fbpx

5+1 ποδοσφαιριστές που πάλεψαν με την κατάθλιψη!

Η χαρά και οι έντονες στιγμές που προσφέρει το ποδόσφαιρο είναι σίγουρα απεριόριστες. Γι’ αυτό και αγαπήθηκε τόσο πολύ ως άθλημα, γι’ αυτό και λατρεύεται από εκατομμύρια κόσμου παγκόσμια.

Έλα όμως που υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά του, εκείνη της πίεσης, του πρωταθλητισμού, της αναγκαιότητας για την νίκη που πολλές φορές οδηγεί τους ποδοσφαιριστές σε σκοτεινά μονοπάτια της ανθρώπινης φύσης.

Πού θέλω να καταλήξω; Πως πολλοί ποδοσφαιριστές υπέφεραν και υποφέρουν από κατάθλιψη. Άλλοι το έχουν κρατήσει κρυφό, άλλοι το δημοσιοποίησαν, άλλοι την κέρδισαν, άλλοι νικήθηκαν.

Εμείς μαζέψαμε 5 περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που υπέφεραν από αυτή την ψυχική νόσο και σου τους παρουσιάζουμε.

Δες ποιοι είναι:

1
Gary Speed

Ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που γέννησε η Ουαλλία και ένας εξαιρετικός άνθρωπος σύμφωνα με τους συμπαίκτες του ήταν θύμα της κατάθλιψης!

Το 2011, μόλις στα 42 του χρόνια και ενώ ήταν προπονητής της εθνικής ομάδας της χώρας του έβαλε τέρμα στη ζωή του. Πάλευε για χρόνια με τους δαίμονες του, προσπαθώντας να μην το δείχνει αφού θεωρείται ακόμα και σήμερα ως στίγμα, και τελικά υπέκυψε.

2
Robert Enke

Ήταν το απόλυτο φαβορί για να φορέσει την φανέλα της εθνικής Γερμανίας στο Μουντιάλ του 2010. Με μεγάλη καριέρα κυρίως στο Αννόβερο, ο Enke ήταν στα μάτια του κόσμου ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας.

Μέσα του όμως γινόταν μια μεγάλη μάχη. Από τη μιά η ψυχολογική πίεση που ασκούσε πάνω του το ποδόσφαιρο αλλά και η ζωή στο εξωτερικό (έπαιξε και στις Benfica, Barcelona) και από την άλλη ο χαμός της μικρής του κόρης μόλις στα 2 της χρόνια λύγισαν τον Γερμανό τερματοφύλακα.

Τον Νοέμβριο του 2009, μόλις στα 32 του χρόνια, τερμάτισε την ζωή του νικημένος από την κατάθλιψη.

3
Sebastian Deisler 

Ίσως η πιο γνωστή περίπτωση κατάθλιψης στο ποδόσφαιρο. Στο ξεκίνημα της καριέρας του θεωρήθηκε ακόμα και σαν “η σωτηρία” του γερμανικού ποδοσφαίρου και ο άνθρωπος που θα μπορούσε να στηριχθεί πάνω του η νασιοναλμανσαφτ.

Λίγο η υπερβολική πίεση πάνω του, λίγο οι πολλοί (και σοβαροί) τραυματισμοί που αντιμετώπισε, λίγο ο έτσι κι αλλιώς κλειστός του χαρακτήρας τον οδήγησαν στην κατάθλιψη.

Μόλις στα 27 του, το 2007, τέλειωσε την καριέρα του προκειμένου να αφοσιωθεί στην ψυχική του υγεία.

4
Josip Simunic

Ο Κροάτης πρώην αμυντικός είναι από τις περιπτώσεις που σε κάποιο βαθμό νίκησαν την ασθένεια.

Λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Enke και ενώ αγωνιζόταν στη Γερμανία, ο 39χρονος, σήμερα, Simunic αποκάλυψε πως σκέφτηκε ακόμα και να τελειώσει την καριέρα του.

‘Ενιωθα να υποφέρω από κατάθλιψη, ήμουν ψυχικά εξαντλημένος. Υπήρξε εποχή που για 7 μέρες ήμουν άυπνος” δήλωσε σε παλαιότερη συνέντευξη του.

Στο σήμερα, πάντως, είναι βοηθός προπονητή στην εθνική ομάδα της χώρας του.

5
Paul Gascoigne

Η ζωή του Gazza είναι ζωή των αντιθέσεων. Από την μιά το πλούσιο ταλέντο του και από την άλλη τα προβλήματα αλκοολισμού και κατάθλιψης μαζί με την διπολική του προσωπικότητα κατατάσσουν τον μεγάλο Άγγλο στην κατηγορία εκείνων των ποδοσφαιριστών που παλεύουν με την κατάθλιψη.

Είναι αρκετές οι περιπτώσεις, ειδικά μετά το τέλος της καριέρας του, που ο 50χρονος σταρ των γηπέδων νοσηλεύτηκε σε κλινική ψυχικής υγείας.

Όπως είπε και ο ίδιος σε συνέντευξη του παλαιότερα “η απόσυρση μου από το ποδόσφαιρο ήταν σαν να μου ξεριζώνουν την καρδιά.”

6
Aaron Lennon

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ποδοσφαιριστή που εκτός από τις μάχες στο γήπεδο, πλέον δίνει και μάχη με τον εαυτό του.

Στις 30 Απριλίου, αστυνομικοί οδήγησαν τον 30χρονο Άγγλο σε ψυχιατρική κλινική, φοβούμενοι για την ψυχική του υγεία.

Όπως έγινε γνωστό, ο χαρισματικός χαφ υποφέρει από έντονο άγχος με τα μηνύματα υποστήριξης από πρώην και νυν συμπαίκτες να είναι πάρα πολλά!

Οι ποδοσφαιριστές, όπως όλοι μας, είναι άνθρωποι με προβλήματα και ανησυχίες. Εσύ ξέρεις άλλους ποδοσφαιριστές που υπέφεραν από κατάθλιψη;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending