fbpx

Μάθαμε πότε δημιουργήθηκε το πρώτο παγωτό και με ποια αφορμή!

Το παγωτό είναι για όλους μας, σημείο αναφοράς του καλοκαιριού. Το ήξερες όμως ότι αρχικά ονομαζόταν “παγωμένη κρέμα“;

Όπως ξέρουμε πολύ καλά, είναι δροσερό και βγαίνει σε κάθε γεύση που μπορούμε να φανταστούμε. Είναι το αγαπημένο επιδόρπιο πολλών σε συνδυασμό με ο,τιδήποτε άλλο!

Μέχρι σήμερα, το παγωτό έχει αλλάξει μορφή, συστατικά, χρώματα ενώ το επιλέγουμε σε ξυλάκι, χωνάκι ή σε μπωλ.

Δες πιο κάτω την πορεία του παγωτού μέχρι σήμερα:

1
Το παγωτό δεν ήταν -όπως είναι αναμενόμενο- αυτό που έχουμε ως εικόνα σήμερα

Όταν πρωτοδημιουργήθηκε, οι άνθρωποι προμηθεύονταν καθαρό πάγο ή χιόνι.

Το αναμείγνυαν συνήθως με φρούτα, μέλι, γάλα, ζάχαρη, ρυζάλευρο και άλλα υλικά.

2
Οι 3 εκδοχές για το πότε και πού ξεκίνησε

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την προέλευση του παγωτού. Κατά πάσα πιθανότητα, εφευρέθηκε κοντά σε περιοχές με πάγο και χόνια.

1. Η επικρατέστερη θεωρία είναι πως το παγωτό δημιουργήθηκε αρχικά στην Κίνα κατά την δυναστεία των Tang που προμηθευόνταν χιόνια από τα Ιμαλάια.

2. Πριν από 4000 χρόνια στη Μεσοποταμία (αν και φαίνεται ίσως η ασθενέστερη εκδοχή, καθώς το κλίμα δεν ευνοούσε την παραγωγή πάγου).

3. Τον 18ο αιώνα στη Μεγάλη Βρετανία και την Αμερική (αν και από πληροφορίες η έννοια του παγωτού είχε ήδη γίνει γνωστή χρόνια πριν στην Ευρώπη).

3
Η πορεία του αργότερα

Το παγωτό αρχικά ήταν κυρίως προνόμιο των λίγων και συγκεκριμένα των μοναρχών.

Ακούγεται πως ο πρώτος που δοκίμασε παγωτό στην Ευρώπη ήταν ο αυτοκράτορας της Ρώμης, ο Νέρων, που περιείχε βασικά χιόνι, μέλι και πολτός φρούτων. Τι άλλο έγινε;

  • Στη Σικελία, έφτιαξαν τη γρανίτα από χιόνι, κομμάτια φρούτων και χυμό. Οι Άραβες μετά την κατάκτηση της Σικελίας, τροποποίησαν τη γρανίτα σε σημαντικό βαθμό.
  • Τον 16ο αιώνα, στην Κωνσταντινούπολη, ο σουλτάνος διέθετε ολόκληρες αποθήκες μόνο με πάγο για τη δημιουργία παγωτού, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου!
  • Ο βασιλιάς Κάρολος Α’ της Αγγλίας έδωσε στο ζαχαροπλάστη του, ένα τεράστιο χρηματικό πόσο για να κρατήσει τη συνταγή του παγωτού μυστική. Ο ίδιος αποκεφαλίστηκε το 1649 κι έτσι, η κινέζικη συνταγή του έγινε ακόμη πιο γνωστή.
  • Το 1768 εκδίδεται το πρώτο βιβλίο συνταγών για παγωτά  με το όνομα L’ Art De Faire des Glaces.
  • Το 1777 ανοίγει στις Η.Π.Α. το πρώτο παγωτατζίδικο. Οι μετανάστες που έφευγαν από την Ευρώπη, στην Αμερική, πήραν και μαζί τους τη συνταγή του παγωτού.

4
Ο κύριος λόγος και αφορμή που δημιουργήθηκε

Το παγωτό -όπως αναφέραμε- ήταν προσόν των πλουσίων, καθώς το κόστος για να διατηρηθεί το καλοκαίρι ήταν πολύ μεγάλο.

Έτσι, οι τότε ”ευγενείς” απολάμβαναν το γλυκό τους το καλοκαίρι, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορούσε. Ίσως αυτή η μεγαλομανία διατήρησε το παγωτό μέσα στα χρόνια.

Όμως, ένας Ισπανός γιατρός στην Ισπανία, ο Βιλαφράνκα, γύρω στο 1560 πρόσθεσε νιτρική προτάσα στο παγωτό που το έκανε να ψύχεται γρηγορότερα και για περισσότερη διάρκεια. Έτσι, το παγωτό άρχισε να διαδίδεται εύκολα σε όλο τον κόσμο.

5
Οι διασημότερες γεύσεις παγωτού και οι… κυπριακές εκδοχές

Μπορεί πλέον να έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε παγωτό σε όποια γεύση φανταστούμε όπως: ούζο, ανθότυρο, ελιά, μυζήθρα, μαστίχα κ.ά.

Για πιο κυπριακά, επιλέγουμε παγωτά με γεύσεις: σουσσιούκκο, κουμανταρία, αναρόκρεμα, παστελάκι που μπορούμε να βρούμε μόνο στην Κύπρο. Δες το κυπριακό παγωτό με παττίχα με χαλλούμι ή… πουρέκκι αναρής που δοκιμάσαμε!

Διεθνώς το παγωτό που παρουσιάζει τεράστιες πωλήσεις σύμφωνα με τις εταιρείες παρασκευής του. Οι γεύσεις με τις περισσότερες πωλήσεις είναι: η σοκολάτα, η βανίλια, η φράουλα, η καραμέλα και η μπανάνα.

Εσύ ήξερες τα πιο πάνω για το παγωτό;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending