fbpx

Ο Δημήτρης Μουστάκας μιλάει για το πώς έγινε τρόπος ζωής το Tae Kwon Do!

Ο Δημήτρης Μουστάκας είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στον κλάδο Επιστημών της Αγωγής και διακρίνεται στο άθλημα Tae Kwon Do όπου έχει σημειώσει μεγάλες επιτυχίες.

Τα τελευταία χρόνια λαμβάνει μέρος και στους Πανεπιστημιακούς Αγώνες. Πιο κάτω ακολουθεί συνέντευξη από τον αθλητή Δημήτρη Μουστάκα.

Δημήτρη, πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το Tae Kwon Do και με τι ασχολείσαι γενικά στην ζωή σου; 

Ξεκίνησα το Τae κwon Do όταν ήμουν 7 χρονών. Λόγω της μικρής απόστασης του σπιτιού μου από τη σχολή, από περιέργεια επισκέφτηκα τον χώρο για να δοκιμάσω το άθλημα. Από τότε έγινε τρόπος ζωής για μένα αφού πλέον είμαι ταυτόχρονα τόσο αθλητής όσο και προπονητής.

Τα τελευταία πέντε χρόνια σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Tμήμα των Eπιστημών της αγωγής.

Ποιες είναι οι πιο μεγάλες σου επιτυχίες ή οι πιο μεγάλες σου στιγμές;

Στον χώρο του αθλητισμού από μικρή ηλικία σημείωσα σημαντικές επιτυχίες στο άθλημα του taek won do. Πιο συγκεκριμένα σημειώνονται στο βιογραφικό μου οι ακόλουθες διακρίσεις:

  • 5η θέση Πανευρωπαϊκό εφήβων 2009
  • 5η θέση Πανευρωπαϊκό U21 2009
  • 9η θέση Πανευρωπαϊκό ανδρών 2010
  • 3η θέση Παγκόσμια Στρατιωτική Ολυμπιάδα 2011
  • 2η θέση Πανευρωπαϊκό U21 2012
  • 9η θέση Παγκόσμιο ανδρών 2013
  • 3η θέση Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα 2014
  • 5η θέση Πανευρωπαϊκό ανδρών 2015
  • 3η θέση Ολυμπιακή Πανευρωπαϊκή Πανεπιστημιάδα 2016
  • 10 φορές Παγκύπριος πρωταθλητής

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας μου ήταν όταν σημείωσα νίκη κατά τη διάρκεια του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος U21 τo 2012 στην Αθήνα όπου κατέκτησα το αργυρό μετάλλιο με νίκη επί του Τούρκου πρωταθλητή με knockout.

Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζεις ένα τέτοιο άθλημα με τις φοιτητικές σου υποχρεώσεις;

Αναμφισβήτητα ο ταυτόχρονος συνδυασμός των απαιτήσεων του πανεπιστημίου και του αθλητισμού είναι αρκετά απαιτητικός. Παρόλα αυτά εάν υπάρχει σωστός προγραμματισμός του χρόνου του κάθε αθλητή ο στόχος αυτός δεν είναι ακατόρθωτος.

Από προσωπική εμπειρία έχω συνειδητοποιήσει πως καίριας σημασίας στην επίτευξη του στόχου αυτού αποτελεί επίσης και η σωστή ψυχολογική υποστήριξη από τους καθηγητές που τις περισσότερες φορές αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζω κατά την διάρκεια προετοιμασίας μου για τους αγώνες.

Θεωρείς πως το επίπεδο του αθλήματος σου είναι ψηλό στην Κύπρο;

Πιστεύω πως το επίπεδο του αθλητισμού στην κατηγορία του Tae Kwon Do είναι ικανοποιητικά ψηλό στην Κύπρο. Συγκεκριμένα η ομοσπονδία του Tae Kwon Do συγκεντρώνει τον περισσότερο αριθμό μεταλλίων σε σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις (πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα) σε σχέση με άλλα αθλήματα.

Ποια είναι η αντιμετώπιση που έχεις ως αθλητής από την ομοσπονδία και το κράτος;

Η ομοσπονδία του Tae Kwon Do λόγω του μικρού προϋπολογισμού που διαθέτει δεν στηρίζει ικανοποιητικά τους αθλητές. Παρόλα αυτά ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας αφού μέσω του σχεδίου υψηλής επίδοσης προσφέρει τόσο οικονομικές απολαβές όσο και ψυχολογική υποστήριξη.

Υπάρχει αρκετή κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, όσο αφορά τέτοιου είδους αθλήματα;

Υπάρχει ικανοποιητική κάλυψη του αθλήματος από τα μέσα μαζική ενημέρωσης. Μέσω αυτών, προβάλλονται οι επιτυχίες μας κατά την διάρκεια των αγώνων.

Τέλος, μια συμβουλή για τους φοιτητές – αθλητές αλλά και για όσους ασχολούνται με τέτοιου είδους αθλήματα;

Η φιλοσοφία που ακολουθώ στην ζωή μου βασίζεται στην άποψη ότι για να πετύχεις τους στόχους σου απαιτείται σκληρή δουλειά, σωστός προγραμματισμός και αρκετές θυσίες.

Νομίζω ότι η αποτυχία είναι μια εμπειρία που αν τη διαχειριστείς σωστά μπορείς να βγεις πολύ καλύτερος. Γενικά, για μένα δεν έχει σημασία ο προορισμός αλλά το ταξίδι και οι εμπειρίες που θα αποκομίσω κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μου για μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

Εν κατακλείδι, ως προπονητής πλέον του αθλήματος που αγαπώ έχω σαν κύριο στόχο να παροτρύνω μικρά παιδιά να ασχοληθούν με το Tae Kwon Do έτσι ώστε να βελτιώσουν τόσο την σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στον Δημήτρη Μουστάκα στα επόμενα βήματα του!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending