fbpx

Όσα μας είπαν δύο νεαρές Κύπριες για το ξεχωριστό ταξίδι τους στην Ινδία!

Πώς μοιάζει άραγε ένα ταξίδι στην Ινδία; Σε μια χώρα πλούσια από ιστορία, μοναδική κουλτούρα και με εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής από τον δικό μας;

Πρόσφατα έτυχε να μιλήσω με 2 νεαρές κοπέλες που ταξίδεψαν στην Ινδία για να ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία – η Νικολέτα και η Στέλλα.

Η Νικολέτα Τοφαρίδου είναι 26 ετών και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Αρχιτεκτονική, και έπειτα στο Marketing, εργάζεται στο Λονδίνο, στο τμήμα Marketing μιας εταιρείας. Ασχολείται με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία, και το συνεχίζει μέχρι σήμερα. Με τη Στέλλα συγκατοικούσε για ένα χρόνο και η γνωριμία τους εξελίχθηκε σε φιλία.

Η Στέλλα Αντωνίου είναι 28 ετών και εργάζεται επίσης στο Λονδίνο σαν Βιολόγος. Σπούδασε Biological Sciences και έχει μεταπτυχιακό σε Molecular Medicine.

Πάμε να δούμε όσα μας είπαν πιο κάτω για το ταξίδι τους στην Ινδία:

 

Γεια σας κοπέλες. Αρχικά θέλετε να μας εξηγήσετε με ποια αφορμή σκεφτήκατε να ταξιδέψετε στην Ινδία πρόσφατα;

Νικολέτα: Τα ταξίδια αποτελούν σημαντικό μέρος της ζωής μου, κυρίως τα τελευταία χρόνια που μένω Αγγλία. Η διακίνηση από εδώ σε άλλες χώρες είναι αρκετά εύκολη και οικονομική και προσπαθώ να το εκμεταλλεύομαι όσο περισσότερο γίνεται. Έχοντας επισκεφτεί τη Σρι Λάνκα πριν περίπου 4 χρόνια, και κρατώντας μοναδικές εμπειρίες από αυτό μου το ταξίδι, ήθελα να ταξιδέψω σε μια πανομοιότυπη χώρα.

Με τη Στέλλα έχουμε κάνει μαζί και άλλα ταξίδια εντός και εκτός Ευρώπης, και αποφασίσαμε πως θα μας άρεσε να επισκεφτούμε και μια ασιατική χώρα, για να ζήσουμε εμπειρίες που δεν θα μας προσφέρει κάποια Ευρωπαϊκή πόλη.

Το γεγονός ότι ο θείος μου έχει ως βάση του τα τελευταία 2 χρόνια το Νέο Δελχί της Ινδίας, μας έκανε να σκεφτούμε πως με τη βοήθεια και τη καθοδήγηση του θα μπορούσαμε να κάνουμε μια αρχή και να οργανώσουμε το ταξίδι μας σε μια από τις πολλές πόλις που επισκεφτήκαμε στην Ινδία.

Ποια ήταν η διαδικασία που ακολουθήσατε για να οργανώσετε το ταξίδι σας;

Νικολέτα: Αρχικά κάναμε μια έρευνα online για να δούμε ποιες είναι οι κύριες πόλεις που θα ήταν καλό να επισκεφτούμε, και να προγραμματίσουμε ανάλογα το χρονικό διάστημα που θα ξοδεύαμε στη κάθε πόλη.

Όλες τις προετοιμασίες με εσωτερικές πτήσεις και διαμονή, τις είχαμε διευθετήσει πριν πάμε εκεί. Συμβουλευτήκαμε βέβαια φίλους και γνωστούς που είχαν ταξιδέψει στην Ινδία, για να μας προτείνουν βάση των εμπειριών τους, συγκεκριμένα μέρη διαμονής και τρόπους διακινήσεις.

Λόγω του ότι η Ινδία είναι τόσο μεγάλη σε έκταση, συνηθίζεται (και είναι αρκετά οικονομικό) το να μετακινείται ο κόσμος αεροπορικώς από το Νέο Δελχί σε Γκόα ή Μουμπάι, που είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί. Κατά τη διαμονή μας εκεί, συμβουλευόμασταν τον οδηγό Lonely Planet, που ήταν πολύ χρήσιμος στο να μας προτείνει μέρη για να επισκεφτούμε, να φάμε ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να θέλει ο καθένας.

Ήταν σημαντικός ο διάλογος με άλλους ταξιδιώτες που γνωρίζαμε στην πορεία και ανταλλάζαμε εμπειρίες. Ο καθένας πάντα έχει να μοιραστεί και κάτι διαφορετικό.

Πώς περιμένατε την Ινδία και πώς ήταν στην πραγματικότητα;

Στέλλα: Όταν ανακοινώσαμε σε φίλους ότι σκοπεύουμε να ταξιδέψουμε για 2 εβδομάδες Ινδία, οι αντιδράσεις τους με έκαναν να αμφιβάλλω για το εάν ήταν καλή ιδέα! Ένα γρήγορο Google “Women travellers India” με έκανε να έχω… δεύτερες σκέψεις.

Στην πραγματικότητα η Ινδία ήταν αρκετά ασφαλής και δεν αντιμετωπίσαμε οποιαδήποτε προβλήματα. Οι εικόνες που είχα δει και είχα στο μυαλό μου, ήταν πολύ κοντά στην πραγματικότητα εκτός από την παραθαλάσσια περιοχή της Γκόα.

Νικολέτα: Όπως έχω προαναφέρει, έχοντας επισκεφτεί τη Σρι Λάνκα στο πρόσφατο παρελθόν, είχα μια εικόνα για το τι θα αντιμετωπίσω στην Ινδία. Βεβαία τα πράγματα στην Ινδία είναι πολύ χειρότερα. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει ο κόσμος είναι πραγματικά σκληρές και απάνθρωπες.

Θορυβώδεις δρόμοι, πολλή φτώχεια, και τεράστιος σεβασμός για τις ψηλότερες κοινωνικές τάξεις. Το χάσμα ανάμεσα στη (φτωχή) πλειοψηφία και τους πλούσιους είναι τεράστιο, χωρίς κάτι ενδιάμεσο.

Επίσης μπορεί να βλέπουμε κάποιες εικόνες ή ντοκιμαντέρ για τη ζωή στην Ινδία, αλλά τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για την πραγματικότητα και το πώς θα το βιώσεις όταν βρεθείς εκεί.

Η κάθε μια από τις 5 αισθήσεις ενεργοποιείται στον υπέρτατο βαθμό, και όλα αυτά τα διαχειρίζεται το μυαλό και η καρδιά με ξεχωριστό τρόπο. Όταν βλέπεις μια φωτογραφία δεν μπορείς να αντιληφθείς: τις έντονες μυρωδιές, τους εκκωφαντικούς ήχους, το περίγυρο περιβάλλον τη δεδομένη στιγμή, και κυρίως τον ανθρώπινο παράγοντα που σε επηρεάζει και τα καταγράφει όλα αυτά σαν δική σου ανάμνηση.

Ποια είναι η πιο έντονη / παράξενη ανάμνηση που δεν θα ξεχάσετε από το συγκεκριμένο ταξίδι σας; Γιατί;

Νικολέτα: Η πιο έντονη ανάμνηση που έχω από αυτό μου το ταξίδι, ήταν όταν με επίβλεψη ξεναγού, επισκεφτήκαμε το Dharavi slum, που είναι η μεγαλύτερη φτωχογειτονιά/παραγκούπολη στην Μουμπάι. Σε μια έκταση 2.165 τετραγωνικών km κατοικεί περίπου 1 εκατομμύριο κόσμος.

Ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να αντιληφθεί πόσο πυκνοκατοικημένο μέρος είναι αυτό!

Αυτός ο κόσμος ζούσε κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε αυτά που θεωρούμε εμείς δεδομένα. Περπατώντας λοιπόν από τα πολύ στενά δρομάκια της γειτονιάς αυτής, και κρυφοκοιτώντας μέσα από μισάνοιχτες πόρτες, απ’ όπου έβλεπα 6μελείς οικογένειες να κοιμούνται στο πάτωμα ενός δωμάτιου 5 τετραγωνικών μέτρων, αντιλήφθηκα πως ο κόσμος αυτός φαινόταν πραγματικά ευτυχής.

Δεν είδα ούτε έναν από αυτούς να κλαίει ή έστω να φαίνεται λυπημένος και να παραπονιέται.

Σε αντίθεση με τον κόσμο που βλέπω καθημερινά στο Λονδίνο, να διακινείται και να πηγαίνει καλοντυμένος στα ακριβά εστιατόρια και στις εξαίσιες δουλειές του, έχοντας μια μόνιμη μιζέρια ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του. Αυτό από μόνο του πιστεύω λέει πάρα πολλά για το πώς έχουμε διαμορφώσει πλέον τις ζωές μας…

Τι θα λέγατε σε κάποιον που σκέφτεται να ταξιδέψει στην Ινδία ή σε κάποια χώρα της Ασίας που δεν είναι τόσο «δημοφιλής» προορισμός για νέους;

Στέλλα: Πιστεύω ότι τα ταξίδια σε μη δημοφιλείς προορισμούς απαιτούν καλύτερο προγραμματισμό και καλή έρευνα πριν το ταξίδι. Ένας ταξιδιωτικός οδηγός θα μπορούσε να είναι αρκετά βοηθητικός. Υπάρχουν επίσης πολλά άρθρα και blogs με συμβουλές από άλλους ταξιδιώτες (αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για το τις γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες τους).

Νικολέτα: Θα έλεγα σε όλους πως η Ινδία είναι ένας προορισμός που όλοι μας θα πρέπει να επισκεφτούμε έστω και για μια φορά στη ζωή μας. Θα δεις και θα βιώσεις εμπειρίες που δεν μπορείς να φανταστείς.

Σε βοηθάει να αντιληφθείς διαφορετικά κάποια γεγονότα, ακόμα και καθημερινά, και να τα δεις από μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Σίγουρα δεν είναι το ανέμελο ταξίδι που θα πας και θα διασκεδάσεις, κάνοντας τις ξέγνοιαστες διακοπές, όπως τις έχουμε στο μυαλό μας. Ειδικά όταν επιλέγεις να το κάνεις αυτό σαν μια παρέα 2 κοριτσιών, όπως κάναμε εγώ και η Στέλλα.

Οι αναμνήσεις που παίρνεις από ένα τέτοιο ταξίδι θα σε συνοδεύουν μια ζωή.

Επίσης θα έλεγα σε κάποιο να κάνει αυτό το ταξίδι μόνο αν είναι αρκετά συνειδητοποιημένος για το τι θα αντικρίσει, γιατί αυτό μπορεί να τον εμποδίσει να βιώσει αυτή τη μοναδική εμπειρία στο έπακρον και όπως πραγματικά της αξίζει.

Ποιο είναι το μότο που ακολουθείτε στη ζωή σας και σας δίνει καθημερινό κίνητρο;

Στέλλα: “Whatever Works

Νικολέτα: Στη ζωή μου προτιμώ να μη συλλεγώ αντικείμενα, άλλα στιγμές. Επίσης, πλέον προσπαθώ να εκμεταλλεύομαι κάθε μου μέρα στο έπακρο. Να ζω και όχι απλά να υπάρχω!

Εξάλλου κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσο χρόνο εχει ακόμη στη διάθεσή του…

Ευχαριστούμε τις κοπέλες για όσα μοιράστηκαν μαζί μας και τους ευχόμαστε να ζουν την κάθε τους στιγμή με ξεχωριστό τρόπο! 🙂

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending