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα τους ξεκίνησαν από το 2004 και την πρώτη θητεία του Πορτογάλου στην Chelsea! Τα τελευταία χρόνια βέβαια η ένταση ανάμεσα στον Αλσατό και τον Special One ανέβηκε επικίνδυνα!

Πέρα από τα mind games, τον Οκτώβρη του 2014 σε ένα αγώνα ανάμεσα στην Arsenal και την Chelsea ο Αλσατός έσπρωξε τον Mourinho με τους 2 να σπαταλούν ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο ανταλλάσοντας κουβέντες! Με το τέλος του παιχνιδιού αρνήθηκαν μάλιστα να κάνουν την καθιερωμένη χειραψία ενώ μέχρι και σήμερα οι σχέσεις τους δεν είναι απλά ψυχρές αλλά ανύπαρκτες!

2
Jose Mourinho – Pep Guardiola

Ακόμα και οι χειρότεροι εχθροί του κόσμου θα είχαν καλύτερες σχέσεις από τον Guardiola και τον Mourinho! Όπως κατάλαβες, ο Πορτογάλος προπονητής κέρδισε με το σπαθί του και δεύτερη θέση στη συγκεκριμένη λίστα και αυτή τη φορά αντίπαλος είναι ο προπονητής της Manchester City!

Η αντιπαλότητα των 2 ξεκίνησε από τις μέρες του Πορτογάλου στην Inter. To 2010 η ομάδα του Μιλάνου θα αντιμετώπιζε την Barcelona (τότε ομάδα του Pep) για τα ημιτελικά του Champions League.

Ο “Special One” ξεκίνησε την κόντρα με τα περίφημα mind games του (θα τα δούμε ξανά σε αυτή τη λίστα). Ο Guardiola απάντησε και η κόντρα πήρε για τα καλά μορφή μάχης όταν ο Πορτογάλος πανηγύρισε έξαλλα την πρόκριση μέσα στο Camp Nou.

Όταν ο Mourinho μετακόμισε στην Real Madrid το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, τα el classico ήταν πλέον και μάχη Jose-Pep. Αποτέλεσμα ήταν να δούμε μερικά από τα πιο σκληρά παιχνίδια στην ιστορία του μεγάλου ντέρμπι. Η κόντρα κορυφώθηκε στο Super Cup του 2011 όταν μετά από σύρραξη ο Jose έχωσε το δάχτυλο του στο μάτι του βοηθού του Pep, του αδικοχαμένου Tito Vilanova.

Μέχρι και σήμερα οι σχέσεις τους παραμένουν τυπικές παρά το γεγονός πως βελτιώθηκαν με την συνύπαρξη των δύο στο Manchester!

3
Sir Alex Ferguson – Kevin Keegan

Την σεζόν 1995-96 η Newcastle είχε πραγματικά καταπληκτική ομάδα. Τόσο καλή ήταν που σε ένα σημείο του πρωταθλήματος ήταν πρώτη στην βαθμολογία με 12 βαθμούς διαφορά από την δεύτερη Manchester United.

Συνεχόμενες όμως αποτυχίες των ανθρακωρύχων έκαναν τα πράγματα δύσκολα. Τότε ήταν που αποφάσισε ο Sir Alex Ferguson να αναλάβει δράση. Σε δηλώσεις του ο Σκωτσέζος ισχυρίστηκε πως η Leeds και η Nottingham Forest (οι επόμενοι αντίπαλοι της ομάδας του Tyneside δηλαδή) δεν θα αγωνίζονταν με όλες τους τις δυνάμεις απέναντι στην Newcastle (τα mind games που λέγαμε και πιο πριν).

Όταν λοιπόν η Newcastle κέρδισε την Leeds (1-0) και μείωσε την διαφορά από την United στους 3 βαθμούς, ο προπονητής της, Kevin Keegan έκανε ένα από το πιο γνωστά ξεσπάσματα στην αγγλική τηλεόραση.

Μερικά από τα πράγματα που είπε είναι σκανδαλώδη… κράτησα χαμηλούς τόνους αλλά έπεσε στην υπόληψη μου όταν το είπε αυτό…θα το λάτρευα αν τους νικούσαμε, θα το λάτρευα!” είναι μόνο μερικές από τις ατάκες που είπε ο Άγγλος τεχνικός που έπεσε ουσιαστικά στην παγίδα του μεγάλου Σκωτσέζου τεχνικού.

Ακολούθησαν και άλλες αποτυχίες της Newcastle με αποτέλεσμα η Manchester United να κατακτήσει τελικά τον τίτλο.Όσο για τις σχέσεις των δύο έχουν βελτιωθεί κατά πολύ. Στην ιστορία έμεινε όμως η νίκη του Sir Alex απέναντι στον Keegan!

4
Walter Mazzarri – Antonio Conte

Η συγκεκριμένη κόντρα διαφέρει από όλες τις άλλες αφού όλα ξεκίνησαν από ένα σύστημα!

Ο Walter Mazzarri θεωρείται σαν ο άνθρωπος που επανέφερε στην ποδοσφαιρική κοινότητα το σύστημα με τους 3 αμυντικούς όσο ήταν ακόμα στην Napoli. Κατηγόρησε λοιπόν τον Conte, όταν ήταν ακόμα στην Juventus, ότι αντέγραψε το σύστημα του.

Πράγματι, το 2011 η Juventus είχε αντιμετωπίσει την Napoli με 3 αμυντικούς σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι. Οι παρτενοπέι βλέπεις είχαν προηγηθεί με 3-1 πριν ισοφαρίσει η “Signora Vecchia” σε 3-3. Αυτή ήταν και η πέτρα του σκανδάλου με την αντιπαλότητα των 2 να μην έχει ακόμα κοπάσει.

Οι 2 τους βρέθηκαν φέτος στην Premier League (ο Mazzarri στην Watford και ο Conte στην Chelsea) με τον Mazzarri να δηλώνει πως “Ο Conte είναι φίλος μου αλλά δεν θα του κάνω χειραψία“!

5
Ronald Koeman – Louis van Gaal

Αυτή και αν είναι μια κόντρα που κρατάει χρόνια! Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί για πρώτη φορά στην Barcelona στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν ο van Gaal ήταν ο προπονητής των μπλαουγκράνα και ο Koeman o βοηθός του. Οι 2 ποδοσφαιράνθρωποι βρέθηκαν ξανά στον Ajax, ο μεν Koeman σαν προπονητής, ο δε van Gaal ως τεχνικός διευθυντής. Οι αρμοδιότητες έμοιαζαν ξεκάθαρες.

Έλα όμως που ο van Gaal ήθελε να έχει και τον έλεγχο της πρώτης ομάδας! Παρακολουθούσε τις προπονήσεις, γεγονός που ο Koeman θεώρησε σαν “επέμβαση” στην δική του δουλειά ενώ μιλούσε με τον 54χρονο, σήμερα, τεχνικό και για θέματα τακτικής και πώς έπρεπε να παίζει ο Αίαντας.

Η σταγόνα που ξεχείλισε όμως το ποτήρι στη σχέση των 2 ήταν η πώληση του Zlatan Ibrahimovic στην Juventus την τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου του καλοκαιριού του 2004.

Ο Koeman δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση να χάσει τον βασικό του επιθετικό και καλύτερο παίχτη την τελευταία μέρα των μεταγραφών αφού ήταν απίθανο να τον αναπληρώσει. Ο van Gaal για ακόμα μια φορά λειτούργησε εγωκεντρικά χωρίς να ρωτήσει τον Koeman. Οι σχέσεις των 2 ψυχράνθηκαν για τα καλά.

Όταν ο Louis van Gaal άρχισε να κριτικάρει ανοιχτά τον τρόπο παιχνιδιού του Koeman, ο τελευταίος ζήτησε και κατάφερε την απόλυση του τεχνικού διευθυντή. Από τότε οι σχέσεις τους παραμένουν τυπικές!

6
Brian Clough – Don Revie

Αν νομίζεις πως οι κόντρες του Sir Alex και του Jose Mourinho με άλλους προπονητές είναι ότι πιο δραματικό έζησε ποτέ το αγγλικό ποδόσφαιρο τότε δεν ξέρεις για την κόντρα του Brian Clough και του Don Revie!

Από την εποχή που ο Cloughie προπονούσε την Derby ασκούσε ανοιχτά κριτική στον τρόπο παιχνιδιού της, σχεδόν μόνιμα πρωταθλήτριας, Leeds και τον προπονητή της. Θεωρούσε το παιχνίδι των “παγωνιών” άσχημο, αντιαθλητικό και ενάντια στις αρχές του αθλητισμού.

Έτσι, όταν το 1974 ο χαρισματικός Άγγλος τεχνικός αντικατέστησε τον Revie στον πάγκο της Leeds θέλησε να περάσει την δική του φιλοσοφία χωρίς να βρει όμως ανταπόκριση από τους ποδοσφαιριστές. Εξάλλου, η δημόσια κριτική που τους ασκούσε πριν να γίνει προπονητής τους ήταν πολύ σκληρή. Κάπως έτσι, άντεξε μόλις 44 μέρες στον πάγκο των άσπρων!

Με το που έφυγε από την Leeds ο Clough καλέστηκε σε συνέντευξη από κανάλι των Midlands όπου θα ήταν και ο Don Revie.

Εκεί η ατμόσφαιρα ήταν πραγματικά ταραγμένη, η ένταση ανάμεσα στους 2 εμφανής με την συγκεκριμένη συνέντευξη να θεωρείται πλέον σαν all-time classic για την αγγλική τηλεόραση!

Εσύ ποια κόντρα ανάμεσα σε προπονητές θυμάσαι περισσότερο;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending