fbpx

Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις όταν αντιμετωπίσεις την… αστυνομία; Μάθε τώρα!

Σου έτυχε ποτέ να σε σταματήσει αστυνομικός και να σε ρωτήσει πού πηγαίνεις; Να σου κάνει προσωπικές ερωτήσεις που νιώθεις… αμήχανα να απαντήσεις;

Τις περισσότερες φορές δεν ξέρουμε να αντιδράσουμε σωστά και απαντούμε σε ερωτήσεις (επειδή πανικοβαλόμαστε) που όμως δικαιούμαστε να ΜΗΝ απαντήσουμε.

Είναι απαραίτητο να γνωρίζεις τα δικαιώματα σου. Έτσι, θα είσαι άνετος επειδή θα ξέρεις ότι δεν πάς ενάντια στο νόμο 🙂

Εδώ είναι μερικά παραδείγματα από το τι μπορεί να σου συμβεί:

 

1
Ο Αστυνομικός σε σταματά και ζητά στοιχεία ταυτότητας

Όταν ένα όργανο στης αστυνομίας ζητήσει να δει τα στοιχεία σου τότε, ναι, είσαι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να δώσεις τον αριθμό ταυτότητας σου. Αν το αρνηθείς ή δηλώσεις ψεύτικα στοιχεία τότε μπορεί να φυλακιστείς μέχρι και… 1 χρόνο!

Φυσικά πρέπει παντα να θυμάσαι, ότι αν ο/η αστυνομικός φορά πολιτικά ρούχα έχεις κι εσύ το δικαίωμα να του/της ζητήσεις να σου δείξει ταυτότητα η οποία να αποδεικνύει ότι είναι αστυνομικός.

Μπορεί να ισχύει η περίπτωση ενός αγνώστου που προσποιείται! (Ναι, γίνονται και αυτά)

2
Ο Αστυνομικός σου ζητά να πας στο Τμήμα για να εξακριβώσει τα στοιχεία σου

Υπάρχει και η περίπτωση ο/η αστυνομικός να επιμένει να τον/την ακολουθήσεις στο τμήμα για να “εξακριβώσει” τα στοιχεία σου.

Αν έχεις ήδη δείξει την ταυτότητα σου τότε είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ να σου ζητήσουν να πας στο τμήμα για αυτό το λόγο, εκτός φυσικά και αν έχεις ένταλμα σύλληψης ή σε έπιασαν να κάνεις αυτόφωρο έγκλημα (δηλαδή έγκλημα που γίνεται αντιληπτό κατά τη στιγμή που συμβαίνει – Προς Θεού ελπίζω πως όχι!)

Επίσης, αν ρωτήσουν πού ήσουν και τι έκανες είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ, και δικαιούσαι να μην απαντήσεις – εκτός φυσικά αν έχεις πράξει αυτόφωρο έγκλημα ή έχεις ένταλμα σύλληψης.

3
Ο Αστυνομικός επιμένει ότι έκανες αυτόφωρο έγκλημα

Αν ο/η αστυνομικός επιμένει ότι διέπραξες αυτόφωρο έγκλημα, κι αυτό είναι φανερά λάθος, τότε αφού τον ακολουθήσεις στο τμήμα, εκεί είσαι ξανά ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να δώσεις την ταυτότητα σου.

Παρ’ όλ’ αυτά μπορείς να ΑΡΝΗΘΕΙΣ να απαντήσεις σε ερωτήσεις ή να δώσεις δείγμα του γραφικού σου χαρακτήρα. Από τη στιγμή που φανερά δεν ήσουν ένοχος και δεν σε αφήσουν ελεύθερο, πρέπει να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ να σου δηλωθεί ότι είσαι ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ.

Αν σου πουν ότι είσαι κατηγορούμενος, τότε μπορείς να υπογράψεις την έκθεση σύλληψης αφού διαβάσεις ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ τι γράφει.

4
Ο Αστυνομικός προσπαθεί να σου κάνει ανάκριση

Έχεις το δικαίωμα να ΑΡΝΗΘΕΙΣ να απαντήσεις σε ερωτήσεις που σου κάνει ο αστυνομικός στο τμήμα, αφού συχνά το κάνουν χωρίς εισαγγελική παραγγελία και αυτό θεωρείται ΑΔΙΚΗΜΑ.

Εσύ απλά ΑΡΝΗΣΟΥ τις κατηγορίες (αν είσαι αθώος φυσικά!) ακόμα κι αν λείπει ο δικηγόρος σου. Το πολύ μέσα σε 24 ώρες πρέπει να οδηγηθείς στον εισαγγελέα.

Αν αυτό δεν γίνει, τότε σύμφωνα με το νόμο μπορείς να απαιτήσεις να σε αφήσουν ελεύθερο!

5
Ο Αστυνομικός έχει ένταλμα σύλληψης

Αν ο αστυνομικός έχει ένταλμα σύλληψης εναντίον σου, τότε πρέπει να σου δοθεί την ώρα της σύλληψης. Εάν το ένταλμα δεν έχει τα συγκεκριμένα στοιχεία, τότε είναι άκυρο:

  • ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
  • ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΟΥ
  • ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣΑΙ (ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ)
  • ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

Εσένα σου έτυχε μια τέτοια περίπτωση και δεν ήξερες τι να κάνεις; Χάρη στο StudentLife, τώρα ξέρεις 🙂

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,400FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending