fbpx

5 αγώνες στο Παλιό ΓΣΠ που έμειναν στην ιστορία!

Η είδηση της οριστικής κατεδάφισης του παλιού ΓΣΠ ξύπνησε αναμνήσεις στους ποδοσφαιρόφιλους που πρόλαβαν τις ένδοξες στιγμές του σταδίου της πρωτεύουσας.

Παράλληλα, “ανάγκασε” τους νεότερους να ψάξουμε λίγο περισσότερο της ιστορία του ιστορικού γηπέδου που έστεκε αγέρωχο από το 1902 όταν και χτίστηκε.

Έτσι, σαν αφιέρωμα σε ένα από τους πιο ιστορικούς αθλητικούς χώρους του τόπου μας ψάξαμε και βρήκαμε 5 παιχνίδια με ξεχωριστή ιστορία που έγιναν στο παλιό ΓΣΠ και σου τα παρουσιάζουμε.

Δες ποια είναι:

 

1
Πρώτος αγώνας της Εθνικής Κύπρου

Η πιο λαμπρή μέρα στην ιστορία της Εθνικής γράφτηκε στο θρυλικό στάδιο της πρωτεύουσας!

Στις 13 Νοεμβρίου 1960 και αφού πριν μερικούς μήνες η Κύπρος είχε αποκτήσει την ανεξαρτησία της, η Εθνική μας έδωσε τον πρώτο της επίσημο αγώνα (από το 1932 έδινε φιλικούς αγώνες) σε ένα κατάμεστο από 12 χιλιάδες φίλαθλους ΓΣΠ απέναντι στο Ισραήλ.

Μάλιστα, αποσπάσαμε τιμητικότατη ισοπαλία 1-1. Ανοίξαμε το σκορ με τον Μιχάλη Γιασεμή “Σιαλή” στο 29′ πριν μας ισοφαρίσει η γειτονική χώρα 2 λεπτά αργότερα. Η αρχή είχε γίνει και ήταν στο ΓΣΠ!

2
Πρώτη νίκη της Εθνικής Κύπρου

Η επόμενη χρυσή σελίδα στην ιστορία της Εθνικής μας γράφτηκε και πάλι στο ΓΣΠ, αυτή τη φορά στις 7 Φεβρουαρίου 1968.

Ήταν το τελευταίο μας παιχνίδι για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1968 με την Εθνική μας να αντιμετωπίζει την Ελβετία όταν και καταφέραμε να πετύχουμε την πρώτη μας νίκη σε επίσημο αγώνα (είχαμε νικήσει την Ελλάδα σε φιλικό το 1965).

Μελής και Παμπουλής μπήκαν στο πάνθεον της ιστορίας αφού ήταν οι σκόρερ με το ιστορικό στάδιο της πρωτεύουσας να ζει μεγάλες στιγμές.

3
Πρώτος τελικός κυπέλλου Κύπρου

Το ΓΣΠ δεν ήταν όμως μόνο Εθνική. Στο γήπεδο της Λευκωσίας αγωνιζόταν ο ΑΠΟΕΛ, ο Ολυμπιακός, η Ομόνοια και ο Τράστ.

Εδώ όμως γίνονταν και όλοι οι τελικοί κυπέλλου Κύπρου μέχρι και την περίοδο 1977-78. Στον πρώτο τελικό,αυτό του 1934, ΑΠΟΕΛ και Τράστ μονομαχούσαν μέχρι και το 114′ με το σκορ να είναι στο 0-0 και τον αγώνα να διακόπτεται αφού είχε σκοτεινιάσει και δεν υπήρχαν προβολείς στο γήπεδο.

Έτσι, οι 2 ομάδες τα ξαναείπαν μια βδομάδα αργότερα (25 Νοεμβρίου 1934) με τον τελικό να αρχίζει στις 9.45 το πρωί! Τελικά, ο Τράστ ήταν αυτός που επικράτησε (1-0) και κατέκτησε το πρώτο κύπελλο Κύπρου!

4
Το κύπελλο Ανεξαρτησίας

Η περίοδος 1958-59 δεν ήταν και η πιο ήσυχη στην Κύπρο. Ο αγώνας της ΕΟΚΑ ήταν στην κορύφωση του και έτσι πρωτάθλημα δεν διεξήχθηκε. Το κύπελλο, από την άλλη, έγινε κανονικά παίρνοντας την ονομασία “κύπελλο Ανεξαρτησίας“.

Στον τελικό βρέθηκαν οι 2 καλύτερες ομάδες της εποχής, Ανόρθωση και ΑΕΛ και προσέλκυσε τον ενδιαφέρον ολόκληρου του ποδοσφαρικού κοινού της Κύπρου. Εφημερίδες της εποχής μάλιστα, αναφέρουν πως η προσέλευση ξεπέρασε τις 12 χιλιάδες θεατές (επίσημη χωριτικότητα του ΓΣΠ).

Αυτή που κατέκτησε το “κυπέλλο Ανεξαρτησίας” έμελλε να ήταν η Ανόρθωση χάρη σε εύστοχο κτύπημα πέναλτι του Παντελάκη Γερολέμου στο 28′. Ο τελικός μάλιστα κινηματογραφήθηκε από το ΡΙΚ!

5
Η πρώτη πρόκριση κυπριακής ομάδας στην Ευρώπη σε κυπριακό έδαφος

Η περίοδος 1972-73 έφερε και την πρώτη πρόκριση κυπριακής ομάδας σε επόμενη φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης σε κυπριακό έδαφος. Ήταν η τότε πρωταθλήτρια Ομόνοια που αντιμετώπιζε την ιρλανδική Waterford για την φάση των 32 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Στον πρώτο αγώνα που έγινε στην Ιρλανδία οι πράσινοι ηττήθηκαν με 2-1 με τον επαναληπτικό που θα διεξαγόταν στο ΓΣΠ να αφήνει πολλές πιθανότητες πρόκρισης στους τριφυλλοφόρους.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1972, στο ΓΣΠ, η Ομόνοια επικράτησε με 2-0 (Τσελεπής και Κανάρης οι σκόρερ) παίρνοντας έτσι την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Ήταν η πρώτη πρόκριση κυπριακής ομάδας στην Ευρώπη που επιτεύχθηκε σε κυπριακό έδαφος και το ΓΣΠ ήταν το στάδιο που το φιλοξένησε!

Το ΓΣΠ, όπως και όλα τα γήπεδα μας, είναι μέρος της ιστορίας της Κύπρου!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending