fbpx

Το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και η «Εγγύηση για τη Νεολαία»!

Τι είναι το Youth Guarantee και πόσα γνωρίζουμε για αυτό; Πόσο καλά γνωρίζουμε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ και τις ευκαιρίες κατάρτισης που προσφέρει στους Νέους; Πώς λειτουργούν τα πιο πάνω στην Κύπρο και στο Εξωτερικό και ποια περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν;

Αυτά ήταν κάποια από τα ερωτήματα που απασχόλησαν 50 Κύπριους νέους και 6 εκπροσώπους φορέων που δραστηριοποιούνται στη χάραξη πολιτικής σε θέματα νεολαίας, εκπαίδευσης και εργασίας σε τοπικό και Εθνικό επίπεδο, στο σεμινάριο με τίτλο “Invest in Youth” που πραγματοποιήθηκε το περασμένο τριήμερο 9-11 Ιουνίου 2017 στη Λεμεσό.

Το συνέδριο υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+.

Το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου στα πλαίσια των δράσεων του για την αξιολόγηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ και Youth Guarantee σε εθνικό επίπεδο, πραγματοποίησε το εν λόγω σεμινάριο με απώτερο σκοπό την από κοινού συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων των συμμετεχόντων με φορείς χάραξης πολιτικής.

Οι συμμετέχοντες υπό την καθοδήγηση των Εκπαιδευτών του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, μέσω εποικοδομητικού διαλόγου και δραστηριοτήτων μη τυπικής μάθησης, αλλά και μέσω ανοικτού διαλόγου με ιθύνοντες χάραξης πολιτικής εξέφρασαν τις απόψεις, τις απορίες, όπως επίσης και τις εισηγήσεις τους σχετικά με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ και Youth Guarantee.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ανοικτό διάλογο με τον πρόεδρο του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου κ. Παναγιώτη Σεντόνα, τον Γενικό Διευθυντή Τμήματος Εργασίας κ. Αλέξανδρο Αλεξάνδρου και τον Γενικό Διευθυντή της ΑΝΑΔ κ. Γιώργο Παναγίδη, με κύριο θέμα συζήτησης «Το πρόγραμμα Youth Guarantee ως η λύση στην Ανεργία των Νέων».


Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΟΝΕΚ, κ. Παναγιώτης Σεντόνας απευθυνόμενος προς τους νέους ανέφερε πώς «Χρειάζεται αναβάθμιση των μελετών του κράτους, όχι μόνο στους γενικότερους τομείς απασχόλησης, αλλά πιο εξειδικευμένα, στα χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων και δεξιοτήτων που χρειάζονται, έτσι ώστε να διασυνδεθούν με το τι προσφέρουν τα πανεπιστήμια και ποια τα χαρακτηρίστηκα της αγοράς». Συμπλήρωσε λέγοντας πως «Οι ανάγκες της αγοράς αλλάζουν, χρειάζεται εγρήγορση και αναζήτηση των ευκαιριών από εμάς τους ίδιους. Σε κάθε περίπτωση όμως, το πρώτο που πρέπει να διασφαλίζεται είναι το αίτημα του νέου ανθρώπου να κάνει αυτό που νιώθει ότι τον εκφράζει και να τον ενθαρρύνουμε να το κάνει και αφού το επιλέξει, να του δίνουμε και τα κατάλληλα εφόδια για να το κάνει πράξη.»

Ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Εργασίας κ. Αλέξανδρος Αλεξάνδρου ανέφερε πως «Οι νέοι θα πρέπει να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους έτσι ώστε να μπορούν να αναπροσαρμόσουν τις γνώσεις και ικανότητες τους παράλληλα με την κατεύθυνση που ακολουθεί η αγορά εργασίας ». Απαντώντας στην ανωτέρω δήλωση, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΑΔ κ. Γιώργος Παναγίδης ανέφερε πως «Η μία όψη είναι το τι κάνει η παιδεία, η άλλη όψη είναι ότι πρέπει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να βγάζουν άτομα τα οποία είναι πιο έτοιμα για την αγορά εργασίας, ανεξάρτητα από την επιλογή επαγγέλματος, εκεί υπάρχει μακρύς δρόμος ακόμα».

Επίσης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ανοικτό διάλογο με την εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας κ. Ναυσικά Βρεττάκη, τον Λειτουργό του Οργανισμού Νεολαίας κ. Μαρίνο Παύλου, τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Νεολαίας Ελλάδας κ. Στέλιο Μαριδάκη και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου κ. Λοΐζο Βασιλείου, με κύρια θέματα συζήτησης, το ρόλο των προγράμματος Erasmus+ μέσα από τα μάτια των Νέων.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας του ΣυΝΚ κ. Νικόλας Χριστοφή ανάφερε ότι «Το κράτος δεν έχει το περιθώριο να χάσει περισσότερο χρόνο. Η Επένδυση στην Νεολαία θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα γιατί οι νέοι αποτελούν το παρόν και το μέλλον του τόπου. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων και κριτικής σκέψης αυξάνουν το πάθος των νέων, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό συνεργάτη του κράτους στην επίλυση προβλημάτων, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και οδηγώντας στην αλλαγή. Η Επένδυση στην Νεολαία δεν αφορά μόνο στην χρηματοδότηση, οι υποσχέσεις των φορέων χάραξης πολιτικής θα πρέπει να μετατραπούν σε δράσεις και προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις προσδοκίες των νέων. Γιατί η Επένδυση στην Νεολαία σημαίνει πρόοδος και ασφάλεια».

Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΣυΝΚ κ. Λοΐζος Βασιλείου ανάφερε πως «Το πρόγραμμα Invest in Youth γεννήθηκε ως μια ιδέα στις Βρυξέλλες το 2016 και υλοποιήθηκε, τελικά, στην Κύπρο με απόλυτη επιτυχία το 2017. Κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου, «Invest in Youth», που διοργάνωσε το ΣυΝΚ, νέοι και νέες από όλη την Κύπρο είχαν την ευκαιρία να συνδιαλεχθούν με τους αρμόδιους φορείς σχετικά με το πρόγραμμα Youth Guarantee και Erasmus+. Οι απόψεις των νέων, που είμαστε σίγουροι ότι θα συμβάλουν καθοριστικά στην μετεξέλιξη των προαναφερθέντων προγραμμάτων, καταγράφηκαν και εισακούστηκαν από τους αρμόδιους. Οι νέοι μας αξίζουν πολύ περισσότερα! Και σίγουρα πολύ περισσότερα από τα υφιστάμενα υψηλότερα ποσά, συγκριτικά με τους νέους, που ξοδεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην εκτροφή αγελάδων! Οι νέοι μας είναι αυτοί που καθορίζουν και διαμορφώνουν το μέλλον και της Ευρώπης και του Κόσμου, είναι σ’ αυτούς που οφείλουμε να επενδύσουμε και σ’ αυτούς επιλέγουμε ως ΣυΝΚ να επενδύουμε. Σταθερά και αδιάκοπα!

Όλα τα συμπεράσματα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα μελετηθούν από την Εκτελεστική Γραμματεία του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου με σκοπό την ετοιμασία Εγγράφου Πολιτικής, το οποίο να αποτελέσει επίσημο έγγραφο του ΣυΝΚ και αποστολή του σε όλους τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι σχετίζονται με θέματα νεολαίας, Youth Guarantee και το πρόγραμμα Erasmus+.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Προγράμματος Erasmus+ Νεολαίας και εντάσσεται στην Βασική Δράση 3, η οποία υποστηρίζει την προώθηση των στόχων των Ευρωπαϊκών Πολιτικών (ET 2020, Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Νεολαία και Στρατηγική της Ευρώπης 2020). Η αποκεντρωμένη δράση η οποία υποστηρίζεται στα πλαίσια της ΒΔ3 περιλαμβάνει συναντήσεις νέων με φορείς χάραξης πολιτικής στον τομέα της Νεολαίας στα πλαίσια του Διαρθρωμένου Διαλόγου.

Περισσότερες πληροφορίες για το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου στο: www.cyc.org.cy.

Στοιχεία επικοινωνίας: info@cyc.org.cy και 22878316

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending